ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα χέρια του ΠτΔ η παραμονή του υπαρχηγού της Αστυνομίας

Ο εντοπισμός ποινικών αδικημάτων ενδεχομένως να προκαλέσει ανακατατάξεις στην ηγεσία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η αξιολόγηση του πορίσματος των τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών και η διαπίστωση ότι στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα από πλευράς του υπαρχηγού της Αστυνομίας Α. Κυριάκου ενδέχεται να προκαλέσει αλλαγές στην ηγετική πυραμίδα της Αστυνομίας κάτι που θα διαφανεί τις επόμενες μέρες.

Τα επόμενα βήματα που θα γίνουν από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα θα κρίνουν εν πολλοίς και την παρουσία του υπαρχηγού στο πόστο του. Όπως σημείωνε αρμόδια πηγή στην «Κ» εάν και εφόσον ο Γενικός Εισαγγελέας προχωρήσει με την καταχώρηση ποινικής υπόθεσης στο δικαστήριο ένα θέμα που θα προκύψει είναι το τι μέλει γενέσθαι με την θέση του κ. Κυριάκου στο Αστυνομικό Μέγαρο.

Με βάση το Σύνταγμα αρμόδιος για τα καθέκαστα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με απόφαση του οποίου διορίζεται και ο Υπαρχηγός της Αστυνομικής Δύναμης. Με βάση τις εξουσίες που του παρέχονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δύναται να απομακρύνει και τον Υπαρχηγό την στιγμή που ο Γενικός Εισαγγελέας διαπιστώνει ότι προκύπτει η διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Μια παύση η οποία όπως μας τονίσθηκε από νομικές πηγές δεν ακυρώνει το τεκμήριο της αθωότητας αλλά δημιουργεί ηθικό ζήτημα ένα του πόστου που κατέχει ο ύποπτος για ποινικά αδικήματα υπαρχηγός της Αστυνομίας. Η ίδια πηγή μας υπενθύμισε περίπτωση υπαρχηγού της Αστυνομίας ο οποίος επί διακυβέρνησης Κληρίδη απομακρύνθηκε από την θέση του όχι για ποινικό αλλά πειθαρχικό αδίκημα.

Αίσθηση στην Αστυνομία

Η δημοσιοποίηση των ευρημάτων των τριών ποινικών ανακριτών καθώς και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο Γενικός Εισαγγελέας προκάλεσαν αίσθηση στο Αρχηγείο Αστυνομίας. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται το προφανές ότι το πόρισμα θα μελετηθεί και θα αποφασισθούν οι περαιτέρω ενδεικνυόμενες ενέργειες.

Πηγές μέσα από την Αστυνομία δήλωναν άγνοια για τις προθέσεις του υπαρχηγού μετά και τα όσα εντόπισε ο Γενικός Εισαγγελέας. Εκτός από την περίπτωση του υπαρχηγού ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις και με τα τρία άλλα μέλη της Αστυνομίας για τα οποία έχουν εντοπιστεί πειθαρχικά αδικήματα. Με βάση την διαδικασία εάν και εφόσον ο ανακριτικός φάκελος έχει ολοκληρωθεί ο Γενικός Εισαγγελέας θα προχωρήσει σε καταχώρηση ποινικής υπόθεσης για τον υπαρχηγό ενώπιον δικαστηρίου. Σε αντίθετη περίπτωση θα δώσει εντολή να συνεχισθεί το ανακριτικό έργο.

Τα ευρήματα και τα συμπεράσματα

Από το ανακριτικό πόρισμα που προέκυψε τα όσα ακολούθησαν του τετραπλού φονικού της Αγίας Νάπας στοιχειοθετείται η διάπραξη ποινικών αδικημάτων για τον υπαρχηγό σε δυο περιπτώσεις για την διαρροή πληροφοριών. Η πρώτη αφορά το φάκελο της Ίντερπολ για τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν με την Ιντερπόλ Λευκωσίας. Οι διαρροές αναφέρεται από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα αφορούσαν, αν όχι ολόκληρο το περιεχόμενο του τηρουμένου φακέλου της Ίντερπολ Κύπρου, το συντριπτικό μέρος του, περιλαμβανομένων και φωτογραφιών κάποιων εγγράφων.

Για το θέμα των Σέρβων εκτελεστών όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η ενδελεχής διερεύνηση από τους ανακριτές και το σύνολο του συλλεγέντος μαρτυρικού υλικού, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή των εμπιστευτικών αυτών και ευαίσθητων πληροφοριών, ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας κ. Α. Κυριάκου.

Όπως τονίζεται η μελέτη του πορίσματος δικαιολογεί την έναρξη ποινικής δίωξης για Παραβίαση Υπηρεσιακού Απορρήτου στη βάση του άρθρου 135 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154, καθώς επίσης και για το συναφές αδίκημα του άρθρου 16 του περί Κανονισμών Ασφαλείας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, Εγγράφων και Υλικού και για Συναφή Θέματα Νόμου του 2002 – Νόμος αρ. 216(Ι)/2002. Η δεύτερη περίπτωση αφορά την επίσης διαρροή της μελέτης για την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αστυνομία.

Από το σύνολο της συλλεγείσας άμεσης και περιστατικής μαρτυρίας αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας φαίνεται να εμπλέκεται στο θέμα της διαρροής ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας κ. Α. Κυριάκου. Υπό τις περιστάσεις στοιχειοθετείται το ποινικό αδίκημα του άρθρου 135 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154 για Παραβίαση Υπηρεσιακού Απορρήτου, σε σχέση με το οποίο δικαιολογείται η δίωξή του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X