ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλίμα αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές

Οριακές απώλειες κατέγραψαν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Kathimerini.gr

Μικρές απώλειες σημείωσαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η αισιοδοξία που φέρνουν τα εμβόλια και η προσδοκία για νέα στήριξη της αμερικανικής οικονομίας αναμειγνύονται με την ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων, την αυστηρότητα των περιοριστικών μέτρων, αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι των περισσότερων νομισμάτων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της στερλίνας. Υποχώρησε, έτσι, το χρηματιστήριο του Λονδίνου, που αποτελείται κυρίως από εξωστρεφείς πολυεθνικές που συγκεντρώνουν τα κέρδη τους στο αμερικανικό νόμισμα. Έτσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρές απώλειες, 0,65%.

Οριακά σε αρνητικό πρόσημο με απώλειες μόλις 0,09% έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού υποχώρησε κατά 0,78%. Σχολιάζοντας σχετικά ο Κρεγκ Ερλαμ, αναλυτής στον όμιλο Oanda, τόνισε πως «το γεγονός ότι έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί καθησυχάζει τους επενδυτές, όμως το πρώτο τρίμηνο του έτους φαίνεται να είναι τελικά πολύ πιο δύσκολο από όσο περιμέναμε».

Ο ίδιος αναλυτής προεξοφλεί πως τις επόμενες εβδομάδες θα είναι αρνητικό το κλίμα στις αγορές, ιδιαίτερα εάν εμπνέουν ανησυχία τα αποτελέσματα των αμερικανικών επιχειρήσεων του τέταρτου τριμήνου του περασμένου έτους.

Παραμένει, άλλωστε, πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές η πολιτική ένταση στην Ουάσιγκτον. Η προσδοκία για τις επιταγές ύψους 2.000 δολαρίων που θα στείλει η κυβέρνηση Μπάιντεν σε όλα τα αμερικανικά νοικοκυριά συνοδεύεται από ανησυχία για τον δημοσιονομικό αντίκτυπο του μέτρου.

Η προοπτική τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας γεννάει επίσης ανησυχία για το ενδεχόμενο επιτάχυνσης του πληθωρισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειώσουν άνοδο οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Πτωτικά κινείτο, άλλωστε, χθες αργά το βράδυ και η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες S&P 500 και Dow Jones να σημειώνουν μικρές απώλειες, 0,67% και 0,12% αντιστοίχως.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση