ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το κλείσιμο του Κοτσιάτη εκτόξευσε το κόστος διαχείρισης σκυβάλων

Το συνολικό κόστος διαχείρισης των σκυβάλων εκτοξεύθηκε πέραν του 800% για τους Δήμους και Κοινότητες

ΚΥΠΕ

Πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία προκύπτουν μετά από την απόφαση της Κυβέρνησης να τερματίσει τη λειτουργία του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη, καλούνται να διαχειριστούν οι Δήμοι και οι Κοινότητες της μείζονος Λευκωσίας, με την οικονομική επιβάρυνση να τους δημιουργεί «μεγάλη πίεση», όπως λέχθηκε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου, αφού το συνολικό κόστος διαχείρισης των σκυβάλων εκτοξεύθηκε πέραν του 8 0 0 % για τους Δήμους και Κοινότητες, μετά το κλείσιμο του εν λόγω σκυβαλότοπου.

Όπως τονίστηκε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι οικονομικές συνέπειες από τον τερματισμό της λειτουργίας του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη για όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της μείζονος Λευκωσίας από €759 χιλ. ετησίως εκτοξεύθηκαν στα €6,7 εκ.

Εξάλλου, αναφέρθηκε ότι σήμερα στο εργοστάσιο της Κόσιης γίνονται δεκτά μόνο τα οικιακά σκύβαλα, ενώ τη διαχείριση των υπόλοιπων ρευμάτων και ροών έχουν επιφορτιστεί τα 8 πράσινα σημεία, τα οποία ωστόσο δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία ακόμη, κάτι που θα έπρεπε απαραιτήτως να είχε διασφαλιστεί με το κλείσιμο του Κοτσιάτη.

Στο μεταξύ, η μεταφορά των ογκωδών σκυβάλων και κλαδεμάτων στο σκυβαλότοπο Κοτσιάτη, έχει τερματιστεί από τις 28 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, με το κλείσιμό του, συνεπώς οι Δήμοι και Κοινότητες της Λευκωσίας, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, «καλούνται από μόνοι τους να βρουν λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των ογκωδών σκυβάλων και κλαδεμάτων, στην απουσία οποιασδήποτε έτοιμης λύσης από την κυβέρνηση».

Οι Δήμαρχοι Μείζονος Λευκωσίας, καθώς επίσης η Ένωση Κοινοτήτων Λευκωσίας ζητούν από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, όπως μεταφέρει άμεσα προς το Υπουργικό Συμβούλιο την πρότασή τους, για επιδότηση των Δήμων και Κοινοτήτων, έτσι ώστε να επιλυθεί το σοβαρό πρόβλημα, που έχει προκύψει με το κλείσιμο του Κοτσιάτη.

«Δυσβάστακτες» τιμές χρέωσης των ιδιωτικών μονάδων σε σχέση με τα ογκώδη απόβλητα

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Στροβόλου και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης η Αξιοποίησης οικιακών αποβλήτων Επαρχίας Λευκωσίας, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, είπε ότι «ως Δήμοι και Κοινότητες συμφωνούμε με την απόφαση αυτή, για λόγους επίλυσης θεμάτων που άπτονται περιβαλλοντικών προβλημάτων», ωστόσο, σημείωσε ότι με τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης «η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη προνοήσει για τη μελέτη και εξεύρεση λύσεων για τη διαχείριση των αναμενόμενων προβλημάτων σε σχέση με τα κλαδέματα, τα ογκώδη μπάζα και πολλά άλλα άχρηστα υλικά, τα οποία μέχρι πρότινος απορρίπτονταν στον σκυβαλότοπο του Κοτσιάτη».

Ο Δήμαρχος Στροβόλου έκανε λόγο για «δυσβάστακτες» τιμές χρέωσης των ιδιωτικών μονάδων σε σχέση με τα ογκώδη απόβλητα, για να σημειώσει ότι σοβαρά προβλήματα αναμένονται να δημιουργηθούν και στη διαχείριση των Skip, με πάσης φύσεως μπάζα, την ευθύνη των οποίων έχουν οι ιδιώτες εργολάβοι, καθώς η χρέωση αν τεμάχιο έχει εκτοξευθεί από 60 ευρώ στα 160 ευρώ.

«Θεωρούμε ότι η ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση των 100 ευρώ στη διαχείριση των Skip θα έχει ως αναμενόμενη αρνητική συνέπεια τη σημαντική μείωση της χρήσης τους, με αποτέλεσμα τα μπάζα να καταλήγουν σε χωράφια και ανοικτούς χώρους», είπε.

Όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες, ο Δήμαρχος Στροβόλου είπε πως η συνολική δαπάνη για όλους τους Δήμους Λευκωσίας κατά την εποχή της λειτουργίας του Κοτσιάτη ήταν περίπου 759.000 ευρώ ετησίως, ενώ τώρα με τη νέα κατάσταση πραγμάτων η δαπάνη αυτή έχει ανέλθει στα 6.761.000 εκ. ευρώ.

Αδύνατη η περαιτέρω αύξηση στα τέλη αποκομιδής σκυβάλων λόγω του πλαφόν που επιβλήθηκε από τη Βουλή

Επίσης, ο κ. Παπαχαραλάμπους σημείωσε ότι τα τέλη αποκομιδής σκυβάλων έχουν ήδη αυξηθεί σε όλους τους Δήμους, για να διευκρινίσει ότι «δεν μπορεί να επιβληθεί περαιτέρω αύξηση ανάλογα με τα έξοδα καθότι η Βουλή έχει επιβάλει ανώτατο όριο αύξησης, το οποίο δεν μπορεί να παραβιαστεί».

Είπε, τέλος, ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες αναμένουν από την κυβέρνηση «να ανταποκριθεί στο δικαιολογημένο αίτημα των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Μιλώντας εκ μέρους της Ένωσης Κοινοτήτων, ο Σωτήρης Κυριάκου, είπε ότι το κόστος είναι τεράστιο και για τις κοινότητες λόγω της απόστασης, αλλά και γιατί δεν έχουν γίνει απαραίτητα έργα, όπως διακομιστικοί σταθμοί και σωστή διαχείριση για τα ανακυκλώσιμα υλικά.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, ανέφερε ότι η μεταφορά σκυβάλων στον Κοτσιάτη στοίχιζε 8 ευρώ τον τόνο για κάθε Δήμο και σήμερα στοιχίζει 41 ευρώ για να τα μεταφέρει στην Κόσιη.

Απηύθυνε έκκληση στους δημότες να συνεργάζονται με τα συνεργεία των δήμων και να μην απορρίπτουν πάσης φύσεως σκύβαλα όπου βρουν στους ανοικτούς χώρους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X