ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΠΑΝ: Στα σχολεία εφαρμόζεται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα τεστ που γίνεται στην Κύπρο

Ήδη, έχουν διεξαχθεί 3.000 έλεγχοι σε μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και άλλο προσωπικό των σχολείων, ανέφερε ο κ. Προδρόμου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στα σχολεία εφαρμόζεται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα δειγματοληψιών που γίνεται στην Κύπρο, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας σε σημερινή τηλεδιάσκεψη με τη Γραμματεία της ΠΣΕΜ και εκπροσώπους της Παιδοβουλής.

Ήδη, συνέχισε, έχουν διεξαχθεί 3.000 έλεγχοι σε μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και άλλο προσωπικό των σχολείων, ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης των μαθητών/τριών, για να μπορούν οι επιδημιολόγοι να παρακολουθούν τη γενική εικόνα. Προβλέπονται 20.000 διαγνωστικοί έλεγχοι, δηλαδή περίπου 33% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Προδρόμου ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΠΣΕΜ και της Παιδοβουλής ότι όσον αφορά στην εκπαίδευση συνεχίζουμε, όπως είναι γνωστό, με φοίτηση στα σχολεία για τη Γ’ Λυκείου, το Γ’ έτος των Τεχνικών Σχολών, όπως και για το Γυμνάσιο, ενώ η Α’ και Β’ Λυκείου, όπως και το Α’ και Β΄ έτος των Τεχνικών Σχολών θα συνεχίσουν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Όπως επισήμανε, έχει ήδη ανακοινωθεί το πρόγραμμα των Παγκύπριων εξετάσεων και θα προχωρήσουμε κανονικά με τις εξετάσεις.

Βεβαίως, σημείωσε, θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και θα εφαρμοστεί ειδικό πρωτόκολλο για παιδιά που ενδεχομένως να νοσήσουν με Covid-19.

Σε περίπτωση, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, που θα έχουμε κάποιο μαθητή/μαθήτρια θετικό στον ιό, θα ληφθούν ειδικά υγειονομικά μέτρα και φυσικά θα υπάρχει ειδικός χώρος για να μπορέσει να παρακαθήσει τις εξετάσεις.

Παράλληλα, ανέφερε ότι με το τέλος της της σχολικής χρονιάς οι επιθεωρητές, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, θα καταγράψουν την ύλη που έχει καλυφθεί, ώστε με την έναρξη του νέου σχολικού έτους να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα 10-15 ημερών, για να περιοριστεί τη διδακτική απώλεια της φετινής σχολικής χρονιάς.

Στα σχολεία, πρόσθεσε στη συνέχεια ο Υπουργός Παιδείας, παίρνουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και είναι πολύ σημαντικό να συνηθίσουν τα παιδιά την υγειονομική προστασία στον σχολικό χώρο, ώστε να μπορούν μετέπειτα να κινούνται με ασφάλεια στην κοινωνία.

Όσον αφορά στα παιδιά της Ειδικής Εκπαίδευσης, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι αυτό που προσπαθούμε είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα αυτών των παιδιών.

Όπως είπε, αν άφηνε το Υπουργείο να προχωρήσουμε με φοίτηση αδιακρίτως όλων αυτών των παιδιών, χωρίς να εξεταστούν οι ιδιαίτερες περιπτώσεις, επειδή δεν θα μπορούσε στις περισσότερες περιπτώσεις να τηρηθεί ο βασικός κανόνας απόστασης ασφαλείας δυο μέτρων είτε θα αποκλείονταν αμέσως είτε θα παραβιαζόταν ο κανόνας και γενικότερα η υγειονομική ασφάλεια.

Σημείωσε ότι η προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο είναι για να φοιτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά της Ειδικής Εκπαίδευσης, να δούμε τυχόν ιδιαίτερες προφυλάξεις που χρειάζονται και να τις εξασφαλίσουμε.

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, έχει συστήσει Ειδική Επιτροπή με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και οι γονείς/κηδεμόνες, σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς, θα πρέπει να απευθύνονται στην Ειδική Επιτροπή προκειμένου να υπάρξει έγκυρη γνώμη για τη φοίτηση και ενδεχομένως να λαμβάνονται πρόσθετα προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε τόσο τα δικαιώματα των παιδιών για φοίτηση όσο και την υγειονομική ασφάλεια.

Σε σχόλιο ότι θα έπρεπε οι διαγνωστικοί έλεγχοι να γίνουν νωρίτερα, ο Υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι τα παιδιά ήταν σε περιορισμό και ενδεχομένως να είναι πιο χρήσιμο τέτοιοι έλεγχοι να γίνονται μετά την έναρξη της φοίτησης τους στα σχολεία. Παρά ταύτα, σημείωσε ότι για τα Δημοτικά και για τα Γυμνάσια οι έλεγχοι ξεκίνησαν πριν την έναρξη της φοίτησης.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις εξετάσεις απόλυσης, ο Υπουργός επισήμανε ότι αυτές θα διεξαχθούν αμέσως μετά το τέλος των Παγκύπριων εξετάσεων.

Παράλληλα, σε ερώτημα που του τέθηκε για τη λειτουργία Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης (ΚΙΕ), ο κ. Πρόδρομου επισήμανε ότι αυτά θα επαναλειτουργήσουν με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, ενώ οι Εκπαιδευτές, οι οποίοι διδάσκουν σε τμήματα προετοιμασίας για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέχρι και την προηγουμένη της ημέρας εξέτασης του αντίστοιχου μαθήματος.

Τέλος, ο Υπουργός Παιδείας άκουσε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους εκπροσώπους της Παιδοβουλής για θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και με την ευκαιρία ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΠΣΕΜ και της Παιδοβουλής ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει στη θέσπιση θεσμικού πλαισίου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θα γίνει κύκλος διαβουλεύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξή της ενόψει του νέου σχολικού έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση