ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο περίμενε το φωτοραντάρ - Μελετά άλλες λύσεις για τα πρόστιμα το Υπ. Μεταφορών

«Προσπαθούμε να υλοποιήσουμε μία άλλη λύση, η οποία το διοικητικό κόστος θα είναι μηδαμινό», ανέφερε στην «Κ» ο Αλέξης Βαφεάδης

Του Μάριου Χριστοφή

Στη μελέτη άλλων τρόπων για επίδοση των προστίμων από το σύστημα φωτοεπισήμανσης προχωρά το Υπουργείο Μεταφορών, αφήνοντας προς το παρόν το φωτοραντάρ στο συρτάρι. Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης ανέφερε, «προσπαθούμε να υλοποιήσουμε μία άλλη λύση, η οποία το διοικητικό κόστος θα είναι μηδαμινό. Έχω αποφασίσει ότι θα εξαντλήσω το ενδεχόμενο της εναλλακτικής λύσης πριν να συζητήσω ξανά με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για επίδοση των προστίμων σε αεροδρόμια και λιμάνια».

Όσον αφορά για την αποστολή των εξωδίκων μέσω sms και emails, ο κ. Βαφεάδης είπε «τα sms και τα emails είναι πρόνοια ενός νομοσχεδίου, το οποίο επειδή επεξεργαζόμαστε την εναλλακτική λύση δεν το έχω προωθήσει ακόμη για νομοτεχνικό έλεγχο μέχρι να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα. Τα sms και τα emails θα αποστέλλονται για γρηγορότερη ενημέρωση των πολιτών, νομικά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επίδοση των προστίμων για το λόγο ότι πρέπει να γίνεται με τρόπο που να δίνεται το πρόστιμο προσωπικά στον παραβάτη». 

Τι είναι το φωτοραντάρ

Το φωτοραντάρ θα είναι ένα λογισμικό σύστημα, το οποίο αναμένεται ότι θα καθιστά δυνατή την επίδοση εξωδίκων προστίμων επί τόπου. Όπως εξήγησε στην «Κ» ο υπαστυνόμος του Τμήματος Τροχαίας, Τάσος Ασιήκκης, η σημασία του έγκειται στο γεγονός ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να εκδίδεται επί τόπου εξώδικο πρόστιμο ή προειδοποιητική επιστολή ότι επίκειται άσκηση ποινικής δίωξης, στα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα οδοφράγματα αλλά και σε οποιονδήποτε αστυνομικό σταθμό. Η εφαρμογή θα ενταχθεί στα συστήματα της Αστυνομίας.

«Αν αποτύχει η επίδοση εξωδίκου προστίμου ή μια επιστολή που πληροφορεί τον παραβάτη ότι θα του ασκηθεί εναντίον του πονική δίωξη, τότε θα υλοποιείται η εφαρμογή Photo Radar List», τόνισε. «Το Photo Radar List είναι μία εφαρμογή στα ηλεκτρονικά συστήματα της Αστυνομίας. Για παράδειγμα, εάν κάποιος προτίθεται να μεταβεί στο αεροδρόμιο, με πρόθεση να ταξιδέψει στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια του διαβατηριακού ελέγχου θα διενεργείται ένας έλεγχος και μέσω της εφαρμογής Photo Radar List για το κατά πόσο εκκρεμεί εναντίον του εξώδικα πρόστιμα», εξήγησε ο κ. Ασιήκκης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μάριου Χριστοφή

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση