ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:38
 

Υπερπληθυσμός στις Κεντρικές Φυλακές

Ο χώρος προνοεί 540 κρατούμενου και αυτή την στιγμή φιλοξενούνται 762

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τον προβληματισμό τους για τον υπερπληθυσμό των φυλακών, εξέφρασαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, τα οποία αναφέρουν πως οι αριθμοί των κρατουμένων ξεπερνούν κατά πολύ την χωρητικότητα του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις Κεντρικές Φυλακές 200 κρατούμενοι περισσότεροι από τη χωρητικότητα του Ιδρυμάτος. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 762 κρατούμενοι, ενώ η συνολική χωρητικότητα των Φυλακών προνοεί μέχρι 540 κρατούμενους. Σε δηλώσεις της, η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου, είπε ότι ο υπερπληθυσμός που παρατηρείται στις Φυλακές δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα τόσο στη διεύθυνση, όσο και στο προσωπικό.

Δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα τόσο στη διεύθυνση, όσο και στο προσωπικό

Όπως ανέφερε κατά τη συνεδρία τέθηκαν από τη Διεύθυνση των Φυλακών ζητήματα κόστους, τα οποία όπως πρόσθεσε, «επωμίζεται το κράτος και είναι τεράστια». «Η ίδια η Διεύθυνση έθεσε κάποιες εισηγήσεις, που μπορούν να αποφορτίσουν την κατάσταση και όπως διαπιστώνουμε είναι πολύ λογικές και θα πρέπει να εξεταστούν. Δεν μπορούν να φυλακίζονται άτομα για πρόστιμα 200 ή 500 ή και 1.000 ευρώ. Μπορεί να γίνουν άλλες διευθετήσεις, ώστε να μη στοιβάζονται όλοι στη φυλακή, με τις εναλλακτικές ποινές της φυλάκισης», σημείωσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι φυλακίζεται κάποιος για αμελητέα ποσά και στο τέλος να καταγράφεται στο μητρώο του, γεγονός όπως ανέφερε, που δημιουργεί άλλα προβλήματα με την επανένταξη του στην κοινωνία. Πρόσθεσε ότι σε άλλες χώρες τέτοιου είδους αδικήματα αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς τρόπους, χωρίς να χρειάζονται τα άτομα αυτά να φυλακίζονται. «Τα θέματα είναι πολύ σοβαρά γι’ αυτό θα τα επαναφέρουμε στην Επιτροπή, προκειμένου να γίνει προσπάθεια επίλυσης τους», είπε η κ. Αριστείδου.

Το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξία Σακαδάκη, είπε ότι σύμφωνα με το άρθρο 11 της Διεθνούς Σύμβασης για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, κανείς δεν μπορεί να φυλακιστεί λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης συμβατικής υποχρέωσης, για να σημειώσει πως είναι λογικό ότι ένας άνθρωπος που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις δεν θα είναι σε καλύτερη θέση με τη φυλάκισή του.

Διερωτήθηκε «πως θα πληρώσει αυτό ο άνθρωπος τα χρέη του όταν βρίσκεται στη φυλακή και αν δεν θα αυξηθούν οι υποχρεώσεις του το διάστημα, που θα είναι στη φυλακή». «Θεωρούμε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι διαχείρισης τέτοιων ζητημάτων, χωρίς να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι διεθνείς συμβάσεις». Τόνισε την ανάγκη της άμεσης λειτουργίας του νέου Τμήματος Αφερεγγυότητας του Υπουργείου Εμπορίου, ώστε όπως είπε, «να αποφεύγεται η φυλάκιση πολιτών που χρωστούν 1.000 ή λιγότερα πολλές φορές ευρώ».

Είπε ακόμα ότι οι 22 εναλλακτικές ποινές που έχουν τεθεί από το 2017 ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί. Ο Δικηγόρος του Συνδέσμου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, Αλέξανδρος Κληρίδης, είπε πως τα προβλήματα του υπερπληθυσμού των Φυλακών πρέπει να αντιμετωπιστούν με άμεσο τρόπο, για να σημειώσει ότι πρέπει να αποφεύγεται η εξέταση των εναλλακτικών ποινών.

«Οι εναλλακτικές ποινές δεν πρέπει πλέον να αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή, όπως είναι στην παρούσα κατάσταση, αλλά θα πρέπει πλέον με σχετικό νομοθέτημα να επιβάλλεται, όπως γίνεται σε άλλα κράτη -και εντός και εκτός της Ευρώπης- όπου επιβάλλουν ποινή κάτω από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο είτε αυτή είναι έξι μήνες, είτε ενός χρόνου, είτε δύο χρόνια σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως γίνεται στα άλλα κράτη είναι πλέον αναγκαστικό μέτρο να μπαίνει εναλλακτική ποινή και όχι η ποινή της φυλάκισης, πόσο μάλλον η άμεση εκτελεστέα ποινή της φυλάκισης».

Κάλεσε τα αρμόδια τμήματα να λάβουν άμεσα μέτρα, ενώ ζήτησε από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης να υπάρξει η διαφάνεια τουλάχιστον ως προς τον τρόπο επιλογής και σειράς εξέτασης των αιτήσεων, που έχει ενώπιον του. Είπε πως «αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο και επιβάλλεται να γίνεται για σκοπούς ελέγχου και εξέτασης», σημειώνοντας πως θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα διαφυλάσσονται τουλάχιστον τα δικαιώματα των κρατουμένων και θα υπάρχει έλεγχος ως προς το έργο, που το ίδιο το Συμβούλιο πράττει. Τέλος, ανέφερε πως «κατ’ επέκταση θα μπορεί να εξετάζονται και τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν».

Εκκρεμεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία

Εξάλλου, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενημερώθηκε και για τις εργασίες του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε υπό νέα σύσταση τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου, είπε ότι εκκρεμεί ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων αποφυλάκισης κρατουμένων, ενώ σημείωσε πως στην Επιτροπή τέθηκε θέμα στελέχωσης μόνιμου προσωπικού, αφού όπως είναι γνωστό η Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής δεν απασχολούνται μόνιμα.

Όπως ανέφερε «εμείς θέσαμε το θέμα στο αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης από το οποίο αναμένουμε λύσεις», σημειώνοντας ότι «στόχος του νέου συμβουλίου είναι να μειώσει εκεί και όπου υπάρχουν καθυστερήσεις στις αιτήσεις των καταδίκων».

Επιπλέον, ανέφερε ότι θα προγραμματιστεί συνάντηση με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να εξετάσουν πως μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του θεσμού.

Το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξία Σακαδάκη είπε πως θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη νέα σύσταση του Συμβουλίου να λειτουργήσει, ώστε να εξεταστεί κατά πόσο ο χρόνος διεκπεραίωσης των αιτήσεων έχει βελτιωθεί ή όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑ

Λυπάμαι που το σάπιο σωφρονιστικό μας σύστημα και οι άχρηστοι κρατικοί μηχανισμοί μας, αναγκάζουν ανθρώπους να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον. Λυπάμαι που υπάρχουν άνθρωποι που αναγκάζονται αναγκάζονται να ζουν σε 1,5 τ.μ. Λυπάμαι που υπάρχουν άνθρωποι σε αυτόν εδώ τον μάταιο κόσμο που έχουν το θάρρος και κυρίως το θράσος να «τιμωρούν» με την πλασματική εξουσία που τους έχει δοθεί, ανθρώπους που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τα αυτονόητα, για την αξιοπρέπεια. Λυπάμαι που είμαι μέρος μιας κοινωνίας που ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλον. Μιας κοινωνίας που όλοι βλέπουν, που όλοι ακούν, που όλοι ξέρουν και που κανένας δεν μιλάει.

ναταλία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X