Kathimerini.com.cy
Η Kυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ-BPW Cyprus) και η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως φορέας ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων και ως Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμπορεύονται με σκοπό τη διάδοση και τη διάχυση της Χάρτας των Δικαιωμάτων των Κοριτσιών, η οποία είχε ψηφιστεί αρχικά το 1997 από την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών, στο Ρέκιαβικ και αναθεωρήθηκε το 2016.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών,
- 750 εκατομμύρια γυναικών και κοριτσιών παντρεύονται πριν την ηλικία των 18 ετών.
- Το 2017, ένα στα τρία κορίτσια υπόκεινται σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
- Μία στις πέντε γυναίκες και κορίτσια έχουν βιώσει σωματική και/ή σεξουαλική βία.
Κι ενώ στα πλαίσια δράσεων για υλοποίηση του πέμπτου βιώσιμου στόχου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για έμφυλη ισότητα και ενδυνάμωση των γυναικών, υπήρξε σημαντική εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο, περιλαμβανομένης και της ισότιμης πρόσβασης αγοριών και κοριτσιών σε βασική εκπαίδευση, οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να βιώνουν διακρίσεις λόγω του φύλου τους και να είναι θύματα έμφυλης βίας.
Οι Γυναίκες Επιχειρηματίες και Επαγγελματίες αφουγκραζόμενες τις ανάγκες των εποχών μας, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αναγνώρισαν την ανάγκη αναθεώρησης της Χάρτας, αλλά και της διάδοσης της, επιλέγοντας και αναζητώντας προασπιστές και υπέρμαχους των δικαιωμάτων των κοριτσιών. Η Χάρτα των Δικαιωμάτων των Κοριτσιών αποτελεί ένα σύντομο και περιεκτικό εννιάλογο με τα δικαιώματα των κοριτσιών από τη γέννηση τους, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο έμφαση στη διασφάλιση της έμφυλης ισότητας από μικρή ηλικία και στην προστασία και σεβασμό των δικαιωμάτων τους.
Είναι και γι’ αυτό που η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεαρή Πακιστανή ακτιβίστρια, που το 2013 της απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ, καθώς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την αναγνώρισαν ως προασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, στην ελευθερία και στην αυτοδιάθεση, πρέπει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον κάθε ένα και την κάθε μία από εμάς.
Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, στηρίζει την προσπάθεια της ΚΟΓΕΕ για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση
για τη Χάρτα των Δικαιωμάτων των Κοριτσιών και αναμένεται η πραγματοποίηση σειρά δράσεων, από κοινού με την ΚΟΓΕΕ και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, αρχίζοντας από την εκπαίδευση, αναγνωρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καλλιεργηθεί και να εμπεδωθεί ο σεβασμός την ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες και σε όλους, σε γυναίκες και άντρες, σε κορίτσια και σε αγόρια.
«Εμείς τα παιδιά, δεν θυσιάζουμε την εκπαίδευσή μας και την παιδική μας ηλικία για να μας λέτε τι πιστεύετε ότι είναι πολιτικά δυνατό στην κοινωνία που έχετε δημιουργήσει… Εμείς τα παιδιά, το κάνουμε αυτό για να αφυπνίσουμε τους ενήλικες. Εμείς τα παιδιά, κάνουμε αυτό για να θέσετε τις διαφορές σας στην άκρη και να αρχίσετε να ενεργείτε όπως θα κάνατε σε μια κρίση. Εμείς τα παιδιά, κάνουμε αυτό γιατί θέλουμε τις ελπίδες και τα όνειρά μας πίσω»
Greta Thunberg, 16 ετών, από τη Σουηδία,
ακριβίστρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,
προτεινόμενη για το Νόμπελ Ειρήνης 2019