ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπόθεση πινακίδων: Πληρώθηκαν 121 πινακίδες και δεν ανευρέθηκαν

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε υπηρεσιακό σημείωμα για κατασκευή καινούργιων στεγάστρων στάσεων λεωφορείων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Κώστα Λιασίδη Λογιστικού Λειτουργού στο Δήμο Πάφου από το 2012, συνεχίστηκε και σήμερα η υπόθεση πινακίδων του Δ. Πάφου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου. O κ. Λιασίδης αναφέρθηκε σε υπηρεσιακό σημείωμα κατόπιν οδηγιών του Δημάρχου Πάφου που έτυχε έγκρισης για κατασκευή καινούργιων στεγάστρων στάσεων λεωφορείων επί της οδού Αποστόλου Παύλου και για την παραγγελία υλικών όπως 10 λαμαρινών αλουμινίου διαστάσεων 2.50Χ 1.25, 10 σωλήνων και 10 πασαμάδων. Πρόσθεσε μάλιστα, πως στο πλαίσιο της έρευνας του, δεν εντόπισε κανένα έγγραφο που να φαίνεται ότι οι υπηρεσιακοί ενέκριναν υλικά στις επίδικες εταιρείες. Πάντοτε είπε, η παραγγελία υλικών τύγχανε έγκρισης. Ούτε έγγραφο εντοπίστηκε σημείωσε, που να εξουσιοδοτούσε τον κατηγορούμενο πρώην δημοτικό υπάλληλο, να προβεί σε οποιεσδήποτε παραγγελίες.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας AΛΜΑ και του Διευθυντή της Σωτήρη Αντωνιάδ , δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου υπέβαλε την θέση ότι τα υλικά αγοράζονταν από τις κρατικές αποθήκες για συγκεκριμένο σκοπό και την κατασκευή πινακίδων σε πιο φθηνή τιμή.
Ο κ. Αλεξάνδρου επανέλαβε επίσης, πως η έρευνα που διεξήχθη για την υπόθεση των πινακίδων είναι μη αντικειμενική και αμερόληπτη. Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί στο πλαίσιο της έρευνας δεν λήφθηκε υπόψη και οι κατασκευές πινακίδων από τις επίδικες εταιρείες προς άλλους Δήμους, όπως στον Δ. Πέγειας, ώστε να εξεταστούν τιμές και τα λοιπά. Διερωτήθηκε μάλιστα που διαφαίνεται η συνεργασία των κατηγορούμενων και πελατών του με σκοπό την καταδολίευση, όπως αναφέρει ο μάρτυρας στην κατάθεση του.

Ο μάρτυρας κατηγορίας είπε στον συνήγορο υπεράσπισης πως σκοπός του με τις αναφορές του είναι να πλήξει την έρευνα του η οποία είναι αντικειμενική. Επιπρόσθετα είπε, πως η έρευνα του βασίστηκε σε όλη την μαρτυρία που είχε ενώπιον του και πως το πόρισμα του είναι ξεκάθαρο. Είπε δε, πως κατά την έρευνα του διαφάνηκε η παράδοση λανθασμένων διαστάσεων πινακίδες και φθηνότερου υλικού από τις επίδικες εταιρείες. Πρόσθεσε μάλιστα, πως ο Κυριάκος Πύργος ήταν ερευνών λειτουργός στις μετρήσεις των διαστάσεων των πινακίδων αλλά και στο υλικό κατασκευής τους. Σ’ αυτήν την έρευνα σημείωσε, συμμετείχε και ο Χριστάκης Κυπριανού , τότε Επιστάτης των Τεχνικών Υπηρεσιών που και αυτός, όπως ανέφερε, κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα για διαφορετικά μεγέθη ταμπελών που ήταν στα τιμολόγια σε σχέση με τις πινακίδες που τοποθετούνταν αλλά και στο διαφορετικό υλικό κατασκευής σε πινακίδες, δηλαδή πινακίδες κατασκευασμένες με λαμαρίνες, αντί με αλουμίνιο, όπως προβλέπονταν από την συμφωνία.

Επεσήμανε δε, πως καμία αγορά καινούργιας πινακίδας δεν έγινε για να τοποθετηθεί σε θέση παλιάς χωρίς να γνωρίζει ο Χριστάκης Κυπριανού ως τότε Επιστάτης των Τεχνικών Υπηρεσιών από το 2007 με 2012.
O συνήγορος υπεράσπισης, υπέβαλε ωστόσο τη θέση πως εάν κάποια υλικά δεν υπήρχαν στις κρατικές αποθήκες, τότε ο Δήμος Πάφου απευθύνονταν σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ενώπιον του Δικαστηρίου ο μάρτυρας επανέλαβε πως οι καταθέσεις του στην Αστυνομία έγιναν για να διερευνήσει όχι μόνο τις συναλλαγές συγκεκριμένης εταιρείας με τον Δήμο Πάφου, αλλά όλη την πρακτική που ακολουθούν συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί. Τα συμπεράσματα λήφθηκαν, όπως εξήγησε, με δεδομένα τα στοιχεία που είχαν ενώπιον τους και στις περιπτώσεις όπου υπήρχε ένδειξη ότι εργασίες έγιναν κατά παράβαση των συμφωνιών.

Ο κ. Λιασίδης είπε στον κ. Αλεξάνδρου πως τον λυπεί ιδιαίτερα η προσπάθεια που καταβάλει ο δικηγόρος να του προκαλέσει σύγχυση ενώ έχει ενώπιον του τις καταθέσεις του. «Είστε θρασύτατος» ήταν η απάντηση του συνηγόρου υπεράσπισης προσθέτοντας πως ο μάρτυρας προσπαθεί να παραπλανήσει το Δικαστήριο.

Ακολούθως ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην μεθοδολογία που ακολούθησε όταν εντόπισε στο πλαίσιο της έρευνας του λάθος διαστάσεις ή υλικά.

Επίσης ο μάρτυρας ανέφερε στο Δικαστήριο πως πληρώθηκαν 121 πινακίδες που τοποθετούνταν στα σημεία που υπήρχαν κερματοδέκτες και δεν ανευρέθηκαν. Όπως εξήγησε μόνο 22 πινακίδες εντοπίστηκαν στα σημεία των κερματοδεκτών αλλά και σε κάθε κερματοδέκτη υπήρχαν οδηγίες χρήσης οπότε δεν χρειάζονταν η παραγγελία περισσοτέρων.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι διευθυντές των εταιρειών πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν μη παραδοχή στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδής παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψης.

Το Δικαστήριο διέκοψε λόγω άλλης προγραμματισμένης δίκης και όρισε την υπόθεση για σκοπούς συνέχισης της αντεξέτασης του μάρτυρα από τους υπόλοιπους συνηγόρους υπεράσπισης στις 11.7.2019 στις 09:00 το πρωί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση