ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόταση για τροποποίηση του προστίμου σε όσους παρανομούν με φυτοφάρμακα

Αναμονή για έγκριση της τροποποίησης από την Νομική Υπηρεσία μετά από πρόταση του υπουργείου Γεωργίας

Της Μαρίας Χαραλάμπους

Ένα από τα συχνά παραπτώματα με τα οποία Αστυνομία Κύπρου, Τμήμα Τελωνείου και Υπουργείο Γεωργίας έρχονται αντιμέτωποι είναι η κατοχή παράνομων φυτοφαρμάκων που εντοπίζονται σε μεγάλες ή μικρές ποσότητες στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Το φαινόμενο έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους οι οποίες προχώρησαν με αίτημα τροποποίησης του νόμου με πιο «βαριά» πρόστιμα, για όσους παρανομούν.

Με βάση τον ισχύον νόμο, ο εντοπισμός μη αδειοδοτημένων φυτοφαρμάκων στις ελεύθερες περιοχές, θεωρείται παράπτωμα και ο παραβάτης του υπόκειται σε χρηματικό πρόστιμο μέχρι 2 χιλιάδων ευρώ και με ποινή δικαστηρίου μέχρι και 20 χιλιάδες ευρώ.

Πρόταση για «βαρύ» πρόστιμο

Για την εξάλειψη του πιο πάνω φαινομένου, σύμφωνα με την Ανώτερη Προϊσταμένη του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Παναγιώτα Σοφοκλέους, έχει ήδη σταλεί στη Νομική Υπηρεσία, πρόταση για τροποποίηση του νόμου η οποία εάν εγκριθεί και σταλεί για ψήφο στην βουλή, ίσως καταφέρει να αποδώσει θετικά αποτελέσματα.

Μιλώντας στην «K» η κα. Σοφοκλέους ανέφερε ότι η εν λόγω τροποποίηση αφορά το χρηματικό πρόστιμο που θα ανέρχεται μέχρι και τις 10 χιλιάδες ευρώ (αντί 2 χιλιάδων που είναι το όριο σήμερα), ενώ σε περίπτωση καταδίκης το πρόστιμο θα ανέρχεται μέχρι και 40 χιλιάδες ευρώ (αντί 20 χιλιάδων).

Η κα. Σοφοκλέους σημείωσε ότι με την τροποποίηση ζητείται, πέραν της αύξησης του χρηματικού ποσού, και η δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων των παρανομούντων με συγκεκριμένη αναφορά στο περιστατικό και το παράπτωμα.

Τα κατεχόμενα και η Τουρκία, η επίσημη πηγή τους

Αρκετοί κάτοικοι των ελεύθερων περιοχών καταφεύγουν στα κατεχόμενα για την αγορά φυτοφαρμάκων με κύριο λόγο την διαφορά της τιμής πώλησης (αρκετά πιο φθηνά), κάτι το οποίο φαίνεται να είναι και η κύρια δικαιολογία που αναφέρουν στις αρχές.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι τα παράνομα φυτοφάρμακα που εντοπίζονται, είναι γνωστά στις αρχές ενώ τα πλείστα από αυτά κατασκευάζονται στην Τουρκία (η οποία δεν ακολουθεί τις απαραίτητες προδιαγραφές της ΕΕ), εξού και για την Κυπριακή Δημοκρατία θεωρούνται μη αδειοδοτημένα.

Πάντως, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, με βάσει ενδείξεων που έχει στα χέρια της η Αστυνομία και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, το γεγονός ότι η κύρια πηγή προέλευσης τους είναι τα κατεχόμενα, είναι κάτι που όπως μας αναφέρθηκε «δεν χωράει αμφιβολία».

Ισχυρά φυτοφάρμακα, επικίνδυνα για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον

Αρμόδια πηγή, μιλώντας στην «Κ», αναφέρει ότι πρόκειται για φυτοφάρμακα περιορισμένης χρήσης, πολύ τοξικά, με γρήγορη αποτελεσματικότητα τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.

Κύρια χαρακτηριστικά των περισσότερων από αυτών είναι η πολυδραστικότητά τους, ο πολύπλευρος τρόπος δράσης τους, ότι δεν έχουν μυρωδιά και γεύση ενώ αρκετά από αυτά είναι σε μορφή υδατοδιάλυτης σκόνης, διαλύματος και φιάλες αερίου.

Τα απαγορευμένα αυτά φυτοφάρμακα, στις πλείστες των περιπτώσεων, προορίζονται για ψεκασμούς και καταπολέμηση των εντόμων ενώ η μη σωστή χρήση τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Εν τέλει να σημειώσουμε ότι ο λόγος που καθιστά τα πιο πάνω φυτοφάρμακα σε μη αδειοδοτημένα, είναι λόγω του ότι δεν υπόκεινται στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες επιβάλλουν ενδελεχείς ελέγχους από τις εταιρείες και τις επίσημες αρχές του κράτους για εξασφάλιση της ατομικής και δημόσιας υγείας.

Συχνό το φαινόμενο λέει η Αστυνομία με προσπάθειες εξάλειψής του

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη «Κ», ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου «αρκετές είναι οι περιπτώσεις ανεύρεσης μικρών ποσοτήτων παράνομων φυτοφαρμάκων οι οποίες δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.Ωστόσο, τόσο η Αστυνομία όσο και το Τμήμα Τελωνείου, καταβάλλουν προσπάθειες πάταξης του φαινομένου με συχνό έλεγχο σε συγκεκριμένες περιοχές – όπως είναι η πράσινη γραμμή, οδοφράγματα κ.λπ.- ή μετά από αξιοποίηση πληροφοριών».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Χαραλάμπους

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X