ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τσόκος: Να μελετηθεί με σοβαρότητα η κατάργηση διαφημίσεων στο ΡΙΚ

Αντιδράσεις από το ΑΚΕΛ, γίνεται λόγος για απόφαση που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να επιτελεί τον ρόλο που έχει

ΚΥΠΕ

Η κατάργηση των διαφημίσεων στο ΡΙΚ αποτελεί μια εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα πρέπει να μελετηθεί με σοβαρότητα, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Θανάσης Τσόκος. Μιλούσε μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, όπου συζητήθηκε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το ΡΙΚ για το έτος 2017. «Δεν έχουμε δει την απόφαση του Υπουργικού και δεν τη σχολιάζω» ανέφερε από την πλευρά του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της έκθεσής του, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι εξανεμίστηκε το αποθεματικό του Ταμείου Συντάξεως, από 53 εκ. το 2008 σε 3 εκ. το 2016. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι αποτάθηκε για το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος το διαβίβασε με τη σειρά του στον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Ανέφερε ακόμη ότι το Ταμείο Συντάξεως έχει ελλείμματα 122 εκ. ευρώ.

Οδυσσέας: Μόνο συνεργάτες στο ΡΙΚ

Αναφερόμενος στα θέματα προσωπικού, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι χτίζεται μια λογική ότι θα καταλήξουν να έχουν μόνο συνεργάτες στο ΡΙΚ. Μοιάζει να είναι προπομπός της κατάργησης μονίμων θέσεων και δεν μου φαίνεται να είναι καλή τακτική, συμπλήρωσε.

Όπως λέχθηκε εντός της Επιτροπής, στο ΡΙΚ εργάζονται σήμερα 256 συνεργάτες με μισθοδοσία 7,9 εκ. ευρώ το χρόνο και 85 μόνιμοι υπάλληλοι με μισθοδοσία 5,3 εκ. ευρώ.

Για το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» ενώ θα έπρεπε να υπάρχει σχέδιο πλεονασμού συνεργατών αορίστου χρόνου. Ακόμη, ανέφερε ότι υπάρχει θέμα επιβεβαίωσης ακαδημαϊκών προσόντων του προσωπικού. Ο Γενικός Ελεγκτής είπε εξάλλου ότι θα πρέπει να χτυπούν κάρτα και οι διευθυντές και ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, σημειώνοντας ότι «οι ηγέτες ενεργούν δια του παραδείγματος».

«Τι μήνυμα θέλει να δώσει ο διευθυντής όταν δεν χτυπά κάρτα» διερωτήθηκε ο κ. Μιχαηλίδης, ενώ είπε ότι αυτό είναι κάτι που κάνει και ο ίδιος. Αναφέρθηκε ακόμη στην εισαγωγή επιδομάτων υπευθύνου σύνταξης ειδήσεων ραδιοφώνου, κάμερας γερανού και steadycam(το τελευταίο δεν εγκρίθηκε), λέγοντας ότι «είναι κάτι που μας ανησυχεί».

Για τα έσοδα του ΡΙΚ από διαφημίσεις, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η υπηρεσία του δεν πρόλαβε να δει τη νέα πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και να εξετάσει τη λογική στην οποία πάρθηκε. «Δεν έχουμε δει την απόφαση του Υπουργικού και δεν τη σχολιάζω» είπε.

Τσόκος: Έχει συσταθεί επιτροπή 


Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Τσόκος ανέφερε ότι η εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις διαφημίσεις στο ΡΙΚ είναι «μια ενδιαφέρουσα εισήγηση την οποία θα πρέπει να μελετήσουμε με σοβαρότητα».

Ανέφερε ότι το θέμα άπτεται του ζητήματος του μοντέλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που η Κύπρος και η Πολιτεία επιθυμεί να έχει.

«Εάν και εφόσον υιοθετηθεί η εισήγηση αυτή, τοποθετεί το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου στη μεγάλη κατηγορία των δημοσιών ραδιοτηλεοράσεων, οι οποίες δεν κάνουν χρήση εμπορικών διαφημίσεων» σημείωσε. Ο κ. Τσόκος ανέφερε ακόμη ότι η εισήγηση του Υπουργικού συνοδεύεται από την δέσμευση ότι θα χορηγείται ετησίως στο ΡΙΚ ένα ποσό της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ περίπου ως αντιστάθμισμα. Το ΡΙΚ σαφώς δεν μπορεί να απεμπολήσει τον ρόλο του, ως η δημόσια ραδιοτηλεόραση του τόπου, που έχει την ευθύνη μετάδοσης μεγάλων αθλητικών γεγονότων, συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσόκος ανέφερε ακόμη ότι έχει συσταθεί ειδική τριμελής επιτροπή, με τη συμμετοχή του ΓΔ του ΡΙΚ και εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την εξεύρεση μιας τελικής λύσης για τα άτομα που εργάζονται ως συνεργάτες αορίστου χρόνου στο ΡΙΚ.

Πρόκειται για μια σοβαρή, διαχρονική αδικία έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών του ΡΙΚ, είπε.

ΑΚΕΛ: Φορτώνεται ο φορολογούμενος πολίτης

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι με την απόφαση για τερματισμό των διαφημίσεων στο ΡΙΚ «η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού αποφάσισε να φορτώσει στους ώμους του φορολογούμενου πολίτη τουλάχιστον 3 εκ. ευρώ για να εξυπηρετήσει κάποια πολύ συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα».

Η ίδια Κυβέρνηση, συνέχισε, για 6 εκ. ευρώ – σύμφωνα με το δικό της κοστολόγιο – προκάλεσε μια πρωτοφανή κρίση στην παιδεία. «Τώρα, με μα μονοκονδυλιά, στερώντας από το ΡΙΚ τη δυνατότητα να παίρνει διαφημίσεις είναι έτοιμη να δώσει 3 εκ. ευρώ» συμπλήρωσε.

Ανέφερε παράλληλα ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης εξάρτησης της δημοσίας ραδιοτηλεόρασης από την Κυβέρνηση, λόγω της ανάγκης για οικονομική στήριξη.

Η απόφαση της Κυβέρνησης τελικά θα πλήξει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να επιτελεί τον ρόλο που έχει, ενώ «θα βάλει το ΡΙΚ σε ακόμη πιο δυσμενή θέση σε σχέση με τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια» είπε.

Το ΑΚΕΛ θα καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις, όταν το θέμα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή, κατέληξε.

Στις δηλώσεις του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου ανέφερε ότι το Ταμείο Συντάξεως αποτελεί «γάγγραινα» για όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, με ελλείμματα εκατομμυρίων. «Πρέπει να σταματήσουν άμεσα αυτές οι επενδύσεις που γίνονται» από τα Ταμεία Συντάξεως, διαφορετικά κάθε χρόνο θα αυξάνεται το έλλειμμα, είπε.

Ο κ. Προκοπίου είπε ακόμη ότι επιβάλλεται να υπάρξει αύξηση των εσόδων, κυρίως από τις διαφημίσεις αντί να συντηρεί το κράτος το ΡΙΚ. «Θα είναι σοβαρότατο λάθος» ενώ το ΡΙΚ δεν θα μπορεί να διεκδικεί μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις για προβολή στην ελεύθερη ζώνη, με αποτέλεσμα να τις διεκδικούν συνδρομητικά κανάλια, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση