ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το στοίχημα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς περνάει από το Euronext

Προσδοκίες για χρηματοδότηση της οικονομίας και επιστροφή της χρηματιστηριακής κουλτούρας

Kathimerini.gr

Ηλίας Μπέλλος

Η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου αντιστοιχεί σήμερα μόλις στο 35% του ΑΕΠ, τη στιγμή που στις αγορές του Euronext το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 75% — δηλαδή είναι υπερδιπλάσιο. Αυτό αναδεικνύει όχι μόνο το μέγεθος της υστέρησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται μετά την πρόταση του Euronext για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Αυτό επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας πως η Ελλάδα, εφόσον η πρόταση εξαγοράς προχωρήσει, θα γίνει η όγδοη αγορά-μέλος του Euronext μαζί με Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Νορβηγία.

«Θα ενταχθεί δηλαδή σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό ταμπλό και θα αποκτήσει πρόσβαση σε μια τεράστια δεξαμενή ρευστότητας», εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Mε αυτόν τον τρόπο μπορεί να ενισχυθεί η διασύνδεση των ελληνικών κεφαλαιαγορών με διεθνείς επενδυτές και αγορές, ενώ οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να ωφεληθούν από νέες δυνατότητες χρηματοδότησης και από την αυξημένη προβολή τους στο εξωτερικό.

«Για χρόνια, το ελληνικό χρηματιστήριο λειτουργούσε κυρίως ως πλατφόρμα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφήνοντας τις μικρομεσαίες, που αποτελούν τον κορμό της οικονομίας, στο περιθώριο. Παράλληλα, σημαντικές μεγάλες ελληνικές εταιρείες επέλεξαν να μεταφέρουν την έδρα ή τη βασική τους εισαγωγή στο εξωτερικό», επισημαίνεται από την οδό Νίκης.

Πιθανή συμφωνία λοιπόν θα καταστήσει το ελληνικό Χρηματιστήριο πιο ανοιχτό και λειτουργικό προς όλους ενώ ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργούνται νέες δυνατότητες εισαγωγής μέσω εξειδικευμένων αγορών (Euronext Growth, Euronext Access), προγράμματα υποστήριξης, μειωμένο κόστος και απλούστερους κανονιστικούς όρους. Κυρίως όμως δημιουργείται πρόσβαση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ένα πανευρωπαϊκό επενδυτικό κοινό και σε νέα εργαλεία άντλησης κεφαλαίων, με ουσιαστική στήριξη από επαγγελματίες της αγοράς, σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Επισημαίνεται δε πως ένα από τα σημαντικότερα διακυβεύματα της, υπό συζήτηση, πρότασης είναι «η ανάκτηση της εμπιστοσύνης πολιτών και επενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο». «Η “ομπρέλα” της Euronext και η αξιοπιστία που εκείνη φέρει, μπορούν να λειτουργήσουν ως σημείο καμπής, προσφέροντας απόλυτη διαφάνεια, απέναντι σε ένα μακρινό, αλλά επώδυνο παρελθόν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η κίνηση του Euronext να εξαγοράσει το Χ.Α. εφόσον ευοδωθεί ευθυγραμμίζεται, αναφέρουν, απόλυτα με την ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ενωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2025. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων, στη διεύρυνση της πρόσβασης των πολιτών στις κεφαλαιαγορές και στη βελτίωση των χρηματοδοτικών επιλογών για τις επιχειρήσεις.

Πράγματι, μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα προβάλει την Ελλάδα στις παγκόσμιες αγορές ως έναν αξιόπιστο εταίρο ενώ θα δώσει πρόσβαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών στη μεγαλύτερη δεξαμενή ρευστότητας στην Ευρώπη (μέσος ημερήσιος όγκος €12,4 δισ. ευρω, κεφαλαιοποίηση €6,3 τρισ. ευρω).

Την ίδια ώρα επιτυγχάνεται ενίσχυση της σύνδεσης των ελληνικών αγορών με τις χώρες της Ευρωζώνης που αποτελούν το 55% των εξαγωγών και 51% των εισαγωγών της Ελλάδας και ενίσχυση προβολής των ελληνικών εταιρειών σε θεσμικούς και διεθνείς επενδυτές, με κοινό ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο εισαγωγής. Το Χ.Α. θα παραμείνει κόμβος για ελληνικές εισηγμένες, με επίκεντρο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την επένδυση της Euronext, σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Αναφέρουν δε προς ενίσχυση του τελευταίου επιχειρήματος την εφαρμογή του προγράμματος «IPO Ready» του Euronext στην Ελλάδα, που αφορά την ενίσχυση πρόσβασης σε ίδια και δανειακά κεφάλαια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η αγορά ευρύτερα θα ενσωματωθεί σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο με πρόσβαση σε κοινό ευρωπαϊκό βιβλίο εντολών, τεχνολογική πλατφόρμα, σύστημα εκκαθάρισης και υποδομές CSD. Θα προικοδοτηθεί δε από την τεχνολογική υποδομή και ασφάλεια της Εuronext.

Εκτός από αυτά εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί και ο ρόλος της Ελλάδας στην εποπτεία των κεφαλαιαγορών και στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές διαδικασίες. Η πρόταση του Euronext προβλέπει ελληνική συμμετοχή στη διοίκηση με εκ περιτροπής τοποθέτηση Ελληνα εκπρόσωπου στην Εποπτική Επιτροπή της Euronext (από το 2026) και συμμετοχή CEO τoυ Χ.Α. στο Διοικητικό Συμβούλιο της Euronext. Επιπλέον, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα αποκτήσει πλέον ηγετικό ρόλο σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση