ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβεβαιότητα για τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού αερίου

Η Gazprom ενημέρωσε χθες τις εταιρείες-αγοραστές για τους ακριβείς όρους της νέας διευθέτησης

Kathimerini.gr

Αυξημένη αβεβαιότητα και προβληματισμό στις τάξεις της Ε.Ε. έχει προκαλέσει το προχθεσινό διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν με το οποίο απαιτεί πληρωμή σε ρούβλια για την προμήθεια αερίου σε «μη φιλικές» χώρες, μεταξύ των οποίων όλα τα κράτη-μέλη της Ενωσης.

Του Γιάννη Παλαιολόγου

Ο Πούτιν απαιτεί πληρωμή σε ρούβλια για την προμήθεια αερίου στα κράτη-μέλη της Ε.Ε

Η κοινή γραμμή υπέρ της τήρησης των όρων των σχετικών συμβάσεων, που προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ, παραμένει, και το διάταγμα, όπως είναι διατυπωμένο, δεν είναι σαφές ότι παραβιάζει τον όρο αυτό. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, οι αγοραστές θα έχουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank: έναν σε ευρώ, στο οποίο θα καταβάλλουν το ποσό για την αγορά του αερίου, και έναν σε ρούβλια, στα οποία θα έχει μετατραπεί το ποσό αγοράς από την τράπεζα. Η αγορά θα επισημοποιείται με την κατάθεση στον δεύτερο λογαριασμό.

Η Gazprom ενημέρωσε χθες τις εταιρείες-αγοραστές για τους ακριβείς όρους της νέας διευθέτησης. Οι προθεσμίες για την πληρωμή αερίου που παραδόθηκε χθες κυμαίνονται μεταξύ τέλους Απριλίου και αρχών Μαΐου.

Ο Πούτιν απαιτεί πληρωμή σε ρούβλια για την προμήθεια αερίου στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Το ζήτημα συζητήθηκε σε επίπεδο πρέσβεων (επιτροπή Coreper) χθες το πρωί. Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν είχε διαβεβαιώσει, σε συνομιλίες την Τετάρτη, τόσο τον Ολαφ Σολτς όσο και τον Μάριο Ντράγκι ότι δεν θα διαταραχθούν οι ροές αερίου προς την Ε.Ε. Η υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας, Μπαρμπαρά Πομπιλί, δήλωσε χθες ότι το ρωσικό αίτημα δεν παραβιάζει τους όρους των συμβάσεων, καθώς επιτρέπει στους Ευρωπαίους αγοραστές να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ.

Ωστόσο δεν είναι σαφείς για τις Βρυξέλλες και για τις κύριες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι προθέσεις του Ρώσου προέδρου – θέλει να δημιουργήσει σύγχυση ώστε να τρομάξει τις αγορές και να αυξήσει περισσότερο την τιμή του αερίου; Να διχάσει την Ε.Ε.; Να ενισχύσει το ρούβλι;
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο διπλωμάτη, «η αβεβαιότητα τόσο σε σχέση με τις προθέσεις του Πούτιν όσο και σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη το διάταγμα, είναι μεγάλη. Αν δεν είναι ξεκάθαρο ότι δεν οδηγεί σε παράκαμψη των κυρώσεων, τότε αυξάνονται τα κίνητρα των εταιρειών που αγοράζουν ρωσικό αέριο να στραφούν σε εναλλακτικούς προμηθευτές».

Χθες, εν τω μεταξύ, οι ροές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας σημείωσαν υψηλό τεσσάρων μηνών, ενώ οι ροές από τον Nord Stream 1 συνεχίζονταν κανονικά. Η Gazprom είχε επίσης δεσμεύσει χωρητικότητα στον αγωγό Yamal-Europe.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X