ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολονύχτιες μάχες με τις φλόγες - Καλύτερη η κατάσταση, είπε ο Χαρτσιώτης (εικόνες & βίντεο)

Εκκενώθηκαν χωριά - Το πρωί καταφθάνουν τα πτητικά μέσα από Ελλάδα και Ιορδανία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Καλύτερη είναι η κατάσταση απ' ότι ήταν το απόγευμα, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης σχετικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 12:39 το μεσημέρι της Τρίτης μεταξύ των κοινοτήτων Ψάθι και Πολέμι στην Πάφο, η οποία λόγω του δύσβατου της περιοχής και των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε προς τις κοινότητες Κούρτακα, Λεμώνα και Χούλου, ενώ ήδη έχουν εκκενωθεί οι κοινότητες Ψάθι, Πολέμι και Χούλου. Επίγειες δυνάμεις θα εργάζονται καθόλη τη διάρκεια της νύχτας με εγκαταστάσεις σωλήνων, με την υποστήριξη προωθητών γαιών, ειδικότερα σε ενεργά και δύσκολα προσβάσιμα μέτωπα, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροβεστικής, Ανδρέας Κεττής. Στο πεδίο της πυρκαγιάς, βρίσκεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, όπου κατευθύνεται και ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκος Λογγίνος.

Λόγω της κρισιμότητας της πυρκαγιάς ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός στο ΚΣΕΔ Λάρνακας και η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή, στην παρουσία των Υπουργών Δικαιοσύνης, Γεωργίας και Άμυνας καθώς και του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αρχιπύρχου Νίκου Λογγίνου, του Αρχηγού της Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου, του Διευθυντή του Τμήματος Δασών Σάββα Ιεζεκιήλ. Ζητήθηκε η συνδρομή δύο ιορδανικών ελικοπτέρων ενώ η Ελλάδα στέλνει δύο αεροσκάφη Canadair CL-415 μετά το αίτημα συνδρομής μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, τα οποία θα έρθουν όλα το πρωί της Τετάρτης. 

Κάηκε ένα σπίτι και αποθήκες στη Χούλου

Στη Χούλου κάηκε ένα σπίτι και ορισμένες αποθήκες, δήλωσε στην «Κ» ο κοινοτάρχης Μάριος Λαζάρου. Είπε ότι προτεραιότητα ήταν η απομάκρυνση των κατοίκων, η πλειοψηφία των οποίων, μετά την οδηγία για εκκένωση, μεταφέρθηκαν στον Στατό - Άγιο Φώτιο. Αυτή την ώρα, είπε, η ατμόσφαιρα είναι αποπνυκτική από τους καπνούς και με το πρώτο φως της ημέρας θα δουν τις ζημιές.

Μεταφέρονται σε ξενοδοχεία οι κάτοικοι της Χούλου

Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά δεν βρίσκεται στα όρια του Στατού – Αγίου Φωτίου, αλλά τη βλέπουμε να παραμένει στα όρια της κοινότητας Χούλους, γιατί η ένταση των ανέμων έπεσε, δήλωσε στην «Κ» ο κοινοτάρχης Στατού – Αγίου Φωτίου, Μιχαήλ Κίμωνος. Όπως είπε, οι κάτοικοι της Χούλου μεταφέρονται με λεωφορεία σε ξενοδοχεία της Πάφου, καθώς το χωριό έχει εκκενωθεί. Αν δυναμώσουν οι άνεμοι, ενδεχομένως η πυρκαγιά να κινηθεί προς την Παναγιά, σημείωσε.

Κάτοικος Λεμώνας: Ο κίνδυνος έφυγε από το χωριό

Ο κίνδυνος όπως ειπώθηκε στην «Κ» από κάτοικο του χωριού έχει φύγει απο τη Λεμώνα, ένα σπίτι έπαθε μερικές ζημιές και μία μάντρα καταστράφηκε ολοσχερώς. Ευτυχώς τα ζώα γλύτωσαν και τώρα ο ιδιοκτήτης του τα αναζητεί. Όπως λέει ο κάτοικος υπάρχουν μεμονωμένες εστίες, που τις βλέπουν. Η φώτια πάει προς Αμπελίτη, και Πενταλιά.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για ζωές - Κάηκαν σπίτια και ζώα στο Ψάθι

Έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές αλλά η φωτιά πέρασε από το χωριό Ψάθι, αφήνοντας πίσω της ζημιές και καταστροφές που η Επαρχιακή Διοίκηση θα καταγράψει μόλις μπορέσει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Έπαρχος Πάφου, Γιώργος Χρυσαφίνης.

Η Επαρχιακή Διοίκηση, είπε, είναι σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες που συμβάλλουν στην κατάσβεση της φωτιάς και συνέδραμε με καδενοφόρα και βυτιοφόρα. Δεν γνωρίζει, πρόσθεσε, τι ζημιές έχουν προκληθεί και πόσα σπίτια έχουν καεί. Εξέφρασε δε ετοιμότητα, εάν χρειαστεί, να βοηθήσει η Επαρχιακή Διοίκηση στην φιλοξενία κατοίκων του χωριού σε ξενοδοχεία.

Η φωτιά όπως φαίνεται από την Κάτω Πάφο / Πηγή: ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ

Όπως αναφέρει ο κ. Κεττής, υπάρχουν πληροφορίες για αριθμό κατοικιών που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές. Μεγάλος αριθμός κατοικιών έχει προστατευθεί από τις δυνάμεις. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ξηρά χόρτα, χαμηλή άγρια βλάστηση και δέντρα. 

Πηγή: ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ

Κλειστοί δρόμοι λόγω της φωτιάς 

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην επαρχία Πάφου, μεταξύ των χωριών Πολέμι, Άγιος Δημητριανός, Ψάθι, Δρύμου, Γιόλου και Δρυμιάς, είναι κλειστός ο δρόμος από Λεμονάρι προς Πολέμι και ο δρόμος Αγίου Δημητριανού προς Ψάθι. Η τροχαία κίνηση διοχετεύεται μέσω παραδρόμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση