ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:22
 

Με πτώση έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 69,41 μονάδες

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με πτώση έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται κάτω από το όριο των 70 μονάδων, μειωμένος κατά 0,56% στις 69,41 μονάδες.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσίασε επίσης πτώση σε ποσοστό 0,59%, κλείνοντας στις 41,83 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €137.073.

Πτώση κατέγραψαν όλοι οι επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες πλην της Εναλλακτικής Αγοράς, που κατέγραψε άνοδο 0,35%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Επενδυτικές σε ποσοστό 4,56% και ακολούθησαν η Κύρια Αγορά με πτώση 0,95% και τα Ξενοδοχεία με πτώση 0,33%.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου με 101.894 ευρώ (τιμή κλεισίματος €1,58 –πτώση 0,63%), της Salamis Tours με 10.623 ευρώ (τιμή κλεισίματος €0,87– άνοδος 2,35%), της Petrolina με 3.456 ευρώ (τιμή κλεισίματος €1,07 – άνοδος 0,94%), της Δήμητρας Επενδυτικής με 3.362 ευρώ (τιμή κλεισίματος €0,50 – πτώση 4,72%) και της Logicom με 2.600 ευρώ (τιμή κλεισίματος €1,30 –χωρίς μεταβολή).

Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 6 κινήθηκαν ανοδικά, 10 πτωτικά και 9 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο αριθμός των συναλλαγών ανήλθε σε 174.

Νέα υπηρεσία από το ΧΑΚ στα θέματα τήρησης μητρώων Μη Εισηγμένων Αξιών

Εξάλλου το ΧΑΚ ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειας του για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση Εκδοτών με εκδομένες αλλά μη εισηγμένες αξίες στο ΧΑΚ καθώς και του Επενδυτικού Κοινού, θα προχωρήσει σε τροποποίηση της Κανονιστικής Απόφασης του σχετικά με την τήρηση των Μη Εισηγμένων Μητρώων, ώστε να επιτρέπεται πλέον η απόθεση αξιών μη εισηγμένων Εκδοτών υπό τον έλεγχο Θεματοφύλακα, ή Γενικού Εκκαθαριστικού Μέλους.

Επίσης, οι αξίες αυτές εφόσον δεν θα έχουν περιορισμούς στη μεταβίβαση τους, θα μπορεί να είναι το αντικείμενο συναλλαγών του Τύπου Over the Counter (OTC), από Γενικούς Χειριστές.

Με τη νέα αυτή ρύθμιση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις 6 Σεπτεμβρίου 2019, δίδεται η δυνατότητα τόσο σε μη Εισηγμένους Εκδότες που το Μητρώο τους τηρείται στο Κεντρικό Αποθετήριο/Κεντρικό Μητρώο (ΚΑΜ) του ΧΑΚ, σε Επενδυτές, καθώς και σε Γενικά Εκκαθαριστικά Μέλη και Θεματοφυλακές, να προβαίνουν σε OTC συναλλαγές με απλοποιημένο και αποτελεσματικό τρόπο, αφού θα αποφεύγεται η διαδικασία συμπλήρωσης επιπρόσθετων εντύπων και προσκόμισης τους στο ΧΑΚ.

Η νέα αυτή τροποποίηση αποτελεί ένα πρόσθετο εργαλείο που προσφέρεται στα πλαίσια της Τήρησης Μητρώων αξιών από μη Εισηγμένες Εταιρείες στο ΧΑΚ και θα συντελέσει στον εμπλουτισμό του διευρυμένου πλαισίου ρυθμίσεων που ήδη προσφέρεται μέσω της υπηρεσίας αυτής. Η εν’ λόγω ρύθμιση, μπορεί να αξιοποιηθεί και από εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο, οι οποίες επιλέγουν να εισαγάγουν αξίες τους σε Χρηματιστήριο του εξωτερικού, για σκοπούς διακανονισμού συναλλαγών που θα καταρτίζονται σε Χρηματιστήριο του εξωτερικού, μέσω των OTC συναλλαγών.

Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται μέσω αξιόπιστων και ασφαλών διαδικασιών σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και ελκυστικές χρεώσεις, αντίστοιχα με τις διαδικασίες που ακολουθούνται και για εισηγμένους εκδότες στο ΧΑΚ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Την ίδια ώρα, μερίδα κόσμου που θέλει να κατευνάσει τις ανησυχίες περί αύξησης των τιμών -όπως το Υπουργείο- ...»
YIANNOULIS  |  14:15

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Το Κράτος, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΔΕΙ στους πολίτες !!! ΠΑΝΤΑ πέρνει, πέρνει ΠΕΡΝΕΙ !!!!!!!»
YIANNOULIS  |  14:02

Δημοψήφισμα ΠΣΕΜ για ολοήμερη αποχή

«Γιατί θα πρέπει να συνεχίζουμε να βασανίζουμε τα παιδιά μας με εξετάσεις; Στα Δημοτικά τις έχουμε σταματήσει ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  12:46

#PoliticsBlog Οι χρυσές συμβουλές των χρυσών συμβούλων και ο τραυματισμός Γεάδη

«Πληρώνουμε 103 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για 2 μόνο συμβούλους του κ.Χριστοδουλίδη. Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ...»
Rikkos  |  12:41

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X