ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:20
 

Προ των πυλών το νάρκοτεστ

Αγοράστηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός, έγινε η εκπαίδευση στους αστυνομικούς

Newsroom K

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες εφαρμογής του νάρκοτεστ στην Κύπρο, μετά από πέντε χρόνια συζητήσεων.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, έχει αγοραστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός για τις αναλύσεις, και ο εξοπλισμός για την Αστυνομία, ενώ έγινε η απαραίτητη εκπαίδευση στους αστυνομικούς που θα χρησιμοποιούν τα τεστ.

Ο κ. Δημητριάδης, χαρακτήρισε σημαντική την εφαρμογή του, αφού πρόκειται για θέμα το οποίο συζητάτε τα τελευταία πέντε χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι, το «πράσινο» φως για την εφαρμογή του νάρκοτεστ, άναψε η Βουλή στις 25 Φεβρουαρίου 2016. Η καθυστέρηση που υπήρξε για την εφαρμογή του, αφορούσε την αγορά του ειδικού εξοπλισμού η οποία έγινε μετά από κήρυξη προσφορών.

Το μόνο που απομένει για την εφαρμογή του, είναι η παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, και το διάταγμα το οποίο θα θέσει σε εφαρμογή το νάρκοτεστ.

Σε ποιους θα γίνεται η εξέταση

Εάν υπάρχει η υποψία ότι ο οδηγός βρίσκεται υπό επήρεια ναρκωτικών θα καλείται να δώσει δείγμα σάλιου για προκαταρκτική εξέταση. Σε περίπτωση ανίχνευσης ναρκωτικών από την προκαταρκτική εξέταση, τότε ο οδηγός θα κληθεί να δώσει αίμα για πιο αξιόπιστη ένδειξη.

Οι ποινές

Το πρόσωπο το οποίο οδηγεί ή αποπειράται να οδηγήσει και ευρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών διαπράττει αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια, σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 3.500 ευρώ, σε στέρηση της άδειας οδήγησης που δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια και σε επιβολή 3 έως 6 βαθμών ποινής.

Όποιο πρόσωπο αρνείται να δώσει δείγμα σάλιου για έλεγχο, διαπράττει ποινικό αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται στις ίδιες ακριβώς ποινές.

Σε ειδικό ταμείο τα έσοδα από τις καταδίκες

Τα έσοδα από τις καταδίκες λόγω οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών θα κατατίθενται σε ένα ειδικό ταμείο για σκοπούς απεξάρτησης ουσιοεξαρτόμενων ατόμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Βροχές προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία

«Μήπως θα πρέπει, εκεί στην Σύνταξη, να αποφασίσετε : Η "Ελευθερίας" είναι Πλατεία ή...............γέφυρα ...»
Γιαννούλης Σολομωνίδης  |  10:35

Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσω τα πλοία μου αν χρειαστεί

«Τί `έξυπνο` παλλικαρούι!!! »
ΑΚΑ  |  10:13

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X