ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Παιδείας - Κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων για τον Μήνα Γαλλοφωνίας

Παρόντες οι πρέσβεις των χωρών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας

ΚΥΠΕ

Την έναρξη των εκδηλώσεων του Μήνα Γαλλοφωνίας 2023, του εορτασμού της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού κήρυξε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, κατά τη διάρκεια σημερινής διάσκεψης Τύπου στο Υπουργείο Παιδείας.  Παρόντες ήταν και οι πρέσβεις των χωρών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, που εδρεύουν στην Κύπρο, και συμμετέχουν στη διοργάνωση του πολιτισμικού αυτού θεσμού.

Οι πρέσβεις της Γαλλίας, Ελλάδας, Ελβετίας και Λιβάνου ανέδειξαν μέσα από τις ομιλίες τους τη μορφωτική και ψυχαγωγική αξία του θεσμού καθώς και την ευρύτερη σημασία του ως μέσου ενίσχυσης της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, του διαλόγου και των πολιτιστικών ανταλλαγών. Στο ίδιο πλαίσιο, λειτουργός του Υφυπουργείου Πολιτισμού ανέγνωσε ομιλία εκ μέρους του Υφυπουργού Πολιτισμού, Γιάννη Τουμαζή.

Ο κ. Προδρόμου στην ομιλία του εξήρε τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα της γαλλικής γλώσσας και των οικουμενικών αξιών που αυτή προάγει. «Γιορτάζουμε μια γλώσσα διεθνούς εμβέλειας, στο πλαίσιο της προώθησης της πολυγλωσσίας», είπε.

Παράλληλα, υπενθύμισε τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, με την επέκταση της διδασκαλίας της γαλλικής σε όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την εφαρμογή της πιστοποίησης της στο δημόσιο σχολείο από το σχολικό έτος 2022-2023, με τις οποίες προσφέρονται νέες ευκαιρίες στους νέους της Κύπρου ανοίγοντας νέους δρόμους πρόσβασης στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό κόσμο.

Ο Υπουργός είπε ότι οι δραστηριότητες που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Μήνα Γαλλοφωνίας είναι «μια εξαιρετική ευκαιρία συμπλήρωσης των προσπαθειών που κάνουμε καθημερινά στα σχολεία μας για τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας και στις οποίες έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, αλλά και να επωφεληθούν από αυτές, οι μαθητές και οι φοιτητές μας».

Ο κ. Τουμαζής δήλωσε ότι η  Κυπριακή Δημοκρατία, ως συνδεδεμένο μέλος του Οργανισμού Γαλλοφωνίας από τις 29 Σεπτεμβρίου 2006, συμμετέχει στον εορτασμό του Μήνα Γαλλοφωνίας με εκδηλώσεις που συνδιοργανώνονται σε όλες τις πόλεις της Κύπρου με τις Πρεσβείες και τα Προξενεία των χωρών μελών της Γαλλοφωνίας που εδρεύουν στον τόπο μας.

Πρόσθεσε ότι το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού λαμβάνει μέρος κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις του Μήνα Γαλλοφωνίας. Ο κ. Τουμαζής συμπλήρωσε ότι με γνώμονα τη συμβολή στην ανάδειξη και κινητικότητα της τέχνης του Κινηματογράφου στην Κύπρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή επιλέγηκε η ταινία «Patchwork», του ανερχόμενου Κύπριου σκηνοθέτη Πέτρου Χαραλάμπους.

«Είμαι πράγματι πεπεισμένη ότι η πολυγλωσσία, η γνώση μαζί με την Αγγλική,  της γαλλικής γλώσσας μιας γλώσσας  από τις πιο διαδεδομένες, μελετημένες και ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο, είτε στη διπλωματία, είτε στις επιχειρήσεις, είτε στον τουρισμό, παραμένει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα για το νησί σας, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών», είπε η Πρέσβης της Γαλλίας, Σαλίνα Γκρενέ Καταλάνο.

Η κ. Καταλάνο επισήμανε ότι η ανάπτυξη του Γαλλοκυπριακού σχολείου στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, η ενίσχυση της θέσης της γαλλικής γλώσσας ως υποχρεωτικής σύγχρονης γλώσσας σε όλα τα δημόσια σχολεία, η γενίκευση των πιστοποιήσεων γαλλικής γλώσσας και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των νέων Κυπρίων για σπουδές στη Γαλλία, τόσο στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά, είναι όλα στοιχεία αυτού του αυξανόμενου ανοίγματος της Κύπρου προς την Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, δήλωσε στον χαιρετισμό του ότι η Ελλάδα έγινε συνεργαζόμενο μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλοφωνίας το 2004 και πλήρες μέλος το 2006. Πρόσθεσε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της Νεότερης Ιστορίας Ελλάδα και Γαλλία πορεύτηκαν μαζί, δύο χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας δεμένες από τις κοινές αξίες, πολλές από τις οποίες γεννήθηκαν στον Ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα για να ανθίσουν εκ νέου μέσω του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης.

«Τις κοινές ρίζες και αξίες γιορτάζουμε και φέτος με το μήνα της Γαλλοφωνίας και στο πλαίσιο αυτό είναι με μεγάλη μου χαρά που η Ελλάδα θα συμμετέχει με την προβολή της ταινίας «η Ρόζα της Σμύρνης» στη Λευκωσία», είπε ο κ. Παπαμελετίου.

Ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Κύπρο, Κρίστοφ Μπέργκενερ, δήλωσε ότι είναι με ιδιαίτερη χαρά που «συμμετέχουμε σ ’αυτή την γιορτή του διαλόγου και της πολιτιστικής ποικιλότητας με προβολή κινηματογραφικής ταινίας». Σημείωσε ότι φέτος «προβάλλουμε την ταινία «Presque», μια γάλλο-ελβετική παραγωγή όπου οι σκηνοθέτες είναι και οι ερμηνευτές:  Louis από τη Γαλλία & Igor από την Ελβετία».

Δήλωσε επίσης, ότι η ταινία είναι στα γαλλικά, οι υπότιτλοι είναι στα αγγλικά και η είσοδος είναι ελεύθερη. Ανέφερε ακόμη ότι η  προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 14 Μαρτίου στις 20:00 στο Πάνθεον στη Λευκωσία, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου.

H Κλοντ Ελ Χατζάλ, Πρέσβειρα του Λιβάνου στην Κύπρο, ανέφερε ότι τα γαλλικά, για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας του Λιβάνου, είχαν γίνει γλώσσα πολιτισμού, μέσο προώθησης των αξιών του ανθρωπισμού και ανοίγματος προς τον κόσμο. «Στις μέρες μας, παρά το απόγειο της αγγλικής γλώσσας, η Γαλλοφωνία παραμένει ουσιαστικό συστατικό της λιβανέζικης πολιτιστικής ταυτότητας», ανέφερε.

Η κ. Ελ Χατζάλ, δήλωσε ότι στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί η ταινία «Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη». Η ταινία, είπε, είναι υποτιτλισμένη στην αγγλική γλώσσα, θα κλείσει το φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου, την Πέμπτη, 6 Απριλίου, στο θέατρο Πάνθεον, στις 20.00.

Μήνας Γαλλοφωνίας – Οι επικείμενες εκδηλώσεις

Εξάλλου, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Μήνα Γαλλοφωνίας οργανώνονται από τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και τις Πρεσβείες και τα Προξενεία των χωρών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας που εδρεύουν στην Κύπρο.

Προστίθεται ότι στις εκδηλώσεις του Μήνα Γαλλοφωνίας συμπεριλαμβάνονται διαγωνισμοί, διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, κινηματογράφος, μουσική, όπως και γαστρονομία. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Αναφέρεται ότι η έναρξη των εκδηλώσεων του Μήνα Γαλλοφωνίας στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί με κονσέρτο της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου αφιερωμένο στη γαλλική μουσική με έργα συνθετών από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιθεώρηση Γαλλικών σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, διοργάνωσαν και φέτος τον καθιερωμένο Παγκύπριο Σχολικό Διαγωνισμό με θέμα: «Τραγουδώ στα γαλλικά για μια Ευρώπη πολυπολιτισμική, πράσινη και αλληλέγγυα». Μαθητές και μαθήτριες της Μέσης, δημόσιας και ιδιωτικής, εκπαίδευσης ανταποκρίθηκαν με τρόπο αξιοσημείωτο και δημιουργικό στον Παγκύπριο Σχολικό διαγωνισμό. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι ο Κλάδος Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων, της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στα πλαίσια του Μήνα Γαλλοφωνίας, διοργανώνει παραθέσεις προγεύματος, μεσημεριανού γεύματος ή δείπνου, με θέμα το γαστρονομικό πολιτισμό των Γαλλόφωνων Χωρών και τη χρήση τοπικών προϊόντων. Οι παραθέσεις θα πραγματοποιηθούν στα εκπαιδευτικά εστιατόρια των Δημόσιων Σχολών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, σε Παγκύπρια βάση και είναι ανοιχτές στο κοινό κατόπιν κράτησης.

Σημειώνεται ακόμη ότι το Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει διαγωνισμό δημοσιεύσεων στο Instagram σχετικά με τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλόφωνο πολιτισμό με θέμα «Η Γαλλοφωνία είμαστε εμείς!». Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε άτομα 15-25 χρόνων και στηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων από τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.ifchypre.org/el/culture-el/francophonie/868-francophonie.  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση