ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ύστατο χαίρε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β' - Η διαδικασία

Η σορός του Αρχιεπισκόπου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα από την Πέμπτη μέχρι σήμερα, ημέρα της κηδείας του.

ΚΥΠΕ

Τελείται σήμερα το μεσημέρι στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία η εξόδιος ακολουθία του μ. Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομου Β΄, ο οποίος εκοιμήθη το πρωί της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου.

Το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου θα τοποθετηθεί σε τάφο κάτω από τον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, όπως ήταν και η επιθυμία του ιδίου.

Της εξόδιου ακολουθίας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο για πρώτη φορά, μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στην κηδεία θα παραστούν μεταξύ άλλων υψηλών προσωπικοτήτων από την πολιτική, θρησκευτική και πολιτειακή ηγεσία, ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος και θα εκφωνήσει επικήδειο, η Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος Β’, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β’ και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας. Επικήδειο θα εκφωνήσει εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

Κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας, όλες οι καμπάνες των Ιερών Ναών της Κύπρου θα ηχήσουν πένθιμα, ενώ οι σημαίες παραμένουν μεσίστιες καθ’ όλη τη διάρκεια του εκκλησιαστικού πένθους μέχρι και σήμερα Σάββατο.Το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου θα τοποθετηθεί σε τάφο κάτω από τον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, όπως ήταν και η επιθυμία του ιδίου.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ενημέρωσε ότι στην εξόδιο ακολουθία δεν θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Η προσέλευση του κόσμου, αναφέρεται, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 11:15 π.μ.

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας γύρω από την Αρχιεπισκοπή και τον καθεδρικό ναό Αποστόλου Βαρνάβα. Τόσο εντός όσο και εκτός του ναού, θα υπάρχουν μέλη της Αστυνομίας τα οποία θα διασφαλίζουν ότι όλα βαίνουν ομαλά.

Η σορός του Αρχιεπισκόπου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα από την Πέμπτη μέχρι σήμερα, ημέρα της κηδείας του.

Σημειώνεται ότι η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι επί 40 ημέρες θα τελείται καθημερινώς Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου.

Υπό τον Μητροπολίτη Πάφου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και Τρισάγιο, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου και στον Καθεδρικό Ναό και τρισάγια σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ

Τιμή στην Εκκλησία της Κύπρου θα προσδώσει η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στην θρησκευτική τελετή θα παραστεί και ένας πολέμιος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, με ότι αυτός αντιπροσώπευε με το σχήμα του, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς θα εκφωνήσει και λόγο.
Θα παραστεί και μία Αριστερή Σακελαροπούλου.

Αιωνία αυτού η μνήμη.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση