ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε ημερίδα για το διοικητικό δίκαιο συμμετείχε η Επίτροπος Διοικήσεως

Τι ανέφερε στην ομιλία της η κα Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ημερίδα με θέμα το διοικητικό δίκαιο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 3 Απριλίου, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Την ημερίδα απασχόλησε μια σειρά θεμάτων όπως, μεταξύ άλλων, το Άρθρο 150 του Συντάγματος και η σχετική νομολογία, η συμμόρφωση στις εισηγήσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως ως μέσο για την προώθηση της χρηστής διοίκησης σε μια σύγχρονη δημόσια υπηρεσία, τα ζητήματα Εκτέλεσης Αποφάσεων Διοικητικών Δικαστηρίων - η εμπειρία της Ελλάδας και έλεγχος της συμμόρφωσης της διοίκησης προς τις ακυρωτικές αποφάσεις στην Κύπρο. Χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης. Εκ των ομιλητών ήταν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ο Καθηγητής Νομικής, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο Δικηγόρος και Πρώην Βουλευτής Ανδρέας Αγγελίδης και η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη.

Στην ομιλία της, η κα Στυλιανού - Λοττίδη ανέφερε ότι ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως αποτελεί ένα ισχυρό μέσο για την πρόληψη της κακοδιοίκησης. Ο έλεγχος, σημείωσε, που ασκείται από το Γραφείο είναι ευρύτερος από αυτόν που ασκείται από τα διοικητικά δικαστήρια καθότι δεν ελέγχει μόνο την παρανομία αλλά και την κακοδιοίκηση. Σημείωσε ότι ο Επίτροπος μετά την υποβολή της έκθεσης για κάποιο ζήτημα δύναται να διαβουλεύεται με την αρμόδια Αρχή για τις ενέργειες της αναφορικά με την εφαρμογή των εισηγήσεων, προτάσεων και συστάσεων του Επιτρόπου, ο οποίος ασκεί έλεγχο ουσίας για αποκατάσταση της νομιμότητας και εξαγωγή δίκαιων αποτελεσμάτων. Στα πλαίσια λειτουργίας του θεσμού, εξήγησε, σε αντίθεση με τις δικαστικές αποφάσεις, υπάρχει ένας μηχανισμός παρακολούθησης της εφαρμογής των συστάσεων του Επιτρόπου μέσω του οποίου ασκείται ο απαραίτητος μοχλός πίεσης για υλοποίηση των εισηγήσεων του.

Από το περιεχόμενο του εξωδικαστικού ελέγχου που ασκεί ο Επίτροπος, δεν θα μπορούσε, όπως είπε, να μην περιλαμβάνεται και ο έλεγχος της συμμόρφωσης της διοίκησης με τις δικαστικές αποφάσεις μέσα από την υποβολή και εξέταση σχετικών παραπόνων. Η κα Στυλιανού – Λοττίδη έδωσε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα σχετικών παρεμβάσεων του Γραφείου της σε περιπτώσεις που τα εμπλεκόμενα τμήματα παραλείπουν ή καθυστερούν να συμμορφωθούν με κυρωτικές αποφάσεις. Τέτοια παράπονα, μεταξύ άλλων, αφορούν συνήθως:

-        Επιστροφή μέρους απαλλοτριωθείσας ακίνητης ιδιοκτησίας που δεν έχει αξιοποιηθεί για το σκοπό της απαλλοτρίωσης

-        Επανεξέταση αιτήσεων για υπαναχώρηση τ/κ υποστατικών

-        Επανεξέταση αιτήσεων για έκδοση πολεοδομικών αδειών

-        Επανεξέταση αποφάσεων διοικητικών οργάνων και κάλυψη κενών θέσεων για την προαγωγή στη βάση δεδομένων που ίσχυε κατά τον ουσιώδη χρόνο, πλην της ΕΔΥ

-        Επανεξέταση αίτησης για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας ή έκδοση άδειας παραμονής ή για διαγραφή στοιχείων από τον κατάλογο προσώπων που η είσοδός τους είναι απαγορευμένη στη Δημοκρατία

-        Επανεξέταση αιτήσεων για παροχή διαφόρων κοινωνικών παροχών, επιδομάτων ή συντάξεων

-        Επανεξέταση απόφασης για εξαναγκασμό μέλους της Αστυνομίας σε παραίτηση

Η Επίτροπος Διοικήσεως είπε ότι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη συμμόρφωση της διοίκησης με τις ακυρωτικές δικαστικές αποφάσεις είναι θεμιτή. «Χωρίς τη συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις η αποτελεσματική προστασία της Δικαιοσύνης διακυβεύεται», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση