ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι είναι τα Labubu και γιατί προκαλούν φρενίτιδα

Καταστηματάρχες στην Κύπρο πλασάρουν fake Labubu και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από το Τμήμα Τελωνείων που προχώρησε σε εκατοντάδες κατασχέσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα κουκλάκια Labubu έχουν κατακτήσει πλέον τον πλανήτη προκαλώντας φρενίτιδα σε μικρούς και μεγάλους οι οποίοι σπεύδουν να τα προμηθευτούν. Στους καταναλωτές επικρατεί πυρετός και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από διάφορους καταστηματάρχες στην Κύπρο, οι οποίοι με δόλιο τρόπο προσπαθούν να πλασάρουν στην αγορά fake κουκλάκια Labubu.

Εκατοντάδες κατασχέσεις τις τελευταίες μέρες

Το Τμήμα Τελωνείων της Κύπρου προχώρησε τις τελευταίες μέρες σε εκατοντάδες κατασχέσεις παιχνιδιών και μπρελόκ, τα οποία παραβίαζαν τα εγγεγραμμένα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας των Labubu. Συγκεκριμένα, ανακοίνωση του τμήματος στις 15 Ιουλίου ανέφερε πως στις 14 Ιουλίου μετά από αξιολόγηση πληροφοριών, λειτουργοί του Τμήματος διενήργησαν συντονισμένη έρευνα σε 2 υποστατικά στη Λευκωσία για εντοπισμό ειδών που παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν συνολικά 242 τεμάχια παιχνιδιών και μπρελόκ, τα οποία παραβίαζαν τα εγγεγραμμένα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας των Labubu και Stitch καθώς και 85 ηλεκτρικά ανεμιστηράκια, τα οποία δεν έφεραν την προβλεπόμενη σήμανση CE.

Fake Labubu που εντόπισε το Τμήμα Τελωνείων

Επιπρόσθετα, στις 11 Ιουλίου λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων ενημερώθηκαν από μέλη της Αστυνομίας αναφορικά με έλεγχο οχήματος, έξω από περίπτερο στη Λευκωσία, κατά τον οποίο βρέθηκαν εμπορεύματα που πιθανόν να παραβίαζαν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.

Οι λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων μετέβηκαν στο χώρο και κατά τον έλεγχο των εμπορευμάτων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 256 τεμάχια παιχνιδιών και μπρελόκ, τα οποία παραβίαζαν τα εγγεγραμμένα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας Labubu.

Τι είναι όμως τα Labubu;

Τα Labubu είναι το όνομα ενός χαρακτήρα από τη σειρά παιχνιδιών «The Monsters», που δημιουργήθηκε από τον γεννημένο στο Χονγκ Κονγκ καλλιτέχνη Κασίνγκ Λουνγκ. Τα πρόσωπά τους από βινύλιο είναι προσαρτημένα σε βελούδινα σώματα και έχουν χαρακτηριστική εμφάνιση – μυτερά αυτιά, μεγάλα μάτια και ένα σκανταλιάρικο χαμόγελο που αποκαλύπτει ακριβώς εννέα δόντια, γεγονός που έχει ωθήσει το Διαδίκτυο να μην μπορεί να αποφασίσει ακόμη αν είναι… αξιολάτρευτα ή παράξενα.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του λιανοπωλητή της, η Labubu –που έχει κι άλλους χαρακτήρες στο σύμπαν της, όπως η αρχηγός της φυλής Zimomo και ο φίλος της Tycoco– είναι «καλόκαρδη και πάντα θέλει να βοηθήσει, αλλά συχνά κατά λάθος πετυχαίνει το αντίθετο». Για τους μη μυημένους, οι φιγούρες μοιάζουν μεταξύ τους· για τους φανατικούς, όμως, οι διαφορές είναι καθοριστικές και η συλλογή τους γίνεται εθιστική. «Είναι σαν μια παγκόσμια γλώσσα», εξηγεί ο Τζέισον Γου, διευθύνων σύμβουλος στον ερευνητικό όμιλο Kantar Worldpanel, αναφερόμενος στην αντισυμβατική γοητεία των Labubu.

Reuters

Σε μια ένδειξη του πόσο δημοφιλείς έχουν γίνει οι κούκλες Labubu, οι Κινέζοι τελωνειακοί υπάλληλοι δήλωσαν τον περασμένο Ιούνιο ότι κατάσχεσαν περισσότερες από 70.000 ψεύτικες κούκλες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο Ηνωμένο Βασίλειο οι καταστηματάρχες αποφάσισαν να πωλούνται τα κουκλάκια Labubu μόνο μέσω διαδικτύου. Η τιμή των περισσότερων κυμαίνεται στα 30 ευρώ, όμως ορισμένα ξεπερνούν τα 100 ευρώ, στον ιστότοπο της κινεζικής εταιρείας Pop Mart που τα εμπορεύεται.

Γιατί τόση εμμονή;

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από την εμμονή με τα Labubu; «Με απλά λόγια, δεν ξέρουμε. Οπως οι περισσότερες viral τάσεις, η γοητεία του είναι δύσκολο να εξηγηθεί – αποτέλεσμα του timing, του γούστου και της τυχαιότητας που χαρακτηρίζει το Διαδίκτυο», σημειώνει το BBC. Οπως και να ‘χει, το Πεκίνο είναι σίγουρα ευχαριστημένο με το αποτέλεσμα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua αναφέρει ότι τα Labubu «δείχνουν τη γοητεία της κινεζικής δημιουργικότητας, ποιότητας και πολιτισμού σε μια γλώσσα που ο κόσμος μπορεί να καταλάβει», δίνοντας παράλληλα σε όλους την ευκαιρία να δουν την «cool πλευρά της Κίνας». Προσφέρει μάλιστα και άλλα παραδείγματα, που δείχνουν ότι «η κινεζική πολιτιστική πνευματική ιδιοκτησία γίνεται παγκόσμια»: το βιντεοπαιχνίδι Black Myth: Wukong και η επιτυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων Nezha.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση