ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:59
 

Χαμπιαούρης: Πρόταση για Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων

Ο υπουργός μετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την ανάγκη αξιοποίησης της φιλόδοξης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη δημιουργία «Δικτύων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων», με προγράμματα σπουδών τα οποία να προωθούν την άμεση παροχή έξυπνων εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων, προέκρινε σε παρέμβασή στις εργασίες του Συμβουλίου Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης

Ο Υπουργός που μετείχε στις εργασίες του Συμβούλιου στις Βρυξέλλες, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη μετάβαση της ΕΕ στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης (στη βάση των προτάσεων που παρουσίασε χθες η Κομισιόν και ο Επίτροπος Τίμπρο Ναβράσκις) τόνισε ότι "είναι σημαντικό, τα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης να υιοθετήσουν μακροπρόθεσμες και ολιστικές στρατηγικές, ώστε να προωθούν την ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα σε τομείς που η περιφέρειά τους έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα ή/και ανάγκες".

Ο Υπουργός κατέστησε σαφές ότι «με τον τρόπο αυτό θα προωθηθούν στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης σε τομείς που συνάδουν με τις συγκεκριμένες περιφέρειες» και ζήτησε την αξιοποίηση της πρότασης της Κομισιόν για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι ι Υπουργοί Παιδείας ενέκριναν, επίσης, συμπεράσματα σχετικά με την εκπλήρωση του οράματος για έναν ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης και εξέδωσαν συστάσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη διά βίου μάθηση. Επιπρόσθετα, ενέκριναν συμπεράσματα για την προώθηση των κοινών αξιών της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας.

Εν συνεχεία το Συμβούλιο συνέχισε τη συνεδρίασή το με θέματα Νεολαίας (χθες) και πολιτισμού και αθλητισμού (σήμερα). Ο Υπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις μελλοντικές προτεραιότητες της πολιτικής της ΕΕ για τη νεολαία, τόνισε σε παρέμβασή του ότι «οι προτεραιότητες της μελλοντικής συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ, θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη Συμμετοχικότητα και την Ευρωπαϊκή Πολιτότητα, την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση, την Απασχολησιμότητα, την Ενσωμάτωση, τo Youth Work και τον Εθελοντισμό».

Σημείωσε δε ότι στη βάση των πιο πάνω «η Κύπρος έχει ξεκινήσει την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία, σχεδιάζοντας 10 νέα προγράμματα. Ετοιμαζόμαστε επίσης, για την εφαρμογή του νέου προγράμματος κινητικότητας “Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης”, το οποίο έχει στον πυρήνα του βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες είναι κτισμένο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα».

«Είμαστε βέβαιοι», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας, «ότι με τη θετική συμβολή όλων αυτό θα αποτελέσει μια δεύτερη ναυαρχίδα δίπλα από το Erasmus +».

Κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί ενέκριναν Συμπεράσματα σχετικά με την ανάγκη πρόταξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο των πολιτικών της ΕΕ και αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με το μακροπρόθεσμο όραμα για τη συμβολή του πολιτισμού στην ΕΕ.

«Οι δυνατότητες του πολιτισμού σε όλους τους τομείς πολιτικής θα πρέπει να αξιοποιηθούν και τα προγράμματα και οι δράσεις μας για την μετά το 2020 εποχή, θα πρέπει να αναδείξουν αυτή την εγκάρσια πτυχή του», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού σε παρέμβασή του στο πλαίσιο των συζητήσεων.

«Ο τομέας της έρευνας σε θέματα πολιτιστικής πολιτικής θα πρέπει να ενισχυθεί αφού μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση πολιτικών που να συνδέουν τον πολιτισμό με άλλες δράσεις, όπως η τεχνολογία, η οικολογία, η οικονομία, καθώς και η παιδεία και εκπαίδευση», υπογράμμισε ο κ. Χαμπιαούρης.

Σε ότι αφορά, τέλος, το κομμάτι της συνεδρίασης για τον αθλητισμό, κύριο θέμα συζήτησης είναι η εμπορευματοποίηση του πρωταθλητισμού και η βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού προτύπου του αθλητισμού.

Όπως έγινε γνωστό, οι Υπουργοί παρακάθισαν επίσης σε γεύμα εργασίας, με θέμα «Το μέλλον των αγώνων σε επίπεδο συλλόγων και εθνικών ομάδων», παρουσία του Προέδρου της UEFA Čeferin.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός κ.Χαμπιαούρης συμμετείχε σε Υπουργική Σύνοδο που διοργάνωσε η Κομισιόν, με θέμα την ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον των Ευρωπαϊκών Σχολείων, όπου ξέφρασε σε παρέμβασή του τη στήριξη της Κύπρου στο θεσμό των Ευρωπαϊκών Σχολείων και τόνισε την ετοιμότητά της Κύπρου για ανταλλαγή απόψεων με στόχο τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X