ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παρακολουθήσεις τηλεφώνων: Ο διοικητής της ΚΥΠ θα δίνει το πράσινο φως

Σε κλειστή έκτακτη συνεδρίαση η Επιτροπή Νομικών κατέληξε σε νέα ρύθμιση για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις - Εκτός εξίσωσης ο Γενικός Εισαγγελέας

Ελισάβετ Γεωργίου

Σε νέα ρύθμιση για το ευαίσθητο ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων κατέληξε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, έπειτα από διαδοχικές συζητήσεις, διαβουλεύσεις και έντονο προβληματισμό γύρω από τη θεσμική διαχείριση ενός ζητήματος που αγγίζει τον πυρήνα των ατομικών ελευθεριών αλλά και της κρατικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέκυψαν από τη σημερινή κλειστή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής, σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις ο διοικητής της ΚΥΠ θα έχει την αρμοδιότητα να δίνει την εντολή για έναρξη παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, χωρίς να απαιτείται εκ των προτέρων δικαστική έγκριση. Η διαδικασία όπως συμφωνήθηκε, προβλέπει ότι εντός 72 ωρών από την έναρξη της παρακολούθησης, η υπόθεση θα τίθεται ενώπιον της Τριμελούς Επιτροπής, η οποία ήδη έχει ως όρο εντολής τον έλεγχο του έργου της ΚΥΠ, ώστε να εγκρίνεται ή όχι η συνέχιση της παρακολούθησης.

Η προσέγγιση αυτή φαίνεται να αποτελεί τον συμβιβασμό που εξασφάλισε ευρύτερη πολιτική στήριξη στην Επιτροπή Νομικών, καθώς με τη νέα τροποποίηση συμφωνούν όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ και ορισμένων βουλευτών. Η πρόταση αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στις 2 Απριλίου.

Εκτός εξίσωσης ο Γενικός Εισαγγελέας

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η αλλαγή σε σχέση με τον ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα. Σύμφωνα με όσα λέχθηκαν μετά τη συνεδρίαση, στη νέα διαμόρφωση της πρότασης ο Γενικός Εισαγγελέας δεν θα έχει κανέναν ρόλο στη διαδικασία. Αντί αυτού, ο έλεγχος μεταφέρεται αποκλειστικά στην Τριμελή Επιτροπή που εποπτεύει την ΚΥΠ η οποία θα καλείται να εγκρίνει τη συνέχιση της παρακολούθησης.

Οι ενστάσεις του ΑΚΕΛ

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης κατέγραψε τις έντονες επιφυλάξεις του κόμματός του, επιμένοντας ότι η αναζήτηση συναίνεσης δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος θεμελιωδών εγγυήσεων. «Αντιλαμβάνομαι ότι όταν πρόκειται για συνταγματική τροποποίηση και χρειάζονται 38 ψήφοι, πρέπει να γίνονται διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη. Δυστυχώς, όμως αυτό δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δεν πρέπει να ισοπεδώνονται θεσμοί για να μπορέσει να περάσει μια πρόταση ή μια τροποποίηση, η οποία στο τέλος της ημέρας δεν διασφαλίζει συγκεκριμένες ανησυχίες».

Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκαθάρισε ότι για το ΑΚΕΛ η συζήτηση δεν αφορά πρόσωπα αλλά θεσμούς και δικλείδες ασφαλείας. «Για εμάς το θέμα ποτέ δεν ήταν θέμα προσώπων, ήταν θέμα θεσμικής προστασίας. Γι’ αυτό και πάντοτε τονίζαμε ότι η μεσολάβηση δικαστηρίου είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να αφαιρεθεί από την εξίσωση».

Μάλιστα, χαρακτήρισε προβληματική τη διαδρομή που ακολουθεί μέχρι στιγμής η συζήτηση, σημειώνοντας πως «έχει διαπιστωθεί ότι κάθε νέο κείμενο που προκύπτει είναι χειρότερο από το προηγούμενο».

Ο κ. Πασιουρτίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο νέο μοντέλο που φαίνεται να διαμορφώνεται, σύμφωνα με το οποίο η ΚΥΠ θα μπορεί να ξεκινά παρακολούθηση μόνο με απόφαση του διοικητή της και να ζητά εντός 72 ωρών την έγκριση για συνέχιση. «..Aντιλαμβάνεστε ότι και αυτό είναι κάτι που ακούστηκε και για μένα είναι προβληματικό. Εμπιστευόμαστε περισσότερο μία Τριμελή Επιτροπή, η οποία διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τα δικαστήρια;» Στις τοποθετήσεις του επέμεινε πως ούτε το απόρρητο ούτε η ανάγκη ταχύτητας δικαιολογούν την αφαίρεση της δικαστικής παρέμβασης από την αρχική φάση της διαδικασίας.

Αιχμές Πασιουρτίδη κατά Νικόλα Παπαδόπουλου

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν και οι πολιτικές αιχμές, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Πασιουρτίδη να αποκαλύπτει ότι υπήρξε ένταση όταν το κόμμα του εξέφρασε διαφωνίες. «Έχει γίνει και κάτι άλλο πολύ λυπηρό σήμερα και οφείλω να το πω. Όταν εκφράζαμε τις διαφωνίες ή τις ενστάσεις μας ή τους προβληματισμούς μας, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρία, μας είπε ότι εμείς να μην μιλάμε, αφού δεν θα ψηφίσουμε το κείμενο, κάτι το οποίο ακόμα δεν έχουμε πει και να τους αφήσουμε εκείνους να βρουν τον τρόπο να διαμορφώσουν το κείμενο που θα αποκτήσει την πλειοψηφία. Μια πολύ επικίνδυνη άποψη για τη δημοκρατία, πρέπει να πω και ειπώθηκε από πρόεδρο κόμματος».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Ελισάβετ Γεωργίου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X

Μπες στο μυαλό των
αγαπημένων σου αρθρογράφων

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο τη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Απόκτησε συνδρομή με €50 τον χρόνο για πρόσβαση στην έντυπη έκδοση.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ