ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπόθεση «Άστρασολ»: Διαμαρτυρία για πληρωμή δικηγορικών εξόδων πριν την αποζημίωση

Το αίτημα έγινε από του δικηγόρους του Δήμου Λατσιών και του Επίσημου Παραλήπτη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την καταβολή των δικηγορικών εξόδων που επιδικάστηκαν εναντίον των εναγόντων στην υπόθεση του εργοστασίου Αστρασολ και ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ, ζητούν οι δικηγόροι του Δήμου Λατσιών και του Επίσημου Παραλήπτη, ως εκκαθαριστή της περιουσίας της εταιρείας «Liasιs Shoelasts Company Ltd», εκ των εναγομένων στην υπόθεση.

Τα εν λόγω δικηγορικά έξοδα αφορούν στην εκδίκαση των 22 συνολικά αγωγών για το θέμα της ευθύνης που καταχώρησαν κάτοικοι και εργαζόμενοι στην περιοχή Λατσιών για οχληρία λόγω οσμών και θορύβου από το εργοστάσιο της Άστρασολ αλλά και για την πρόκληση της ασθένειας του καρκίνου, ως αποτέλεσμα της εκπομπής της καρκινογόνου ουσίας διχλωρομεθάνιο από το εν λόγω εργοστάσιο. Οι ενάγοντες είναι πρόσωπα τα οποία η οικία τους γειτνίαζε με το εργοστάσιο της Άστρασολ με αποτέλεσμα είτε οι ίδιοι είτε συγγενικά τους πρόσωπα να αρρωστήσουν από καρκίνο ή και να αποβιώσουν.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με απόφασή του στις 29/12/2017, έκρινε ότι έχει αποδειχθεί, στον απαιτούμενο βαθμό, ότι η λειτουργία του εργοστασίου της Astrasol δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην υγεία και ευημερία των εναγόντων, που κατοικούσαν γύρω από αυτό ως επίσης ότι η εκπομπή από τα φουγάρα του εν λόγω εργοστασίου της καρκινογόνου ουσίας διχλωρομεθάνιο από το 1976 μέχρι το 2009 προξένησε σύμπλεγμα καρκίνου στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο. Το Δικαστήριο απέδωσε ευθύνη «για πρόκληση καρκίνου λόγω ενεργειών ή παραλείψεων» εναντίον τριών εναγομένων και συγκεκριμένα του Φοίβου Λιασή, της Αστρασόλ Λτδ και της Δημοκρατίας, επιδικάζοντας αργότερα εναντίον τους αποζημιώσεις.

Για τους άλλους τέσσερεις εναγόμενους στην υπόθεση, Σωτήρης Λιασή, Μαρούλα Λιασή, Επίσημος Παραλήπτης ως εκκαθαριστή της περιουσίας της εταιρείας «Liasιs Shoelasts Company Ltd» και Δήμος Λατσιών, δεν είχε αποδειχθεί στον απαιτούμενο βαθμό οιαδήποτε ευθύνη έναντι των εναγόντων, επιδικάζοντας υπέρ τους τα δικηγορικά έξοδα. Ο δικηγόρος του Δήμου, με επιστολή του ημερομηνίας 5 Φεβρουαρίου προς τους ενάγοντες, τους καλεί όπως «εάν ενδιαφερθείτε να μου πληρώσετε τμηματικά τα εναντίον σας επιδικασθέντα δικηγορικά έξοδα να επικοινωνήσετε μαζί μου σε 10 μέρες από σήμερα για να σας παρασχεθούν κάποιες διευκολύνσεις στην εξόφληση στην εξόφληση των».

«Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθείτε τότε είμαι αναγκασμένος να προχωρήσω εναντίον σας δικαστικά οπότε θα χρεωθείτε με νέα δικηγορικά και δικαστικά έξοδα», προστίθεται στην επιστολή. Ο δικηγόρος του Επίσημου Παραλήπτη, ως εκκαθαριστή της περιουσίας της εταιρείας «Liasιs Shoelasts Company Ltd» με αίτηση που καταχώρησε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ζητά τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με την οικονομική κατάσταση των εναγόντων και την έκδοση δικαστικού διατάγματος που να καλούνται οι ενάγοντες να πληρώσουν τα εναντίον τους επιδικασθέντα δικηγορικά έξοδα.

Να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις που έχουν επιδικαστεί υπέρ των εναγόντων και τα δικηγορικά έξοδα των δικηγόρων τους δεν έχουν μέχρι σήμερα καταβληθεί, αφού εκκρεμεί η εκδίκαση των εφέσεων που καταχωρήθηκαν στο Ανώτατο εναντίον της καταδικαστικής απόφασης. Ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρησε, επίσης, αίτηση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για αναστολή της εκτέλεσης των αποφάσεων για αποζημιώσεις μέχρι την εκδίκαση των εφέσεων στο Ανώτατο. Η Επιτροπή Αγώνα Καρκινοπαθών κατοίκων Δήμου Λατσιών, με ανακοίνωσή της, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «οι δικηγόροι του Εφόρου Εταιρειών και του Δήμου Λατσιών στράφηκαν εναντίον των καρκινοπαθών και ζητούν τα δικηγορικά τους έξοδα, τη στιγμή που οι καρκινοπαθείς δεν έχουν εισπράξει ούτε και 1 σεντ από τις αγωγές τους».

«Αυτό το πράγμα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και άγχος στους καρκινοπαθείς οι οποίοι είναι ανάστατοι και δεν ξέρουν τι να κάμουν, που να απευθυνθούν και που να βρουν το δίκαιο τους. Από την μια, ο Γενικός Εισαγγελέας εκτός του ότι καταχώρησε έφεση κατά των αποφάσεων του Δικαστηρίου, με αίτηση του ζητά να ανασταλούν οι πληρωμές των καρκινοπαθών μέχρι την εκδίκαση των εφέσεων και από την άλλη, οι δικηγόροι να ζητούν από τους καρκινοπαθείς τα χρήματα τους», προστίθεται. Η Επιτροπή αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι απευθύνθηκε στον Δήμαρχο Λατσιών χωρίς κανένα αποτέλεσμα. «Μπορεί ο Δήμος Λατσιών να απαλλάχθηκε για το αστικό αδίκημα της οχληρίας, όμως πρέπει να ξέρει ότι στη συνείδηση του κάθε καρκινοπαθή, ο Δήμος Λατσιών είναι αυτός που φέρει και την μεγαλύτερη ευθύνη και καλούμε τον Δήμαρχο Λατσιών να διαβάσει την μελέτη του κυρίου Φεσά που έγινε τον Σεπτέμβρη του 2006, στην οποία διαπιστώθηκε ότι ο θόρυβος που προκαλούσε το εργοστάσιο ήταν πιο πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια και μάλιστα αναφέρεται ότι στην οικία του κ. Ιωνά Καιλή δεν μπορούσε να διεξαχθεί φυσιολογική συζήτηση λόγω του θορύβου, καθώς και στις γειτονικές κατοικίες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Επιτροπή καλεί, επίσης, τον Δήμαρχο Λατσιών να διαβάσει την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως η οποία αναφέρει, όπως υποστηρίζει, ότι «οι ανησυχίες των κατοίκων για επηρεασμό της υγείας τους είναι εύλογες». «Κοιμόμαστε και ξυπνούμε με την έγνοια για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, εφόσον οι καρκινοπαθείς στην περιοχή μας αυξάνονται συνεχώς[…]Έχει από το 2009 που αγωνιζόμαστε, και τώρα έχουμε 2020, και αντί ο Δήμαρχος Λατσιών και ο Έφορος Εταιριών να σεβαστούν το δράμα το οποίο ζούμε μέρα - νύχτα και το ότι καρκινοπαθείς δεν έχουν πάρει ούτε ένα σεντ στρέφονται εναντίον τους και θέλουν τα χρήματα τους. Ντροπή», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση