ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο Ανώτατο υπόθεση απόδοσης υπηκοοτήτων ΚΔ σε παιδιά μεικτών γάμων Τ/κ

Σε περίπτωση που και στο Ανώτατο η υπόθεση καταλήξει εις βάρος τους, τότε θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ, αναφέρεται σε κοινή δήλωση τους οι τ/κ συντεχνίες

ΚΥΠΕ

Την πρόθεσή τους να αποταθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας για το θέμα της απόδοσης της κυπριακής υπηκοότητας σε παιδιά μεικτών γάμων με πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανακοίνωσαν μέλη της τ/κ συνδικαλιστικής πλατφόρμας που για το θέμα αυτό είχαν προσφύγει σε Επαρχιακό Δικαστήριο και το αποτέλεσμα ήταν εναντίον τους.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην κοινή δήλωση των τ/κ συντεχνιών που ανέγνωσε ο γ.γ. της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ, αναφέρεται ότι σε περίπτωση που και στο Ανώτατο η υπόθεση καταλήξει εις βάρος τους, τότε θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.

Ο κ. Ελτζίλ είπε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε το Κυπριακό, λέγοντας πως με τις πιο καλοπροαίρετες προβλέψεις πρόκειται για περίπου 30.000 άτομα που δεν μπόρεσαν να πάρουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκ των οποίων μέχρι τώρα για 6300 έχουν καταγραφεί οι διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους δεν κατέστη δυνατό να γίνουν υπήκοοι της ΚΔ.

Μεταξύ των θυμάτων, που προκάλεσαν τα παιχνίδια του ιμπεριαλισμού με την πρόκληση αντιπαράθεσης των δύο κοινοτήτων και τον διαχωρισμό του νησιού το 1974, είναι και α παιδιά των μεικτών γάμων, ανέφερε ο Σενέρ Ελτζίλ.

Μίλησε επίσης για πολιτικές ελίτ στην ηγεσία της ε/κ πλευράς που χρησιμοποιούν ως πολιτικό εργαλείο το θέμα αλλά και ως αντικείμενο παζαρέματος, προσθέτοντας ότι όπως τα κράτη δεν αποφασίζουν ποιος θα παντρευτεί ποιον, έτσι και δεν έχουν δικαίωμα να καθορίσουν την μητέρα και τον πατέρα κάποιου.

Η νοοτροπία της ε/κ ελίτ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, συνέχισε ο κ. Ελτζίλ, λέγοντας ότι η τ/κ κοινότητα με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου του 1960, είναι ένα κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας, με κατοχυρωμένα τα κοινοτικά τους δικαιώματα στη βάση της πολιτικής ισότητας. «Πρέπει να είναι βασικό το να λύνονται τα προβλήματα της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός Ε/κ – Τ/κ, στο πλαίσιο των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των διεθνών συμφωνιών και της υπεροχής του δικαίου. Το να θεωρείς κάποιον υπεύθυνο για τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο και την παραβίαση δικαιωμάτων που προκάλεσε η διαίρεση του νησιού, δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά μόνο την μόνιμη διαίρεση του νησιού μας».

Ο κ. Ελτζίλ είπε ότι η ομάδα εργασίας που είχε δημιουργηθεί για το θέμα υπό την αιγίδα του ΥΠΕΣ δεν εργάστηκε και υποστήριξε ότι η προσέγγιση των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτό το ζήτημα δεν ήταν ειλικρινής, δεν έγιναν βήματα νομικής φύσεως, αλλά αποφεύγονταν με το αιτιολογικό της ‘πίεσης της κοινής γνώμης’.

«Στο σημείο που έχουμε έρθει ο νομικός αγώνας δεν μπορεί να αποφευχθεί». Ο κ. Ελτζίλ είπε ότι η απόφαση της Εντά Χαντσέρ Ακκόρ σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο (Επαρχιακό Δικαστήριο) κατέληξε αρνητικά και την προηγούμενη εβδομάδα καταχωρήθηκε έφεση στο Ανώτατο.

Αυτή η υπόθεση, ανέφερε ο τ/κ συνδικαλιστής, είναι «μια κοινοτική υπόθεση» και θα αποτελέσει πιλοτική για άλλες που ακολουθούν. Τα δικαστικά έξοδα, πρόσθεσε, καλύπτονται από τις συντεχνίες μέλη της τ/κ πλατφόρμας (KTÖS, KTOEÖS, DAÜ-SEN, KTAMS, KOOP-SEN, BASIN-SEN, ÇAĞ-SEN, DEV-İŞ ve BES).

Εάν και στο Ανώτατο Δικαστήριο, είπε, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό γι’ αυτούς τότε θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ, όπως έχουν ήδη αποφασίσει οι συντεχνίες της πλατφόρμας.

Απηύθυνε δε έκκληση στους αρμόδιους της Κυπριακής Δημοκρατίας να δείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση και «χωρίς να περιμένουν τις διαδικασίες των δικαστηρίων, το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί».

Σε δηλώσεις της η Εντά Χαντσέρ Ακκόρ ανέφερε ότι αυτή η υπόθεση από δω και στο εξής έχει την έννοια του «κοινοτικού αγώνα», προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να μας αναγνωριστεί το δικαίωμά μας» και ευχαρίστησε την τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα για τη στήριξή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X