ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαμπιαούρης: Πανέτοιμο το Υπ. Παιδείας για τις εξετάσεις τετραμήνων

Από τον Δεκέμβρη οι εξετάσεις ανά τετράμηνο, στην Α' και Β' Λυκείου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πανέτοιμο είναι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για εφαρμογή από την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβρη, της εξέτασης ανά τετράμηνο στην Α’ και Β’ Λυκείου, η οποία θα έχει τη μορφή διαγωνίσματος, θα βασίζεται στη μισή ύλη από αυτήν που θα έχει μέχρι τότε διδαχθε,ί ενώ οι μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους 90 λεπτά για να παραδώσουν το γραπτό τους.
 
Σε δηλώσεις επί του θέματος προέβη την Παρασκευή ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, έπειτα από συνάντηση με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, την οποία ενημέρωσε ενδελεχώς απαντώντας και στα ερωτήματα που τέθηκαν ενώπιόν του.
 
«Θεωρώ ότι έγινε μια ενδελεχής ενημέρωση των οργανωμένων γονέων, απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα τα οποία μας έχουν θέσει και η αίσθησή μου είναι ότι έμειναν ευχαριστημένοι με αυτά που έχουν ακούσει», είπε ο Υπουργός Παιδείας.
 
Πρόσθεσε πως «διαφάνηκε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει δουλέψει σκληρά και συστηματικά τους τελευταίους μήνες και ότι είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τις εξετάσεις τετραμήνων».
 
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, «κάποιοι εντός της συνάντησης, μας είπαν χαρακτηριστικά ότι ‘θα θέλαμε και εμείς με αυτά τα δεδομένα να γίνουμε μαθητές’, Αντιλαμβάνεστε όμως, δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις των οργανωμένων γονέων».
 
Ανέφερε ότι οι οργανωμένοι γονείς «μας ζήτησαν μέχρι και την Τρίτη το βράδυ να δώσουμε χρονικό περιθώριο για να επανέλθουν με κάποιες εισηγήσεις και  αυτό έγινε αποδεκτό από μέρους μας».
 
Υπογραμμίζοντας ότι οι εξετάσεις ανά τετράμηνο «είναι νομοθεσία και εργαζόμαστε στη βάση της νομοθεσίας αυτής» ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι έχουν καταγραφεί οι εισηγήσεις που κατέθεσαν οι γονείς εντός της συνάντησης «και αν όλα πάνε καλά θα τις συμπεριλάβουμε στο όλο πλαίσιο του πώς θα λειτουργήσουν οι εξετάσεις τετραμήνων».
 
Συνέχισε λέγοντας πως «θεωρώ ότι θα τολμήσουμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στο εγχείρημα αυτό που είναι νομοθεσία και πρέπει να γίνει και να δούμε αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και πού για να μπορέσουμε μετά τον Ιανουάριο να πάμε στη Βουλή εάν χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις σε κάποιους κανονισμούς».
 
Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, «πρέπει να προετοιμαστούμε δυναμικά για την επόμενη χρονιά που μπαίνει στο παιγνίδι και η Γ’ Λυκείου διότι για αυτή τη χρονιά μιλούμε μόνο για την Α' και Β’ Λυκείου».
 
Ερωτηθείς εάν έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, ο Υπουργός Παιδείας απάντησε καταφατικά και σημείωσε ότι «έχει τέσσερις και πλέον μήνες που δουλεύουμε πάνω στο θέμα αυτό» ενώ είναι έτοιμη εδώ και μέρες και η σχετική εγκύκλιος για την πραγματοποίηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο.
 
Πρόσθεσε ότι η εγκύκλιος δεν δημοσιοποιήθηκε επειδή ακριβώς το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Παιδείας είχε συναντήσεις και πάλι με οργανωμένους γονείς, με εκπαιδευτικούς αλλά και με εκπροσώπους της Παιδοβουλής και μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου «σε μια διαδικασία κατά την οποία δώσαμε τις σκέψεις μας και πήραμε ανατροφοδότηση».
 
«Θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι ως Υπουργείο Παιδείας είμαστε πανέτοιμοι και σίγουρα αν έχουμε συνοδοιπόρους – και αυτό επιβάλλεται – και τους οργανωμένους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τότε το έργο όλων μας θα γίνει πιο εύκολο», είπε ο Υπουργός Παιδείας.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, για το πρακτικό μέρος των εξετάσεων, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «μέχρι τον Δεκέμβρη οι μαθητές θα διδαχθούν τη μισή ύλη όλου του χρόνου και η ύλη που θα αξιολογείται τον Δεκέμβρη θα είναι μόνο η μισή ύλη από αυτή που έχει διδαχθεί».
 
Επίσης, «η διάρκεια του γραπτού θα είναι 90 λεπτά και θα έχει την μορφή διαγωνίσματος όπως είναι τώρα ,ενώ τα διαγωνίσματα στα μη εξεταζόμενα μαθήματα περιορίζονται στο ένα για κάθε μάθημα και όλες οι ασκήσεις και τα διαγωνίσματα θα είναι προειδοποιημένα».
 
Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση που εκφράζεται ότι λόγω και της κρίσης που ταλάνισε το δημόσιο σχολείο χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι όχι μόνο δεν έχει χαθεί χρόνος αλλά δεν έχει να αλλάξει τίποτα.
 
«Δεν έχει χαθεί χρόνος, μπορεί να είχαμε τα τόσα άλλα προβλήματα να μας απασχολούν, αλλά σήμερα αναφέρθηκε συγκεκριμένα ότι παρά τα προβλήματα δόθηκαν συγχαρητήρια στην ομάδα του Υπουργείου Παιδείας που δούλεψε με τόσο συστηματικό τρόπο», σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας.
 
Ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαστεί η όλη διαδικασία την καθιστά τόσο εύκολη και οι εκπαιδευτικοί μας είναι καταρτισμένοι και επιμορφωμένοι σε όλα αυτά τα θέματα και θα τηρηθούν αυτά που γίνονται σήμερα στην καθημερινή τους εργασία.
 
Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «απλώς θα προσμετρούνται με συγκεκριμένο τρόπο κάποια δεδομένα για τη βαθμολογία ενός εκάστου μαθητή «και θα έχουν και λόγο οι εκπαιδευτικοί και οι επιθεωρητές με τους οποίους έχουμε βρεθεί και έχουν κάνει τις δικές τους παρεμβατικές και εποικοδομητικές εισηγήσεις στο όλο θέμα και οι γονείς και θεωρώ ότι δεν χρειάζεται κάτι περαιτέρω».
 
Εξήγησε ότι θα προσμετρούνται «η κατ’ οίκον εργασία του μαθητή, οι εργασίες που γίνονται καθημερινά στην τάξη, η όλη συμπεριφορά του μαθητή μέσα στην τάξη, εάν δηλαδή είναι συνεργάσιμος, φιλότιμος, έρχεται στο σχολείο προετοιμασμένος, εάν συμμετέχει στις ενδοτμηματικές δραστηριότητες και εργαστήρια ή ενισχύει το ομαδικό πνεύμα».
 
Πρόσθεσε ότι στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιούνται «μικρές εργασίες μέσα από τις οποίες οι μαθητές να μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες έρευνας, μελέτης αλλά και συνεργασίας, εργασίες τις οποίες να μπορούν να παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους».
 
«Όλα αυτά θα είναι υπέρ του μαθητή, ένας διαφορετικός τρόπος αξιολόγησης και δεξιότητες τις οποίες θα αναπτύξουν και θα καλλιεργήσουν και θα τους είναι χρήσιμες και για μετά στο πανεπιστήμιο και στη ζωή τους», είπε ο Υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας ότι «εμείς δεν θέλουμε μαθητές που να αποστηθίζουν τη γνώση. Θέλουμε μαθητές που να μπορούν να αξιολογούν, να διερευνούν, να υποστηρίζουν, να επιχειρηματολογούν».

ΣΧΟΛΙΑ

Συγγνώμη, αλλά κάποιο λάθος πρέπει να έχουμε κάνει με τον αποστολέα του προηγούμενου σχολίου. Εγώ ως Γιώργος Παπαχριστοδούλου δεν θα ήθελα να δημοσιεύσω τέτοιο μήνυμα για τις εξετάσεις τετραμήνων. Εντωμεταξύ, το ήμασταν είναι με -η και η απεργία με -ι. Σας στέλνω το μήνυμα προκειμένου να διορθωθούν όλα τα λάθη.

Γιώργος Παπαχριστοδούλου

Το σχόλιο έχει αφαιρεθεί. Ευχαριστούμε για την υπόδειξη

Καθημερινή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Η ...Πυθία μίλησε και όλοι έτρεξαν να δημοσιοποιήσουν τους χρησμούς της!!!»
Ai Em  |  09:53

Νέες απειλές Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

«Δεν ειναι μονο η αμερικη που πρεπει να παρει μετρα εναντιο της κινας αλλα και η ευρωπη η οποια κατεστρεψε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  11:33

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X