ΚΥΠΕ
Την πρώτη Φάση του Προαναχωρησιακού Κέντρου στις «Λίμνες» παρέλαβε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος ανέφερε πως το έργο θα στηρίξει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για διαχείριση του μεταναστευτικού.
Σε δηλώσεις, ύστερα από επίσκεψη στο εργοτάξιο ανέγερσης του Κέντρου Φιλοξενίας «Λίμνες», ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως «σήμερα βρισκόμαστε στο προαναχωρησιακό Κέντρο και το Κέντρο Φιλοξενίας, το οποίο ουσιαστικά θα στηρίξει τις προσπάθειες της χώρας μας για διαχείριση του μεταναστευτικού».
Σήμερα, συνέχισε, «θα δούμε την παράδοση της πρώτης φάσης, είναι ένα τεράστιο έργο, της τάξης των 85 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, πολύ λίγα έργα είναι αυτού του μεγέθους στην Κύπρο. Το Τμήμα Δημοσίων Εργων ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2023, έχει καταφέρει να φέρει το έργο σ’ αυτό το σημείο, να παραδώσουμε δηλαδή την πρώτη φάση στους αρμόδιους Λειτουργούς, ακολουθεί η δεύτερη φάση που είναι εντός Απριλίου και η τρίτη φάση εντός Σεπτεμβρίου».
Ο κ. Βαφεάδης χαρακτήρισε το έργο «ένα επίτευγμα το οποίο καταφέραν τα Δημόσια Εργα μετά από πολύ καλό συντονισμό με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και με την τοπική κοινωνία. Προχωρούμε ούτως ώστε να το παραδώσουμε στο χρόνο του για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της χώρας μας» είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι η πρώτη φάση θα λειτουργήσει άμεσα και εξυπηρετεί ένα πιο μικρό αριθμό ατόμων. «Στελεχώνεται η δομή, υπάρχει η Διοικητική Δομή και ένας περιορισμένος αριθμός φιλοξενουμένων», είπε και σημείωσε πως «στη δεύτερη φάση που θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, θα υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός και στην τρίτη φάση, τον Σεπτέμβριο, θα είναι έτοιμο και το Κέντρο Φιλοξενίας».
Σημειώνεται ότι τον Υπουργό ανέμεναν στον χώρο οι Κοινοτάρχες Αγγλισίδων και Μεννόγειας, οι οποίοι και παρακάθησαν σε σύσκεψη μαζί του.
Σε δηλώσεις της η Ελενα Σακκάδα, Κοινοτάρχης Αγγλισίδων ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών από το ραδιόφωνο και σημείωσε πως «βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω για ακόμα μια φορά την αγανάκτηση και τη στεναχώρια μου που αγνοούμαστε στο να παρευρεθούμε» σε συναντήσεις για το έργο.
Πρόσθεσε ότι «η Κοινότητα Αγγλισίδων θα είναι απαιτητική στην ασφάλεια των κατοίκων, αφού το θέμα αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο για μας. Ακόμα εκφράζω την στεναχώρια μου γιατί ενώ εδώ και αρκετό καιρό μας λένε ότι θα μας δοθούν αντισταθμιστικά έργα, ωστόσο ακόμα δεν έχουμε δει τίποτε και το έργο πάει προς ολοκλήρωση». Πραγματικά «λυπούμαι για ακόμα μια φορά» κατέληξε.
Ο Υπουργός Μεταφορών και Εργων ξεκαθάρισε ότι «τα αντισταθμιστικά έργα δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταφορών» και σημείωσε πως ανέφερε στην Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγγλισίδων ότι θα δει «πού βρίσκονται τα θέματα και πώς μπορούν άμεσα να ολοκληρωθούν».
Επιπρόσθετα, συνέχισε, «πρέπει να αναδείξουμε πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια όλων των κατοίκων της περιοχής και να ληφθούν όλα τα μέτρα που πρέπει, ούτως ώστε να μην υπάρχει καμία ανησυχία εκ μέρους τους. Ούτε αυτό είναι δική μου αρμοδιότητα αλλά έχω διαβεβαιώσει την Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου ότι θα δω πού βρίσκεται και πώς μπορεί να υλοποιηθεί και οποιαδήποτε δράση, προς αυτή την κατεύθυνση».
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι το προαναχωρησιακό Κέντρο θα είναι χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων. Στο Κέντρο θα διαμένουν αιτητές των οποίων η αίτηση Διεθνούς Προστασίας έχει απορριφθεί σε δευτεροβάθμιο επίπεδο και αναμένουν επαναπατρισμό, καθώς και άτομα που έχουν αιτηθεί οικειοθελώς επαναπατρισμό, αποποιούμενα την εν λόγω αίτηση.
Το Κέντρο Φιλοξενίας θα είναι χωρητικότητας περίπου χιλίων ατόμων, στο οποίο θα διαμένουν αιτητές των οποίων η αίτηση Διεθνούς Προστασίας έχει απορριφθεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Ακόμα το Κέντρο θα περιλαμβάνει χώρους κοινόχρηστων δραστηριοτήτων και εξυπηρετήσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους ψυχαγωγίας και παιχνιδότοπο, χώρους άσκησης θρησκευτικών καθηκόντων, κοινόχρηστους κήπους, καθώς και εξωτερικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων.




























