ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προπηλάκισαν τον Νουρή σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για το Μιτσερό

Τι συνέβη

ΚΥΠΕ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενάντια στη μετακίνηση εργοστασίου ασφάλτου στην περιοχή Μιτσερού, πραγματοποίησαν την Τρίτη επηρεαζόμενες κοινότητες, ενώ ένταση δημιουργήθηκε, όταν κάποιοι συμμετέχοντες προπηλάκισαν τον Υπουργό, Νίκο Νουρή, κατά τη διάρκεια δηλώσεων του ότι οι μελέτες κατέδειξαν πως δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα από τη λειτουργία της μονάδας στην περιοχή.

Κοινοτάρχες της περιοχής Μιτσερού, η Ομάδα Πρωτοβουλίας «Κοινότητες Εν Δράσει» και κάτοικοι των 12 επηρεαζόμενων κοινοτήτων - Αγίας Μαρίνας, Αγίου Επιφανείου, Αγίου Ιωάννη,  Αγροκηπιάς, Αρεδιού, Καλού Χωριού, Κάτω Μονής, Κλήρου, Μαλούντας, Μένοικου, Μιτσερού και Ορούντας - συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση μεταφοράς εργοστασίου παρασκευής ασφάλτου, από το Δάλι στην περιοχή τους.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τη λειτουργία ακόμα μιας ρυπογόνας, όπως είπαν, μονάδας στην ήδη βεβαρημένη περιοχή τους, η οποία υποφέρει από δυσωδία λόγω λυμάτων από χοιροστάσια και σφαγεία, αλλά και σκόνη από λατομεία.

Ζητούν, ως πρώτο βήμα, την παγοποίηση έκδοσης οποιωνδήποτε αδειών για τη μετακίνηση και λειτουργία του εργοστασίου, μέχρι τουλάχιστον τις 11 Απριλίου, που έχει καθοριστεί συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών, του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐα, και αντιπροσωπίας των κοινοτήτων.

Ο Κοινοτάρχης Μιτσερού, Αντρέας Κυριάκου, δήλωσε ότι αυτή είναι η αρχή των νέων δυναμικών κινητοποιήσεων που έχουν αποφασιστεί από τα συμβούλια των επηρεαζόμενων κοινοτήτων της περιοχής, των κατοίκων και της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Κοινότητες εν Δράσει».

«Οι διαμαρτυρίες θα είναι όλο κι πιο δυναμικές», είπε.

Σημείωσε ότι δεν έχουν επίσημη ενημέρωση αλλά ακούνε «ψιθύρους» ότι αναμένεται να εκδοθούν κάποιες άδειες πολύ σύντομα.

Οι κοινότητες ενέκριναν το Σάββατο ένα ψήφισμα με το οποίο εκφράζουν την αντίθεση τους «με τη χωρίς καμιά διαβούλευση» απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη μετακίνηση της ασφαλτικής μονάδας «Προμηθέας» στην περιοχή τους. Απαιτούν την άμεση ανάκληση αυτής της απόφαση, αλλά και την αυστηρή εποπτεία των υφιστάμενων οχληρών δραστηριοτήτων και εφαρμογή σχετικών αποφάσεων δικαστηρίων. Μαζεύονται υπογραφές και το ψήφισμα θα επιδοθεί στην κυβέρνηση αλλά και σε Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου.

Ο κ. Νουρής, επιστρέφοντας στο Υπουργείο, πήγε να συναντήσει τους διαδηλωτές και κάλεσε μια μικρή αντιπροσωπεία στο γραφείο του να συζητήσουν το θέμα.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων του σε εκπροσώπους του Τύπου, όμως, προπηλακίστηκε από κάποιους διαδηλωτές και αποχώρησε.
Είπε στις δηλώσεις του ότι όντως η περιοχή αντιμετωπίζει επιβάρυνση από δυσοσμία και οι κάτοικοι είναι απόλυτα δικαιολογημένοι να διαμαρτύρονται. Το πρόβλημα, είπε, είναι η δυσοσμία που προκύπτει από τα λύματα που σήμερα υπάρχουν με τις πολλές δεξαμενές που είναι ανεξέλεγκτες και γι` αυτό το λόγο, το Υπουργείο Γεωργίας και Περιβάλλοντος, έχει μεριμνήσει για πρόγραμμα €30 εκατομμυρίων στο Ταμείο Ανάκαμψης για να αποφορτιστεί η συγκεκριμένη περιοχή από τη διαχείριση των λυμάτων. «Εκεί είναι το πρόβλημα, αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί», είπε.

Όσον αφορά το θέμα των ασφαλτικών, είπε ότι μετά τις μελέτες και των πανεπιστημιακών, που ήταν στη συνέχεια των υπολοίπων μελετών που έγιναν, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η όποια επιβάρυνση που υπάρχει είναι κατά μέγιστο σε ακτίνα 400 μέτρα, ενώ η πλησιέστερη κοινότητα, το Μιτσερό, απέχει 1,8 χιλιόμετρα. Πρόσθεσε ότι θεωρεί και είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι δεν θα υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα με τη συγκεκριμένη εγκατάσταση.

Είπε ακόμα ότι το Υπουργείο Γεωργίας που έχει και την αρμοδιότητα, αποδέχτηκε να υπάρξει ο λεγόμενος μηχανισμός του ‘κόκκινου κουμπιού’, να υπάρχει δηλαδή συστηματική παρακολούθηση και όταν υπάρξει η παραμικρή παρέκκλιση από τις εκπομπές τότε θα σταματά αμέσως η λειτουργία για να γίνει μέτρηση.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων κάποιοι φώναζαν ότι είναι ψεύτικες οι μελέτες, ότι τους κοροϊδεύει η κυβέρνηση και ρωτούσαν γιατί δεν άφησαν τότε το εργοστάσιο εκεί που βρισκόταν αρχικά, αφού δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη λειτουργία του.

Ο κ. Κυριάκου είπε μετά την αποχώρηση του Υπουργού ότι οι αντιδράσεις θα εντατικοποιηθούν, αφού η κυβέρνηση συνεχίζει το ίδιο σενάριο ότι δεν ενοχλεί το εργοστάσιο.

«Θα είμαστε κι εμείς ανυποχώρητοι αν επιχειρήσουν να το φέρουν», είπε.

Αν εκδοθεί η πολεοδομική άδεια, είπε, θα την προσβάλουν αμέσως στο δικαστήριο και αν δεν δικαιωθούν, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Για το θέμα της επιλογής ατόμου από τις κοινότητες, για τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας του εργοστασίου, ο κ. Κυριάκου εξέφρασε δυσπιστία, και αναφέρθηκε στο παράδειγμα άλλης περιοχής που τους είχε δοθεί η ίδια υπόσχεση με τη μεταφορά ΧΥΤΥ εκεί, που όμως δεν έγινε.

Μια αντιπροσωπεία παρέδωσε επιστολή σε λειτουργό του Υπουργείου για τον Υπουργό Εσωτερικών με την οποία καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου όπως προχωρήσουν σε ανάκληση της απόφασης για μετακίνηση του ασφαλτικού στην περιοχή τους. Ζητούν ακόμα, όπως παγιοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης των σχετικών αδειών (πολεοδομική, οικοδομής, εκμίσθωσης) ενόψει και της προγραμματισμένης συνάντησης στις 11 Απριλίου.

Αναφέρεται ακόμα ότι οι λατομικές ζώνες των κοινοτήτων Κάτω Μονής και Μιτσερού, μετά τις πρόσφατες επεκτάσεις έφθασαν σε απόσταση μόνο ενός χιλιομέτρου από τις οικιστικές ζώνες των κοινοτήτων. Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι με αυτή την απόφαση καταστρατηγείται ο στόχος για συγκράτηση και αύξηση του μόνιμου πληθυσμού της υπαίθρου.
 
Ο Σωτήρης Κυριάκου, Κοινοτάρχης της Αγροκηπιάς, σε δικές του δηλώσεις, εξέφρασε ανησυχία για το αν το εργοστάσιο θα λειτουργεί πάντα με τα φίλτρα μετά που τους διαβεβαίωσαν μελετητές ότι σε τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
«Αλλά επειδή είναι ασύμφορο, βγάζουν τα φίλτρα, και τότε πράγματι οι οσμές φτάνουν μέχρι το Δάλι και το Κωνσταντίνου και Ελένης (σχολείο),» είπε. «Ποιος μας λέει εμάς ότι θα είναι τέλεια και αγγελικά πλασμένο αυτό που θα μας φέρουν κοντά μας;» ρώτησε.

Επόμενη κίνηση διαμαρτυρίας τους, είπε, είναι να κλείσουν τα σφαγεία.

Ο Ιωάννης Ιωάννου, Κοινοτάρχης του Αρεδιού κάλεσε την κυβέρνηση να βρουν ένα χώρο μακριά από οικιστικές περιοχές και να μεταφέρουν τα εργοστάσια εκεί.

Μία κάτοικος του Μιτσερού, η Νατάσα από τη Λευκωσία, είπε ότι αποφάσισαν με τον σύζυγο της να μετακομίσουν στο χωριό και το παιδί τους πηγαίνει στο δημοτικό Αγροκηπιάς. «Με όλη αυτή την κατάσταση διερωτώμαι αν το κράτος, με αυτό τον τρόπο ωθεί τους νέους ανθρώπους να πάνε να μείνουν στα χωριά, και εκτός Λευκωσίας, ή αν θέλει να μας κάνει να μετακομίσουμε και να επιστρέψουμε πίσω», είπε.

Η Ιρίνα Χριστοφόρου από την Κλήρου, απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Υπουργούς, είπε, «εγώ σαν μητέρα θέλω να σας πω ότι πρόκειται για το μέλλον των παιδιών μας, την υγεία των παιδιών μας, και θέλω να ξέρετε δεν θα σιωπήσουμε, θα είμαστε εδώ όσο χρειάζεται». Είπε ότι και αυτοί θα έκαναν το ίδιο για τα δικά τους παιδιά.

Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι κομμάτων.

Ο Χρίστος Χριστόφιας, Βουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε την κυβέρνηση να αφουγκραστεί τις συστάσεις των επιστημόνων της ανεξάρτητης επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου η οποία έδειξε, είπε, ότι δεν μπορούν να είναι πλησίον κατοικημένων περιοχών τα εργοστάσια αυτά.

Ο Κυριάκος Τσιμίλλης, Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, είπε ότι η ρύπανση δεν μεταφέρεται, αλλά αντιμετωπίζεται με τεχνολογικά μέσα, με σωστή οργάνωση αλλά και σωστή επιλογή της χωροθέτησης τέτοιων μονάδων ώστε να μην επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των γειτονικών κοινοτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X