ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακόμη ένα limit down κατέγραψε η μετοχή της MLS στο ΧΑ

Βίαιη υποχώρηση, της τάξης του 32%, κατέγραψε και η ονομαστική τιμή του ομολόγου της εταιρείας, λήξεως 2022

Kathimerini.gr

Νέα μεγάλη πτώση κατέγραψε η μετοχή της MLS. Η τιμή της μετοχής βρέθηκε εκ νέου σε επίπεδο μέγιστης ημερήσιας υποχώρησης (limit down -30%), υποχωρώντας για πρώτη φορά μετά το 2009 σε επίπεδα κάτω του ενός ευρώ (0,966 ευρώ). Παράλληλα, βίαιη υποχώρηση, της τάξης του 32%, κατέγραψε και η ονομαστική τιμή του ομολόγου της εταιρείας, λήξεως 2022.

Αφορμή για τις μαζικές πωλήσεις μετοχών MLS αποτέλεσε η παραίτηση του γενικού διευθυντή της εταιρείας την περασμένη Παρασκευή. H φήμη μάλιστα ότι υπάρχουν και άλλες παραιτήσεις στελεχών αύξησε την πίεση στη μετοχή, η οποία σχετικά νωρίς «καρφώθηκε» στο -30%. Τελικά η εταιρεία χθες το μεσημέρι εξέδωσε ανακοίνωση, αποδίδοντας την παραίτηση του γενικού διευθυντή της σε προσωπικούς λόγους. Παράλληλα, στην ανακοίνωση σημείωνε πως δεν υφίσταται θέμα παραιτήσεων άλλων στελεχών της επιχείρησης.

Η ανακοίνωση, πάντως, αυτή σε καμία περίπτωση δεν χαλάρωσε την πίεση στη μετοχή. Αξιοσημείωτο είναι ότι χθες άλλαξαν χέρια πάνω από 270.000 μετοχές, όταν τις προηγούμενες εβδομάδες ο όγκος σπανίως ξεπερνούσε τις 50.000 τεμάχια ημερησίως. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, μετοχές MLS πουλούσε συγκεκριμένος θεσμικός επενδυτής του εξωτερικού, ο οποίος εικάζεται ότι συμπαρέσυρε και άλλους μικρομετόχους που επίσης διέθεσαν (αθροιστικά) μεγάλο όγκο μετοχών.

Στελέχη της επιχείρησης χθες έκαναν λόγο για πωλήσεις μετοχών χωρίς να είναι σε θέση για άλλη μία φορά να εξηγήσουν την αιτία. Οι ίδιοι σημείωναν ότι η εταιρεία δεν θα ανακοινώσει αποτελέσματα 9μήνου 2019 (καθώς δεν έχει σχετική υποχρέωση), τα οποία ούτως ή άλλως δεν έχουν μεταβληθεί ουσιαστικά σε σχέση με εκείνα που είχαν ανακοινωθεί για το α΄ εξάμηνο 2019. «Τα βασικά μεγέθη, ποιοτικά, παραμένουν ίδια με εκείνα του εξαμήνου», παραδέχθηκε στέλεχος της επιχείρησης προσθέτοντας ότι παραδοσιακά, «το καλό τρίμηνο της επιχείρησης είναι το δ΄ τρίμηνο του οικονομικού έτους».

Για το α΄ εξάμηνο του έτους, η εταιρεία παρουσίασε ενοποιημένα έσοδα ύψους 10,6 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 3,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 0,82 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα ήταν οριακά αυξημένα (+1%) σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2018 ενώ τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν αύξηση 6%. Τα καθαρά κέρδη, ωστόσο, σημείωσαν σημαντική υποχώρηση κατά 44%, κυρίως εξαιτίας των αυξημένων αποσβέσεων, αλλά και της αυξημένης φορολογίας.

Η MLS έχει ακόμη τραπεζικό δανεισμό της τάξης των 17 εκατ. ευρώ, καθώς έχει εκδώσει τρία ομολογιακά δάνεια ύψους 4 και 6 και 6,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Μέχρι σήμερα η εταιρεία, παρά τις περί αντιθέτου φήμες, έχει αποπληρώσει στην ώρα της τους κατόχους των ομολογιών της.

Βασικό προϊόν της εταιρείας είναι τα κινητά και τα tablet που παράγει και τα οποία ενσωματώνουν την ιδιόκτητη τεχνολογία ΜLS Artifical Intelligent Center, γνωστότερη ως MAIC. Η MAIC θεωρητικά αποτελεί την ελληνική εκδοχή της τεχνολογίας SIRI που αξιοποιεί η Apple στα κινητά της. Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η MLS ενώ έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στη συγκεκριμένη τεχνολογία, οι πωλήσεις της δεν είναι οι αναμενόμενες. H εταιρεία αναφέρει ότι περίπου το 80% των πωλήσεών της γίνεται στην εγχώρια αγορά και μόλις το 20% σε διεθνείς αγορές.

Μετά και τη χθεσινή πτώση, η τιμή της μετοχής MLS έχει υποχωρήσει περίπου 80% από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα στις 18 Σεπτεμβρίου, οπότε άρχισε η μεγάλη πτώση, η τιμή βρισκόταν στα 4,77 ευρώ. Eπίσης, τον περασμένο Απρίλιο, η τιμή της μετοχής κυμαινόταν σε ιστορικά υψηλά, πάνω από τα 5 ευρώ. Η μετοχή βρέθηκε σε ιστορικά υψηλά όταν στο μετοχικό κεφάλαιό της εισήλθε η MAL Hioldings, μια εταιρεία που ελέγχεται από μέλος της οικογένειας του Al-Thani από το Κατάρ και συγκεκριμένα από τον σεΐχη Shiekh Khalid Jassim AJ Al-Τhani.

Στελέχη της εταιρείας υπογράμμιζαν ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι δεν έχουν πουλήσει ούτε μία μετοχή. Πρόκειται για τον ιδρυτή της εταιρείας Γιάννη Καματάκη, ο οποίος ελέγχει το 51% της εταιρείας, και τη MAL Holdings, που ελέγχει κάτι περισσότερο από 5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση