ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ζητούν ποινική δίωξη του αρχιεπισκόπου

Πρωτοβουλία ομάδας πολιτών από διάφορους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής με επιστολή τους στον γενικό εισαγγελέα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η ομάδα των 62 πολιτών θεωρεί ότι η γενικότερη ηπιότητα της στάσης που έχει επιδείξει ο γενικός εισαγγελέας, αντί να θέτει φρένο στις βλέψεις και την πέραν κάθε λογικού, ηθικού και νομικού πλαισίου συμπεριφορά του επικεφαλής της Εκκλησίας Κύπρου, τον αποθρασύνει.

Έτσι, συνέταξαν και συνυπογράφουν ανοικτή επιστολή και κατάλογο με συγκεκριμένες καταγγελίες και βασικό αίτημα την άμεση κίνηση ποινικής δίωξης εκ μέρους του γενικού εισαγγελέα σε βάρος του αρχιεπισκόπου Κύπρου. Η ομάδα διευρύνει το ενδεχόμενο κατηγορητήριο και προσθέτει τη διάσταση της πρόκλησης βλάβης στο «κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Η επιστολή

 

Κύριε Γενικέ Εισαγγελέα,

Με την παρούσα επιστολή, οι υπογράφοντες/ουσες πολίτες που προέρχονται από διάφορους παραγωγικούς και δημιουργικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, εγείρουν το αίτημα της εκ μέρους σας άμεσης ποινικής δίωξης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, για μια σειρά αδικημάτων που χρονικά φτάνουν έως και την καθ’ όλα παράνομη, αυθαίρετη και προκαλούσα το κοινό περί δικαίου αίσθημα κατεδάφιση των τεσσάρων διατηρητέων δίπλα στον ανεγειρόμενο νέο καθεδρικό ναό, στην Παλιά Λευκωσία.

Σύμφωνα με το άρθρο 113, παρ. 2 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας «ο γενικός εισαγγελεύς της Δημοκρατίας έχει εξουσίαν κατά την κρίσιν αυτού προς το δημόσιον συμφέρον να κινεί, διεξάγει, επιλαμβάνηται και συνεχίζει ή διακόπτει οιανδήποτε διαδικασίαν ή διατάσσει δίωξιν καθ’ οιουδήποτε προσώπου εν τη Δημοκρατία δι’ οιονδήποτε αδίκημα». Θεωρούμε ότι εν μέσω των κρίσιμων στιγμών που διάγει η ίδια η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Σύνταγμα αποτελεί την τελευταία καταφυγή, την τελευταία δικλείδα εμπέδωσης της αίσθησης ασφάλειας δικαίου αλλά και της ασφάλειας γενικώς υπέρ των πολιτών. Δεδομένης της πανθεσμικής αντίδρασης εναντίον της παράνομης κατεδάφισης ―ενδεικτικά: Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας, Πρόεδρος ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και λοιπά κόμματα, με τον τρόπο που ο κάθε φορέας προέκρινε― θα συμφωνήσετε, εικάζουμε, μαζί μας ότι δεν χωρεί ουδεμία αμφιβολία σχετικά με το αν η εκ μέρους σας ενεργοποίηση ποινικών διαδικασιών λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Ήδη η εντολή σας για διενέργεια σχετικής έρευνας κατατείνει στην αποδοχή της παραπάνω συλλογιστικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έχει διανύσει μια διαδρομή παράνομων και παράτυπων πρακτικών. Συνοπτικά:

 • Ρητορική μίσους επ’ αφορμή διαφόρων εμφανίσεών του στα εγχώρια μέσα ενημέρωση Π.χ. δήλωση στην «Πρώτη Ενημέρωση» του ΡΙΚ στις 16.5.2017 («[…] έχομε πέρα των 300.000 εποίκων, οι οποίοι είναι ανατολίτες, άξεστοι, δεν πρόκειται να γίνουν Ευρωπαίοι ούτε μετά από 100 χρόνια[…]), κατ’ επανάληψη προσβολή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όπως η δήλωση στην εκπομπή «Βέτο» στις 31.10.2016 περί «ξετσίπωτων», «ανώμαλων», «εκτρεπόμενων» ατόμων κ.ά. Οι παραπάνω αναφορές του Αρχιεπισκόπου παραβιάζουν στοιχειώδεις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου και σειρά άρθρων του Π.Κ. (99Α(1)), του Περί Καταπολέμησης των Φυλετικών και Ορισμένων Άλλων Διακρίσεων (Επίτροπος) Νόμος του 2004 (42(I)/2004) και του Περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος του 2011 (Ν. 134(I)/2011), μεταξύ άλλων.
 • Απειλές προς τις Αρχές: «[…] Θα ανέβω στο τρακτέρ και θα τα ξηλώσω όλα» - δήλωση στον Alpha TV, 18.9.2017 που παραβιάζει τα άρθρα 66 & 87 του Ποινικού Κώδικα (Π.Κ.).
 • Ομολογία δωροληψίας & σύμπραξης σε παράνομη πολιτoγράφηση περιλαμβάνουσα τον προς αυτή επηρεασμό δημόσιας αρχής – δήλωση στο OMEGA TV, 5.11.2019, εμπίπτουσα στο άρθρο 105Α Π.Κ.
 • Ομολογία ενδεχόμενης διασπάθισης δημόσιου χρήματος, κλοπής, υπεξαίρεσης ή γνώσης περί αυτής, σύμφωνα με τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου «Είχα πει στον Αναστασιάδη να σταματήσουμε όλοι να κλέβουμε ―βάζω και τον εαυτό μου μέσα» που πραγματοποίησε ενώπιον της Τριμελούς Επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου των παρανόμων πολιτογραφήσεων στις 26.1.2021. Τα σχετικά άρθρα του Π.Κ. ποικίλλουν αντιστοίχως των ενδεχομένως τελεσθεισών ως ανωτέρω πράξεων που υπονοούνται μέσω της δήλωσης.
 • Παράνομη κατεδάφιση διατηρητέων στην Παλιά Λευκωσία στις 1.2.2021 παραβιάζουσα το άρθρο 143 Π.Κ. καθώς και το άρθρο 15Γ του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου (ΚΕΦ.96)

Ωστόσο, για την ομάδα των υπογραφόντων/ουσών, η άμεση επέμβασή σας επιτάσσεται όχι μόνο από την επιτακτική ανάγκη διασφάλισης ουσιωδών αρχών του Κράτους Δικαίου που έχουν παραβιαστεί από τις παραπάνω συμπεριφορές. Επιπρόσθετα, η άμεση εκ μέρους σας ανάληψη δράσης οφείλει να επουλώσει το πληγέν αίσθημα δικαίου, που εκτός από νομική διάσταση, έχει και ηθικό περιεχόμενο. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, παρά τη θεσμικά φορτισμένη από τη σύγχρονη ιστορία του τόπου θέσης του, δρα και εκφράζεται κατ’ επανάληψη διχαστικά, προσβάλλοντας θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικής συνύπαρξης. Στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει «λαθραίους» τους ικέτες που φτάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία με αίτημα να εξεταστεί νόμιμα το δικαίωμά τους σε διεθνή προστασία. Επίσης έχει ταχθεί δημόσια υπέρ του κατά δήλωση της ηγεσίας του νεοναζιστικού παραρτήματος στην Κύπρο της Χρυσής Αυγής, οργάνωσης που καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση στην Ελλάδα.

Ως εκ των ανωτέρω, δεδομένου ότι είστε ο πλέον υπεύθυνος όπως επιληφθεί των πράξεων και συμπεριφορών αυτών, αναμένουμε και απαιτούμε την άμεση συμβολή σας ώστε η κοινωνική ένταση που ο Αρχιεπίσκοπος έχει προκαλέσει όλα αυτά τα χρόνια, με κραυγαλέο αποκορύφωμα την κατά κοινή ομολογία καταδικαστέα κατεδάφιση των διατηρητέων, να εκτονωθεί θεσμικά και στα πλαίσια της νομιμότητας μέσω της ποινικής δίωξης των πιο πάνω αξιόποινων ποινικά πράξεων και συμπεριφορών. Διαφορετικά, η Γενική Εισαγγελία, μαζί με την εκτελεστική εξουσία που ανέχθηκε τη θεσμική και κοινωνική αποδρομή του Αρχιεπισκόπου, θα φέρουν ακέραια την ευθύνη της εκπομπής ενός μηνύματος πλήρους ανοχής της παρανομίας και της αυθαιρεσίας προς τους πολίτες. Καταληκτικά, καλείστε να αναλάβετε τις εκ νόμου και Συντάγματος ευθύνες σας ώστε η κοινωνική ειρήνη να ενισχυθεί, αντί να βλαβεί περαιτέρω.

Με εκτίμηση,

Οι υπογράφοντες/ουσες:

 1. Κορίνα Δημητρίου, νομικός, εμπειρογνώμονας θεμελιωδών δικαιωμάτων για διάφορους θεσμούς της ΕΕ
 2. Βασιλική Κυπραίου, ηθοποιός
 3. Αντώνης Αντωνίου, μουσικοσυνθέτης
 4. Κλείτος Παπαστυλιανού, πολιτικός επιστήμονας και περιβαλλοντικός κοινωνιολόγος
 5. Ανδρέας Χαραλάμπους, ειδικός πολιτικής επικοινωνίας, Πρόεδρος Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων
 6. Ελένη Σιδερά, ηθοποιός, κοινωνιολόγος
 7. Ελένη Ηρακλέους, μουσικός - παιδαγωγός
 8. Έλενα Σωκράτους, σκηνοθέτις
 9. Πατρίκιος Παύλου, δικηγόρος
 10. Βαγγέλης Γέττος, νομικός, Μaster Ποινικών Επιστημών
 11. Σπύρος Αρμοστής, λέκτορας γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου
 12. Ανδρέας Παρπαρίνος, δικηγόρος
 13. Δήμητρα Κούρρη, Λέκτορας Αρχιτεκτονικής Θεωρίας και Αστικής Ανάπτυξης, Manchester School of Architecture (Η.Β.)
 14. Ελένη Μολέσκη, ηθοποιός
 15. Ιωάννα Νεοφύτου, εικαστικός, σκηνοθέτης, υποψήφια διδάκτωρ Aix-Marseille Université
 16. Γρηγόρης Ιωάννου, κοινωνιολόγος, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης
 17. Γιώργος Κωνσταντινίδης, δικηγόρος & ραδιοφωνικός παραγωγός
 18. Ανδρέας Μακρής, ηθοποιός
 19. Χρίστος Τσιαήλης, Καθηγητής Αγγλικών, Συγγραφέας
 20. Μαρία Χατζημιχαήλ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια περιβαλλοντικής πολιτικής
 21. Χριστόφορος Λάρκου, δικηγόρος
 22. Μαρία Γαβριήλ, αρχαιολόγος
 23. Κρις Βωνιάτη, υποψήφια διδάκτορας
 24. Ελενίτσα Ονησιφόρου, άνεργη
 25. Ηλίας Αλ Ντεπυάνι, δικηγόρος
 26. Ευτυχία Νεάρχου, επαγγελματίας HR
 27. Δρ. Χρίστος Χατζηιωάννου, μεταδιδακτορικός Ερευνητής Φιλοσοφίας, Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας - Πανεπιστήμιο Κύπρου
 28. Παναγιώτης Πιερή, Growth Marketing Specialist
 29. Σωτηρίου Ιφιγένεια, εκπαιδευτικός
 30. Παναγιώτα Κωνσταντή, διεθνολόγος, Master Διεθνούς Ανάπτυξης
 31. Αντιγόνη Παφίτη, δικηγόρος
 32. Ελένη Ιωσηφίδου, νομικός
 33. Μαριλένα Κυριάκου, θεατρολόγος, ηθοποιός, youth trainer
 34. Αρτέμης Αρτεμίου, δικηγόρος
 35. Νικολίνα Μαρκίδου, εκπαιδευτικός
 36. Κάτια Κωνσταντίνου-Δανιήλ, γυμνάστρια
 37. Δρ. Δημήτρης Δημητρίου, μεταδιδακτορικός ερευνητής τουρκολογίας
 38. Μάριος Ελευθερίου, μάγειρας
 39. Αντρέας Νικολαΐδης, ηθοποιός-συγγραφέας
 40. Αλεξία Καλουρκώτη, Msc Sustainable Development
 41. Παναγιώτης Βασιλείου, δημοσιογράφος
 42. Νατάσα Ιωάννου, Βιολόγος Περιβαλλοντολόγος
 43. Ανδρέας Πιπερίδης, διδακτορικός ερευνητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης
 44. Ιωάννης Μαυρομμάτης, διδακτορικός φοιτητής ψυχολογίας - Πανεπιστήμιο Κύπρου
 45. Βικτωρια Χαραλάμπους, εκπαιδευτικός
 46. Δρ. Αλεξάνδρα Παπαμιχαήλ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στον τομέα της ψυχικής υγείας
 47. Αλέξανδρος Γερομόσχος, δικηγόρος
 48. Γιώργος Μολέσκης, συμβουλευτικός ψυχολόγος
 49. Χαριτίνη Κυριάκου, ζωγράφος
 50. Μαρία Σ. Ιωάννου, λογοτέχνης & πολιτική επιστήμων
 51. Αγνή Δανιήλ, συνταξιούχος οικονομολόγος - δημ. Υπάλληλος
 52. Ιωάννα Σαμαρά, δικηγόρος
 53. Αλίνα Γκουνίγκινα, οικονομολόγος, Αuditor/ACCA Candidate
 54. Χριστίνα Δημητριάδου, Coach & Εκπαιδεύτρια Ηγετικών Δεξιοτήτων
 55. Χρήστος Κωνσταντίνου, συνταξιούχος οικονομολόγος
 56. Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου,  Σκηνοθέτης/Ηθοποιός
 57. Δώρα Ηρακλέους, εκπαιδεύτρια νεολαίας, ειδική σε θέματα φύλου και διαθεματικότητας
 58. Άγγελος Σοφοκλέους, διδακτορικός ερευνητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο του York (Η.Β.)
 59. Ελένη Ευαγόρου, κοινωνιολόγος – Ερευνήτρια
 60. Γεωργία Νικολάου, λειτουργός προγραμμάτων, μουσειοπαιδαγωγός
 61. Χρίστος Κρασίδης, καλλιτέχνης, Performer, μουσικός, MA Music Business Management.
 62. Αλέξης Παπαδόπουλος, αρχιτέκτονας
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση