ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η παρέμβαση από το Ριάντ έριξε τις τιμές του πετρελαίου

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco,επιβεβαίωσε ότι η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου των Σαούδ δρομολογεί ήδη την επιστροφή των διυλιστηρίων της

Kathimerini.gr

Σε ταχύτατη αποκλιμάκωση οδήγησε την Τρίτη τις τιμές του πετρελαίου η Σαουδική Αραβία, καθώς καθησύχασε την παγκόσμια κοινότητα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά της να επαναφέρει την παραγωγή της στα επίπεδα πριν από τα πλήγματα στις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις και να διασφαλίσει επαρκή προσφορά «μαύρου χρυσού» στη διεθνή αγορά. Επικαλούμενο από το πρωί πηγές του Ριάντ που δεν κατονόμασε, το Reuters ανέφερε πως η Σαουδική Αραβία είναι σε θέση να αναπληρώσει σε λίγες εβδομάδες το 70% της παραγωγής που χάθηκε εξαιτίας των πληγμάτων στις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις, αλλά και να αποκαταστήσει άμεσα τις ζημιές που αυτά προκάλεσαν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγες ώρες αργότερα, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, πρίγκιπας Αμπντελαζίζ μπιν Σαλμάν, υποστήριξε πως ήδη το Ριάντ έχει αποκαταστήσει το 50% της πληγείσας παραγωγής. Ο ίδιος υπογράμμισε, άλλωστε, πως η ντε φάκτο ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ διαθέτει αποθέματα πετρελαίου απολύτως επαρκή για να αντιμετωπίσει τη νέα κρίση. Τόνισε μάλιστα πως χάρη στα μεγάλα αποθέματά της η Σαουδική Αραβία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της και να προμηθεύσει τόσο την εσωτερική όσο και τις εξωτερικές αγορές.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νάσερ, επιβεβαίωσε ότι η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου των Σαούδ δρομολογεί ήδη την επιστροφή των διυλιστηρίων της σε πλήρη λειτουργία και ότι η χώρα διαθέτει αρκετά αποθέματα και προϊόντα πετρελαίου για να προμηθεύσει επαρκώς την αγορά. Οι αισιόδοξες δηλώσεις των Σαουδαράβων αξιωματούχων συμπίεσαν περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου με το Brent να υποχωρεί κατά 6,51%, στα 64,56 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» είχαν αρχίσει να υποχωρούν από το πρωί έως και κατά 7% στην αγορά του Λονδίνου, όταν το Reuters ανέφερε πως η παραγωγή της ντε φάκτο ηγέτιδας του ΟΠΕΚ θα ανακάμψει πλήρως σε διάστημα δύο τριών εβδομάδων. Το Brent είχε υποχωρήσει αρχικά στα 64,24 δολάρια το βαρέλι και είχε ανακάμψει μερικώς με την τιμή του να κυμαίνεται το βράδυ στα 65,65 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή το αργό δυτικού Τέξας κυμαινόταν στα 60,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και κατά 6,1% στα 59 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτές της διεθνούς αγοράς «μαύρου χρυσού» εκτιμούν πως επηρέασε έως ένα βαθμό τις τιμές και η διαφαινόμενη προοπτική να επιστρατεύσουν οι ΗΠΑ τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου και να κάνουν κάτι ανάλογο και άλλες βιομηχανικές χώρες. Τονίζουν, ωστόσο, πως εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα που θα επηρεάζει τις τιμές η ανησυχία για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και για το ενδεχόμενο αντεκδίκησης από πλευράς του Ριάντ με όσα συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Είχαν, άλλωστε, προηγηθεί ανακοινώσεις από πλευράς της ηγεσίας του Ριάντ που απέδωσε τα πλήγματα σε προσπάθεια να διακοπεί η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, όπως και η έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα τις επιθέσεις που απειλούν την παγκόσμια οικονομία.

Εξάλλου, η Aramco έσπευσε να διαβεβαιώσει πως οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της δεν πρόκειται να επηρεάσουν καθόλου την προγραμματισμένη αρχική δημόσια εγγραφή της στο χρηματιστήριο του Ριάντ και σε ένα μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πρόκειται για το χρηματιστήριο του Τόκιο. Το Reuters επικαλούμενο πηγές της εταιρείας που δεν κατονομάζει, ανέφερε πως η Aramco προγραμματίζει συναντήσεις με στελέχη τραπεζών με θέμα την προγραμματισμένη εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν πηγές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, που τόνισαν άλλωστε ότι δεν έχουν καμία πληροφορία περί αναβολής στο χρονοδιάγραμμα εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Αλλες τραπεζικές πηγές επιμένουν, πάντως, πως τα πλήγματα θα επηρεάσουν αναπόφευκτα τα σχέδια της Aramco, καθώς «μεσολάβησε μείζον συμβάν και όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα αποκατασταθεί η ζημιά». Δεν συμμερίζονται, άλλωστε, όλοι τις καθησυχαστικές δηλώσεις αξιωματούχων του Ριάντ, καθώς παράγοντες της αγοράς πετρελαίου εκφράζουν προβληματισμό και ανησυχία για τις επιπτώσεις των πληγμάτων.

Μιλώντας στο Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Total, Πατρίκ Πουγάν, δήλωσε βέβαιος πως τα πλήγματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας «θα έχουν επιπτώσεις», ενώ δήλωσε ανήσυχος για τις εξελίξεις και την αντίδραση που θα προκαλέσουν. Νωρίτερα η Aramco είχε προειδοποιήσει την Κίνα, τον κυριότερο από τους πελάτες της που απορροφά το 25% των εξαγωγών σαουδαραβικού πετρελαίου, άλλα και άλλες χώρες της Ασίας πως θα παραδώσει τις παραγγελίες του Οκτωβρίου, αλλά με κάποια καθυστέρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση