
Kathimerini.com.cy
Ο δρ Μιχάλης Μαυροβουνιώτης, που έχει αφιερώσει πάνω από δέκα χρόνια στη μελέτη και την ανάπτυξη αλγορίθμων Βελτιστοποίησης Αποικίας Μυρμηγκιών (ACO), είναι πεπεισμένος πως ο τρόπος που λειτουργούν τα μυρμήγκια μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων. Μπορούν να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε πιο έξυπνες πόλεις, να κάνουμε πιο αποτελεσματικά τα δίκτυα μεταφορών, να αντιμετωπίσουμε πιο δυναμικά περιόδους κρίσεων, όπως για παράδειγμα να βελτιώσουμε την ταχύτητα ανταπόκρισης των ασθενοφόρων. Κάτι στο οποίο εργάζεται με την ομάδα του αυτή την περίοδο. Τα αποτελέσματα της φιλόδοξης, βραβευμένης έρευνάς του στο Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης» του ΤΕΠΑΚ, τον έχουν κατατάξει στους κορυφαίους επιστήμονες και στο Top 0,05% από την έγκριτη πλατφόρμα ScholarGPS. Κάτι που έπεισε μεγάλους οργανισμούς να προσφέρουν χρηματοδότηση και να ανεβάσουν το επίπεδο της επιστημονικής έρευνας στην Κύπρο.
Μας μίλησε για το πώς η παρατήρηση και μίμηση της φύσης μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες λύσεις, νέες προοπτικές και στην ερευνητική αριστεία με πρακτικά εφαρμόσιμα αποτελέσματα για βελτίωση της ανθρωπότητας.
–Τι ιδιαίτερο έχουν οι αποικίες μυρμηγκιών που τράβηξαν την προσοχή σας και έγιναν αντικείμενο της έρευνάς σας;
–Οι αποικίες μυρμηγκιών, παρά την απλότητά τους σε ατομικό επίπεδο, παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα δομημένη κοινωνική οργάνωση σε συλλογικό επίπεδο. Λόγω αυτής της συλλογικής οργάνωσης, οι αποικίες μυρμηγκιών μπορούν να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες που τις πλείστες φορές ξεπερνούν κατά πολύ τις ατομικές ικανότητες ενός μόνο μυρμηγκιού. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογιστούμε ότι η οπτική αντίληψη πολλών ειδών μυρμηγκιών είναι περιορισμένη, ενώ υπάρχουν και είδη μυρμηγκιών που είναι εντελώς τυφλά. Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της πρώιμης έρευνας σχετικά με τη συλλογική συμπεριφορά των μυρμηγκιών ήταν ότι το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας μεταξύ τους βασίζεται στις φερομόνες, τις χημικές ουσίες που παράγονται από τα μυρμήγκια καθώς περπατούν. Μία από τις κύριες εφαρμογές αυτής της ιδιαίτερης μαζικής επικοινωνίας όπου τα μυρμήγκια συντονίζονται καταπληκτικά τη βλέπουμε στη διαδρομή προς την πηγή της τροφής. Ανιχνεύοντας τα ίχνη φερομονών καταλήγουν να ακολουθούν όλα την πιο σύντομη διαδρομή που ανακαλύφθηκε από άλλα μυρμήγκια της αποικίας. Αυτές οι συλλογικές συμπεριφορές ζώων όπως τα μυρμήγκια ή τα πουλιά, μέλισσες κ.ά. έχουν εμπνεύσει στους επιστήμονες τους αλγόριθμους Βελτιστοποίησης Αποικίας Μυρμηγκιών ACO (Ant Colony Optimization).
Διαβάστε τη συνέντευξη στον Κωστή Διογένους στην έντυπη έκδοση της «Κ».
Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.