ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πορεία προς Προεδρικό για Αγιάζ και υπόσχεση συνέχισης αγώνα (βίντεο)

Με συνθήματα και κρατώντας πανό και σημαίες οι συγκεντρωθέντες υποστήριξαν ότι η απόφαση ήταν λανθασμένη και ότι χαρακτηρίζεται τρομοκράτης ένας άνθρωπος χωρίς να έχει διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα

ΚΥΠΕ

Πορεία διαμαρτυρίας από την Πλατεία Ελευθερίας προς το Προεδρικό Μέγαρο και συγκέντρωση με ομιλίες, πραγματοποίησε το απόγευμα το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» με αφορμή την απόφαση έκδοσης του Κενάν Αγιάζ στην Γερμανία.

Στη συγκέντρωση οι παρευρισκόμενοι διατράνωσαν εκ νέου την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση του αγώνα υπέρ του Αγιάζ και επέκριναν την απόφαση του δικαστηρίου για έκδοσή του στη Γερμανία.

Με συνθήματα και κρατώντας πανό και σημαίες οι συγκεντρωθέντες υποστήριξαν ότι η απόφαση ήταν λανθασμένη και ότι χαρακτηρίζεται τρομοκράτης ένας άνθρωπος χωρίς να έχει διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα.

Κατά μήκος της πορείας υπήρχε συνοδεία αστυνομίας και αστυνομικοί και οχήματα βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από την κύρια πύλη του Προεδρικού και έξω από τη Γερμανική Πρεσβεία, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε μακροσκελές μήνυμα του Πολιτιστικού Κέντρου «Θεόφιλος» στο οποίο αναφέρεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει τον συναγωνιστή και φίλο «στις δυνάμεις κατοχής και γενοκτονίας» και με την απόφαση αυτή «όχι μόνο αρνήθηκε τους κοινούς πόνους και τις πληγές της ιστορίας, αλλά πήρε και το μέρος των κατοχικών και γενοκτονικών δυνάμεων».

Επικρίνεται το γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου δεν έδωσε καμία εξήγηση για την υπόθεση που διήρκεσε περίπου δύο μήνες, και προέβη σε δήλωση μόλις δύο ημέρες πριν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και μίλησε για «παρέμβαση της πολιτικής εξουσίας στο δικαστικό σώμα».

«Εν κατακλείδι, με την απόφαση έκδοσης του δικαστηρίου, που δεν βασίζεται σε κανένα νόμο και δικαιοσύνη, δεν παραδώσατε απλώς τον φίλο μας στο φασιστικό τουρκικό κράτος, αλλά τούτο γίνεται καθαρά για πολιτικά συμφέροντα», διεμήνυσαν οι Κούρδοι της Κύπρου.

Ενέγραψε το θέμα στη Βουλή το ΑΚΕΛ και ζητά εξηγήσεις

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης «λέει ψέματα όταν υποστηρίζει ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να εκτελέσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης», προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η κυπριακή έχουν ρητή διάταξη που ορίζει ότι υποχρεούται κάθε κράτος να αρνηθεί την έκδοση οποιουδήποτε μπορεί να διωχθεί για τα πολιτικά του φρονήματα.

Επίσης είπε ότι κεντρική αρχή υπεύθυνη για τα εντάλματα είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και αυτό παρουσιάστηκε στα δικαστήρια «υποστηρίζοντας ότι το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση και υιοθέτησε όλη την επιχειρηματολογία της Τουρκίας για το ποιος είναι και ποιος δεν είναι τρομοκράτης». Ο κ. Κουκουμάς μίλησε για πολιτικές ευθύνες και ότι πίσω από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης «βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας , οι σχέσεις εμπορίου όπλων και οι σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών των δύο κρατών και η αξίωση της Τουρκίας να καταπνίξει το κουρδικό κίνημα».

Είπε ότι το ΑΚΕΛ ενέγραψε το ζήτημα στη Βουλή και θα καλέσει τα αρμόδια υπουργεία και τη νομική υπηρεσία να δώσουν εξηγήσεις για την πολιτική διαχείριση της υπόθεσης.

Τρομοκράτες όσοι κάθονται στα έδρανα και όχι ο Αγιάζ, λέει ο Περδίκης

Ο τέως πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι οι Κούρδοι δεν είναι τρομοκράτες και ότι τρομοκράτες είναι όσοι κάθονται στα έδρανα των μεγάλων κυβερνήσεων σε Άγκυρα και Βρυξέλλες.

Ανέφερε ότι όσοι παρακολούθησαν τη δίκη στη Λάρνακα και στο Ανώτατο είδαν ξεκάθαρα ότι πίσω από τους δικαστές «υπήρχε η κυβέρνηση και η πολιτική απόφαση να καταδικαστεί ο Αγιάζ και να σταλεί στη Γερμανία». «Όλα αυτά που λένε για εγγυήσεις είναι φούμαρα, δεν υπάρχουν και ο Κενάν Αγιάζ κινδυνεύει γιατί δυστυχώς η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να παίξει το παιγνίδι των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης και της Αμερικής», ανέφερε και διατράνωσε την αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα έως την απελευθέρωση του Αγιάζ.

Συγγνώμη από ΕΔΕΚ

Η Ελένη Λυμπουρή εκ μέρους της ΕΔΕΚ ζήτησε συγγνώμη προς όλους τους Κούρδους για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης και είπε ότι με την απόφαση «προδώσαμε τη μνήμη του Θεόφιλου Γεωργιάδη που πρέσβευε την αλληλεγγύη των λαών». Ανέφερε ότι δεν θα προδώσουμε την παρακαταθήκη του Θεόφιλου και θα σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα του κουρδικού λαού και «ανο Κενάν Αγιάζ είναι τρομοκράτης τότε είναι τιμή μας να είμαστε και εμείς τρομοκράτες».

Δεν προστατέψαμε τον Κενάν λέει ο Συλικιώτης

Ο πρώην Υπουργός Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι ως Κύπρος αναλάβαμε μια υποχρέωση να προστατέψουμε τους Κούρδους που διώκονται και ότι από τη στιγμή που ανέλαβε την προστασία του η Κύπρος, δεν έχει δικαίωμα να τον στείλει πίσω στην Τουρκία όπου κινδυνεύει. Είπε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και ο κυπριακός λαός με τη στάση του προστατεύει όλους τους Κούρδους αγωνιστές που φεύγουν κυνηγημένοι από το Κουρδιστάν και οφείλουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη.

Εγρήγορηση ζητά ο Κυπρο-Κουρδικός Σύνδεσμος

Εκπρόσωπος του Κυπρο-Κουρδικού Συνδέσμου Αλληλεγγύης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την αλληλεγγύη τους και τους κάλεσε να μείνουν σε εγρήγορση γιατί ο αγώνας θα συνεχιστεί. Ανέφερε ότι είμαστε αδελφοί με το κουρδικό κίνημα γιατί χύθηκε και κουρδικό και κυπριακό αίμα και το αίμα του Θεόφιλου και «δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω».

Το ίδιο μήνυμα έστειλε και ο Κούρδος αγωνιστής Τσερκέζ Κορκμάζ λέγοντας ότι Κύπρος και Κούρδοι ειναι αδελφοί και η αλληλεγγύη πρέπει να συνεχιστεί.

Ο δημοσιογράφος Αλέκος Μιχαηλίδης ο οποίος επισκέφθηκε τον Κενάν Αγιάζ στη φυλακή το Σάββατο, είπε ότι ο Αγιάζ είναι ένας μεγάλος αγωνιστής της ελευθερίας και ζητά από εμάς να συνεχίσουμε την αντίσταση.

«Ζητά από τον κυπριακό λαό που τόσο αγαπά και την Κύπρο που ονομάζει δεύτερη πατρίδα του να συνεχίσει να αγωνίζεται για το Κουρδιστάν και την Κύπρο εναντίον του τουρκικού φασιστικού κράτους», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση