ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Έχασε» τις 660 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,71% και τερμάτισε στις 658,54 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 654 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 664 μονάδες.

Kathimerini.gr

Γεράσιμος Χιόνης

Κάτω από το τεχνικό όριο των 660 μονάδων έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχθηκε αυξημένες πιέσεις λόγω τόσο των σεναρίων περί νέου «lockdown» όσο και των αλλαγών στους δείκτες Stoxx και FTSE/Russell, οι οποίες είχαν ελληνικό άρωμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,71% και τερμάτισε στις 658,54 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 654 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 664 μονάδες. Μοναδική ευχάριστη εξέλιξη ήταν η επιστροφή του τζίρου στα επίπεδα των 73 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης διακινήθηκαν πάνω από 42 εκατομμύρια τεμάχια. Το αυξημένο ενδιαφέρον αποδίδεται στις αλλαγές των δεικτών Stoxx και FTSE/Russell, οι οποίες επέφεραν σημαντική ενίσχυση των συναλλαγών, όπως παραδοσιακά συμβαίνει στην ελληνική αγορά.

Στο μεταξύ, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε απώλειες της τάξης του 0,78%, διολισθαίνοντας στις 1.577 μονάδες. Οι υψηλότερες πιέσεις παρατηρήθηκαν στη μετοχή της Aegean, η οποία έκλεισε στο -4,37%, καθώς και στη μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία συρρικνώθηκε κατά 5%. Ωστόσο, η κάμψη της μετοχής της κατασκευαστικής εταιρείας θεωρούταν αναμενόμενη, λόγω της εκρηκτικής ανόδου των προηγούμενων ημερών, ως απόρροια του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς 26.882.023 μετοχών από την ολλανδική Reggeborgh Invest B.V., κάτι το οποίο δυνητικά θα ανεβάσει το μερίδιο των μετοχών του ολλανδικού fund στο 20%.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της MIG αυξήθηκε κατά 2,65%, χάρη στην πρόταση εξαγοράς της Vivartia από το επενδυτικό fund CVC Capital. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 6 Νοεμβρίου του 2020, με τη MIG να παραχωρεί στη CVC περίοδο αποκλειστικότητας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία αφορά το 92% των μετοχών της Vivartia. Παράλληλα, η μετοχή της Lamda Development σημείωσε κέρδη της τάξης του 2,50%, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορρίψει την προσφυγή της Hard Rock για το Καζίνο, εξέλιξη η οποία ανάβει το πράσινο φως στην επένδυση της εταιρείας στην περιοχή του Ελληνικού.

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, οι ρευστοποιήσεις συνεχίστηκαν για ακόμη μία ημέρα, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο επίμονων πιέσεων. Ενδεικτικά, η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στο -2,53% και της Eurobank στο -1,99%. Εξαίρεση στο αρνητικό κλίμα αποτέλεσε η Attica Bank, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε κατά 2,29%.

Οι ελληνικές αλλαγές στους δείκτες FTSE – Stoxx

– Η ΕΥΔΑΠ προστίθεται στον FTSE Emerging Europe Small Cap.
– Η Autohellas, η Ευρωπαϊκή Πίστη και η Άβαξ προστίθενται στον FTSE Emerging Europe Microcap.
– Η Quest, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ιντραλότ αφαιρούνται από τον FTSE Emerging Europe Microcap.
– Ο ΟΤΕ προστίθεται στον STOXX Emerging Markets Diversification Select 100.
– Η Τέρνα Ενεργειακή προστίθεται στον STOXX Eastern Europe Total Market Mid & STOXX True Exposure Emerging Markets.
– Ο ΟΠΑΠ αφαιρείται από τους STOXX Global 3000, STOXX Global 3000 Travel & Leisure, STOXX Global 3000 Industry Consumer Discretionary.
– Η Εθνική Τράπεζα και η Motor Oil αφαιρούνται από τον STOXX Emerging Markets 800.
– Η ΕΛΠΕ αφαιρείται από τον STOXX True Exposure Emerging Markets.
– Η Aegean Airilines αφαιρείται από τον STOXX Eastern Europe Mid και προστίθεται στον STOXX Eastern Europe Small 100.
– Η Πλαστικά Κρήτης αφαιρείται από τον STOXX Eastern Europe 300 Chemicals και προστίθεται στον STOXX Eastern Europe 300 Industrial Goods & Services.
– Η Autohellas αφαιρείται από τον STOXX Eastern Europe 300 Travel & Leisure.
– Η ΙΑΣΩ αφαιρείται από τους STOXX All Europe Total Market, STOXX Greece Total Market, STOXX Emerging Markets Total Market, STOXX Global Total Market.

Το ενδιαφέρον σε μεμονωμένες εταιρείες

Για ακόμη μία ημέρα, όπως φάνηκε και από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κλήθηκε να βρει στηρίγματα σε μεμονωμένες εταιρείες, προκειμένου να αμβλύνει τις πιέσεις που δέχεται από τον -πάντα εμπροσθοβαρή- τραπεζικό δείκτη. Αυτή είναι άλλωστε, και μια τάση, την οποία αρκετοί επενδυτές έχουν αρχίσει να εμπιστεύονται, προκειμένου ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης να κινηθεί προς το τεχνικό όριο των 700 μονάδων.

Σύμφωνα με πηγή της αγοράς, η οποία μίλησε στο kathimerini.gr, οι επενδυτές σταδιακά θα στραφούν προς τα θεμελιώδη μεγέθη, θέτοντας στο επίκεντρο συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες αφενός παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αντοχές αφετέρου παραμένουν σημαντικά υποτιμημένες. Την ίδια ώρα, άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επιχειρηματικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα, καθώς στο παρασκήνιο υπάρχουν εντατικές συζητήσεις για αρκετά deals, τα οποία μπορούν να αλλάξουν το κλίμα.

Φυσικά, ο βραχνάς των τραπεζών παραμένει επί τάπητος, καθώς το “πάγωμα” αποπληρωμής δανείων, ύψους 18 δισ. ευρώ, ως απόρροια των έκτακτων μέτρων για την πανδημία, συνιστά τροχοπέδη στην προσπάθεια των τραπεζικών διοικήσεων να βελτιώσουν την ποιότητα του χαρτοφυλακίου και να διεκδικήσουν μια καλύτερη εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές το κλίμα παραμένει επιφυλακτικό, καθώς οι αναλυτές εξακολουθούν να αποτιμούν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις εθνικές οικονομίας, ιδίως μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία καταγράφεται συνεχής αύξηση των κρουσμάτων Covid-19. Στο πλαίσιο αυτό, λίγο πριν το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, ο γερμανικός DAX υποχωρεί οριακά κατά 0,18% στις 13.184 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει κατά 0,42% στις 6.024 μονάδες. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κάμψη της τάξης του 0,38% στις 369 μονάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες να παρουσιάζουν οριακές διακυμάνσεις. Ενδεικτικά, λίγο μετά την έναρξη της αποψινής συνεδρίασης, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,09% στις 27.925 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 0,08% στις 3.356 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, τέλος, παραμένει αμετάβλητος στις 10.913 μονάδες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση