ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόσοι Ε/κ και Τ/κ διακινήθηκαν στα οδοφράγματα

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα, όπως ανέφερε στην «Κ» εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας

Του Μάριου Χριστοφή

Άνοιξαν στις 06:00 τα οδοφράγματα για διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα. Η επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων ξεκίνησε έπειτα από τη σχετική συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα, όπως ανέφερε στην «Κ» εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας.

Όσον αφορά τις διελεύσεις, σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομία, μέχρι τις 11 το πρωί στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου από τις κατεχόμενες περιοχές προς τις ελεύθερες περιοχές διακινήθηκαν 123 Ε/κ πολίτες και 751 Τ/κ. Από ελεύθερες προς κατεχόμενες περιοχές πέρασαν 200 Ε/κ και 118 Τ/κ. Στο οδόφραγμα Λήδρα Πάλας προς ελεύθερες περιοχές διακινήθηκαν 12 Ε/κ και 103 Τ/κ (αναμεσά τους και μαθητές), ενώ προς κατεχόμενα πέρασαν 2 Ε/κ, 6 Ευρωπαίοι πολίτες και 9 Τ/κ. Στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας από κατεχόμενες προς ελεύθερες περιοχές διακινήθηκαν 40 Ε/κ και 36 Τ/κ, ενώ από ελεύθερες προς κατεχόμενες περιοχές 76 Ε/κ (επέστρεψαν οι 40) και 36 Τ/κ εκ των οποίων οι 6 επέστρεψαν.

Στο οδόφραγμα Δερύνειας προς κατεχόμενα διακινήθηκαν 28 οχηματα, 33 Ε/κ και 21 Τ/κ, ενώ προς ελευθερες περιοχες πέρασαν 18 οχηματα, 19 Τ/κ και 14 Ε/κ.

 

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, η διέλευση από και προς τα κατεχόμενα γίνεται με την προσκόμιση αρνητικού πιστοποιητικού ύστερα από εξέταση PCR ή rapid τεστ αντιγόνου, το οποίο πρέπει να είναι σε έντυπη μορφή και σε γλώσσα κατανοητή στην άλλη κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων και των Αγγλικών, όσον αφορά το όνομα του διερχόμενου προσώπου, μαζί με αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, δικαίωμα διακίνησης θα έχουν όλοι οι Κύπριοι (Ε/κ και Τ/κ) πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, Ευρωπαίοι πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, νοουμένου ότι θα συνοδεύονται από τον πολίτη της ΕΕ, υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και μέλη των οικογενειών τους, που κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας και υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας.

Επίσης δικαίωμα διακίνησης θα έχουν υπήκοοι τρίτων χωρών που που διαθέτουν κυπριακή θεώρηση (90 μέρες), υπήκοοι τρίτων χωρών που ανήκουν στον κατάλογο των χωρών που δεν θέλουν θεώρηση (90 μέρες) (περιλαμβάνονται και υπήκοοι του ΗΒ που δεν κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας), υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν άδειες παραμονής άλλων κρατών μελών (90 μέρες), και υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν θεωρήσεις Σιένγκεν, διπλή και πολλαπλή (90 μέρες).

Όλοι οι ανήλικοι πάνω από 12 ετών χρειάζεται να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου ή τεστ PCR, αναφέρεται.

Τέλος σημειώνεται ενημερωτικά ότι η Τεχνική Επιτροπή Υγείας θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση στα οδοφράγματα κάθε 15 μέρες και, αναλόγως των κρουσμάτων, θα προσαρμόζεται η πολιτική διακίνησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μάριου Χριστοφή

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση