ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

This site can’t be reached - Μετά τους χάκερς «πνίγηκαν» οι servers

Πλήγματα από διάφορες κατευθύνσεις δέχονται οι υπηρεσίες του κράτους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υπό ηλεκτρονική παράλυση βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα το κράτος μετά τη διαρροή σε ένα από τα μεγάλα ντεπόζιτα νερού του Υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στο υπόγειο και γειτνιάζει του δωματίου όπου βρίσκονται οι διακομιστές που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλο τον κυβερνητικό κόμβο. Το περιστατικό συνέβη ένα μήνα μετά τις κυβερνοεπιθέσεις στην Πύλη Κτηματολογίου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καταδεικνύοντας ότι το τελευταίο διάστημα οι ιστοσελίδες του κράτους δέχονται πλήγματα από διάφορες κατευθύνσεις, προκαλώντας ταλαιπωρία σε χιλιάδες πολίτες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά και εγείροντας ποικίλα ερωτήματα για την ασφάλεια και την προστασία του κυβερνοχώρου.

Το Υφ. Έρευνας υποστήριξε ότι τα συστήματα είχαν τοποθετηθεί στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών κατά τρόπο που βρίσκονταν εκτεθειμένα. 

Αγνόησαν το Υπουργικό και… πλημμύρισαν οι servers

Το πιο πρόσφατο συμβάν συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας όταν, λόγω βλάβης σωλήνων, πλημμύρισε ο χώρος όπου είναι τοποθετημένοι οι servers με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας οι κυβερνητικές ιστοσελίδες. Στην πρώτη του επίσημη τοποθέτηση, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής υποστήριξε ότι τα συστήματα είχαν τοποθετηθεί στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών κατά τρόπο που βρίσκονταν εκτεθειμένα σε πιθανό ατύχημα παρά το γεγονός ότι λήφθηκε απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο 2022 για μετακίνηση του εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις της CYTA. Τόνισε ότι θα διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει τους λόγους που δεν υλοποιήθηκε η εν λόγω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου αλλά και τους λόγους που δεν λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα θωράκισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αποκατάσταση της παροχής των διαδικτυακών υπηρεσιών του Κράτους. Μέχρι στιγμής έχει ήδη αποκατασταθεί και τεθεί σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο ενώ γίνονται προσπάθειες προς επαναφορά το συντομότερο δυνατόν των υπόλοιπων υπηρεσιών που έχουν επηρεαστεί.

Αξιολόγηση ζημιάς και μετά απόδοση ευθυνών

Νωρίτερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε στο κρατικό κανάλι ότι για να γίνει αξιολόγηση της ζημιάς πρέπει να στεγνώσει ο χώρος. «Ήδη είναι από χθες το βράδυ λειτουργοί του Υφυπουργείου Έρευνας και του τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής και αξιολογούν τη ζημιά. Δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας δεδομένων άρα με την επαναφορά των servers θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν και οι ιστοσελίδες όλων των κρατικών υπηρεσιών», σημείωσε. Ερωτηθείς αν αποδοθούν ευθύνες για τη ζημιά που προκλήθηκε στα συστήματα της κυβέρνησης ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε «αυτή τη στιγμή προέχει να επανέλθουν τα συστήματα, μόλις επανέλθουν θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες, θα πρέπει να βρεθεί ποιος ήταν εκεί ή ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι που επέλεξαν ή που δεν πρόβλεψαν αυτό τον κίνδυνο».  

Η Πύλη Κτηματολογίου παρέλυσε μετά από κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε στις αρχές Μαρτίου.  

Τρεις κυβερνοεπιθέσεις σε έναν μήνα 

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτη η Κύπρος βρέθηκε στο στόχαστρο των χάκερς αφού εντός ολίγων ημερών δέχθηκαν κυβερνοεπιθέσεις τόσο η Πύλη Κτηματολογίου όσο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Οι ιστοσελίδες των δύο Πανεπιστημίων τέθηκαν εκτός λειτουργίας μέχρι τα περιστατικά να τύχουν χειρισμού, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα υπέστη η Πύλη Κτηματολογίου, οι διαδραστικές λειτουργίες της οποίας επανήλθαν μόλις χθες. Μάλιστα, ο Επίτροπος Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης, κάτω από την εποπτεία του οποίου βρίσκεται και η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, δήλωσε περί τα τέλη Μαρτίου ότι διερευνάται το κατά πόσο συνδέονται οι τρεις κυβερνοεπιθέσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «το δικανικό κομμάτι παίρνει πολύ χρόνο, μερικές φορές παίρνει μήνες και μερικές φορές μπορεί να μην καταλήξεις και πουθενά». Ο Επίτροπος εξήγησε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις οφείλονται στο γεγονός ότι πλέον ο καθένας μας είναι συνδεδεμένος, είτε προσωπικά, είτε ως επιχείρηση, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερο εύρος για τους hackers να χτυπήσουν. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση