ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρασκήνιο και επιφυλάξεις για τουρισμό από Βρετανία

Αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα στην χώρα, δεν θα επιτραπεί η άφιξη τουριστών στην Κύπρο, σύμφωνα με πηγές από το Υπ. Υγείας

Ένα περίπου μήνα πριν από την επαναλειτουργία των αεροδρομίων για σκοπούς άφιξης τουριστών στην Κύπρο, ένα ζήτημα που τίθεται επί τάπητος αφορά στο κατά πόσον πρέπει να επιτραπεί η είσοδος στο νησί ανθρώπων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την Κυριακή και την Δευτέρα 24 και 25 Μαΐου, μετά τα μηδενικά κρούσματα του Σαββάτου, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα, που αφορούν επαναπατρισθέντες από την Βρετανία, οι οποίοι αφίχθησαν την περασμένη βδομάδα.

Ο επαναπατρισμός συμπολιτών μας, γενικότερα, είναι κάτι που φαίνεται ότι απασχολεί την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για πιθανή ζημιά που μπορεί να γίνει στην καλή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου. Είναι, όμως, παραδεκτό το ότι, όσον αφορά το δυνατό χαρτί της κυπριακής οικονομίας, τον τουρισμό, οι Βρετανοί κάθε χρόνο αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των αφίξεων. Φέτος, όμως, τα δεδομένα πρέπει να ζυγιστούν πολύ καλά, κάτι που φαίνεται ότι έχουν υπ’ όψιν οι υγειονομικές αρχές και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

Εισαγωγή κρουσμάτων

Τα πρωτοεμφανιζόμενα επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 στην Κύπρο, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, φαίνεται ότι έφθασαν από την Βρετανία. Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης, ερωτηθείς στο πρόσφατο παρελθόν αν η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο ποιος ήταν ο «ασθενής μηδέν» στο νησί μας, ανέφερε ότι τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκέντρωνε ο 65χρονος Βρετανός, ο οποίος νοσηλεύθηκε και στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, στις αρχές της πανδημίας. Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι από την Βρετανία είχε φτάσει στην Κύπρο και ο καρδιοχειρουργός του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Χρυσόστομος Κόκκινος, σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα δεν λάμβανε ακόμα αυστηρά μέτρα κατά της νόσου COVID-19. Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει τον Μάρτιο ο γιατρός, αρχικά δεν είχε εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου, γι’ αυτό και είχε επιστρέψει στα καθήκοντά του κανονικά, μέχρι που άρχισε να αισθάνεται μυαλγία και ζήτησε να υποβληθεί σε εξέταση, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν θετικά.

Εκτός από τα προβλήματα που προκλήθηκαν εξαιτίας των πιο πάνω περιστατικών στα δημόσια νοσηλευτήρια της Λευκωσίας και της Πάφου, σε εστία μόλυνσης είχε μετατραπεί και ο Δήμος Αραδίππου. Εκεί όλα φαίνεται ότι είχαν ξεκινήσει από την τέλεση της κηδείας ενός 78χρονου, συγγενείς του οποίου έφτασαν από την Βρετανία. Η εξάπλωση του ιού στην Αραδίππου ήταν ραγδαία, με αποτέλεσμα να είχε τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο καραντίνας για τον συγκεκριμένο δήμο της επαρχίας Λάρνακας.

Χρειάζεται προσοχή

Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί την κινητήριο δύναμη της κυπριακής οικονομίας, στο Υπουργείο Υγείας και στο Προεδρικό κρατούν επιφυλακτική στάση, ως προς το άνοιγμα της στρόφιγγας της ροής τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, απ’ όπου κάθε χρόνο φτάνει το μεγαλύτερο ποσοστό, αν και φέρεται ότι υπάρχουν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου, μεταξύ των Κυπρίων πολιτών που επαναπατρίστηκαν την περασμένη βδομάδα, επτά είναι θετικοί στην νόσο COVID-19, ενώ ακόμα ένας ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 25 Μαΐου. Όπως ανέφερε στην «Κ» πηγή από το Υπουργείο Υγείας, αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα στην Βρετανία, δεν θα επιτραπεί η άφιξη τουριστών στην Κύπρο. Αφ’ ενός, δεν θα μπορεί να ελεγχθεί η άφιξη και οι ενέργειές τους και, αφ’ ετέρου, δεν θα μπορεί το ίδιο το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που αναμένεται ότι θα προκύψουν.

Το ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, όπως και την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. Αμφότερες οι δύο πλευρές τονίζουν ότι τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν σταδιακά και εφόσον παρατηρηθεί βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της Βρετανίας. Προς το παρόν, η άφιξη τουριστών από την Βρετανία δεν βρίσκεται ανάμεσα στα θέματα συζήτησης μεταξύ επιστημονικής ομάδας και Κυβέρνησης, όπως είπε στην «Κ» ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης. Επεσήμανε ότι η Βρετανία βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία των χωρών, οι υπήκοοι των οποίων πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για δεκατέσσερις ημέρες, όταν φτάνουν στην Κύπρο. Η επιστημονική ομάδα, υπογράμμισε ο καθηγητής, δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις όσον αφορά στο θέμα αυτό, από την στιγμή που επαναπατρίζονται Κύπριοι υπήκοοι από την Βρετανία και φέρουν τον ιό. Μάλιστα, οι ειδικοί δεν θα ανάψουν το πράσινο φως, σε περίπτωση που ζητηθεί η γνώμη τους στο παρόν στάδιο, με τον κ. Καραγιάννη να προτρέπει όλους να κάνουν υπομονή.

Επιδημιολογική εικόνα

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δίνει στην δημοσιότητα το πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, βρισκόταν στην τέταρτη θέση αναφορικά με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου COVID-19. Επίσης, τοποθετείτο στην δεύτερη θέση παγκοσμίως, όσον αφορά στον αριθμό των θανάτων πολιτών με αιτία την νόσο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση