ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπεγράφη η συμφωνία για φωτοβολταϊκά στα σχολεία

Την απόφαση επικύρωσε στη συνεδρία του το Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη (27/11)

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Συμφωνία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημόσια σχολικά κτήρια, υπογράφτηκε την Τετάρτη (27/11), σε ειδική τελετή στο Υπουργείο Παιδείας, από τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κώστα Χαμπιαούρη και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Μιχάλη Κωμοδρόμο.

Η υπογραφή συμφωνίας πραγματοποιήθηκε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε την Τετάρτη (27/11) τη συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Συμψηφισμού Μετρήσεων και Θερμομόνωσης Οροφής σε Δημόσια Σχολικά Κτήρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, σε χαιρετισμό του, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι η συμφωνία αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 4MW, η οποία αντιστοιχεί στο μισό τοις εκατό της παγκύπριας δυναμικότητας, καθώς και στη θερμομόνωση των οροφών των πτερύγων, όπου θα εγκατασταθούν τα συστήματα, σε όλα τα δημόσια σχολικά κτήρια που υπάρχει η τεχνική δυνατότητα εγκατάστασης και για τα οποία τηρούνται οι απαιτήσεις ελάχιστης κατανάλωσης, ώστε τα συστήματα που θα εγκατασταθούν να είναι επωφελή για το Υπουργείο.

Όπως είπε, η διαδικασία μελέτης, προκήρυξης και αξιολόγησης προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

«Όλοι οι διαγωνισμοί και οι συμβάσεις θα διενεργηθούν εξ ολοκλήρου από την ΑΗΚ σύμφωνα με τις νενομισμένες διαδικασίες. Η μεθοδολογία αυτή θα επιτρέψει την ευρύτερη συμμετοχή ιδιωτών προσφοροδοτών στο έργο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολεία θα συμβάλει στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων του κράτους, στην παραγωγή πρόσθετης ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τις ώρες μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων, στην επίτευξη των στόχων που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Οδηγίας 2009/28/ΕΚ προς τα κράτη μέλη της, όσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των εκπομπών ρύπων και θερμοκηπιακών αερίων, στην εκπλήρωση του εναρμονιστικού και υποδειγματικού ρόλου που πρέπει να έχουν τα δημόσια κτίρια στον τομέα της ενέργειας, και στην καλλιέργεια ενεργειακής και περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών/τριών και ειδικότερα στην εξοικείωσή τους με τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Μιχάλης Κωμοδρόμου, σε δήλωσή του για την Υπογραφή Συμφωνίας είπε ότι η συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας, για την εγκατάσταση ΦΒ στα σχολεία της Κύπρου, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για το ενεργειακά βιώσιμο μέλλον του τόπου μας.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι μονόδρομος. Στην ΑΗΚ αγκαλιάζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το φιλόδοξο αυτό έργο. Με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της, η ΑΗΚ έχει τη δύναμη και την ενέργεια να διασφαλίσει την επιτυχία του», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X