ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα θρησκευτικά πανηγύρια στη ζωή των Κυπρίων

Είναι τόση η μεγαλοπρέπεια που ονομάζεται το Πάσχα του Καλοκαιριού ή το Πάσχα της Παναγίας

ΚΥΠΕ

Ρίζες βαθιά στον χρόνο, συνυφασμένα με το θρησκευτικό αίσθημα, αλλά και κοινωνικό, εμπορικό γεγονός είναι τα πανηγύρια που συνεχίζουν ακάθεκτα την πορεία τους και σήμερα, με αυτά που οργανώνονται το δεκαπενταύγουστο να ξεχωρίζουν.

Το πανηγύρι αποτελούσε, είπε η Άννα Τσέλεπου, που μελετά την παράδοση, στο ΚΥΠΕ, ένα υπαίθριο θρησκευτικό και κοινωνικό γεγονός, αλλά ταυτόχρονα ένα εμπορικό γεγονός, καθώς τη μέρα αυτή μπορούσαν να αγοράσουν οπωρικά, φρούτα, όσπρια αλλά και χρηστικά αντικείμενα, όπως σκεύη, εργαλεία και παραδοσιακά προϊόντα.

Οι διάσπαρτες σε όλο το νησί -μεγαλοπρεπείς ή ταπεινές εκκλησίες- που είναι αφιερωμένες στην Παναγία τη μέρα αυτή θα λειτουργήσουν με μεγαλοπρέπεια και θα προσελκύσουν τους πιστούς, αλλά και πραματευτάδες, ενώ σε ορισμένες κοινότητες το κλασικό πανηγύρι συνδυάζεται και με άλλες εκδηλώσεις και μουσικοχορευτικές παραστάσεις.

Η Παναγία για τους πιστούς της Κύπρου, κυρίως για τις γυναίκες που μαυροφόρησαν από τους πολέμους στον τόπο μας, πάντα έχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους, είπε η κ. Τσέλεπου, σημειώνοντας πως αποτελεί τη μόνιμη επίκληση που έρχεται στο στόμα τους σε χαρές και λύπες.

Παναγία μου, Παναγία βοήθα, η συχνότερη επίκληση. Η κοίμηση της Θεοτόκου που εορτάζεται το Δεκαπενταύγουστο μπορεί να θεωρηθεί μία από τις σημαντικότερες γιορτές της Χριστιανοσύνης και στην Κύπρο σημείωσε, προσθέτοντας πως ένα ολόκληρο δεκαπενθήμερο είναι αφιερωμένο στην Παναγία, προηγείται η νηστεία, μέχρι ο Δεκαπενταύγουστος να σημάνει τη μέρα που θα γιορταστεί το όνομα της.

Είναι τόση η μεγαλοπρέπεια που ονομάζεται το Πάσχα του Καλοκαιριού ή το Πάσχα της Παναγίας, συμπλήρωσε.

Στους ναούς, συνέχισε, είναι εκατοντάδες οι χειροποίητοι άρτοι της γιορτής για την Παναγία.

Με μεγαλοπρέπεια στις εκκλησίες, κυρίως αυτές που είναι αφιερωμένες στην Παναγία, τη μέρα αυτή θα δοξαστεί το όνομα της. Νοικοκυρές μεταφέρουν από το βράδυ τους άρτους που ζύμωσαν μαζί με τα ψωμιά για το γιορταστικό τραπέζι την επόμενη μέρα, στις εκκλησίες και θα "κάμουν γιορτή της Παναγίας" όπως λένε για να δοξάσουν το όνομα της.

Στα σπίτια το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου θα στηθεί γλέντι με όλη την οικογένεια. Το απόγευμα αρχίζει το πανηγύρι…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση