ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε κλοιό μεγάλων πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές

Στο βεβαρημένο κλίμα του πολέμου στην Ουκρανία παρέμειναν και χθες οι αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Kathimerini.gr

Στο βεβαρημένο κλίμα του πολέμου στην Ουκρανία παρέμειναν και χθες οι αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τις μετοχές να υποχωρούν, τα κρατικά ομόλογα και τον χρυσό να σημειώνουν άνοδο, αλλά και το πετρέλαιο να έχει πάρει για μια ακόμη φορά την ανιούσα, εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για τις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά μαύρου χρυσού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με απώλειες 2,22%, με μεγάλες χαμένες της ημέρας τις μετοχές εταιρειών κοινής ωφελείας, καταναλωτικών αγαθών και χρηματοπιστωτικού τομέα. Τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο και ιδιαιτέρως εκείνα των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο και στοιχηματίζουν ακόμη πως η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να παρέχει στήριξη με αναπτυξιακή νομισματική πολιτική. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Αντουάν Λεσν, στρατηγικός αναλυτής της State Street’s SPDR ETF, «η στροφή των επενδυτών στα ομόλογα προδίδει ότι αναζητούν ασφάλεια, αλλά παράλληλα καταδεικνύει πως μια από τις συνέπειες αυτής της εισβολής θα είναι η σταδιακή απομάκρυνση της ΕΚΤ από κάθε σχέδιο για αύξηση των επιτοκίων».

Την ίδια στιγμή σημείωνε άνοδο το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, φτάνοντας στα 1.935,43 δολάρια η ουγκιά και σημειώνοντας αύξηση 1,38%. Σε ανοδική πορεία οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό δυτικού Τέξας σε επίπεδα πάνω από τα 105 δολάρια το βαρέλι και το Brent πάνω από τα 106 δολάρια, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης είχε εκτοξευθεί και σε επίπεδα πάνω από τα 107 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει από το 2014.

Την ίδια στιγμή η ανησυχία για τις επιπτώσεις της κρίσης εξώθησαν τους επενδυτές σε πωλήσεις μετοχών, με τις μεγάλες και τις μικρές αγορές της Ευρώπης να σημειώνουν σημαντική υποχώρηση. Σύμφωνα με τον Κιμ Κατέχις, υπεύθυνο επενδύσεων στη Franklin Templeton, ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ από 0,3% έως και 0,5% φέτος, περισσότερο δηλαδή από όσο θα είχε μειωθεί αν οι κυβερνήσεις δεν είχαν ενισχύσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών με ειδικά προγράμματα στήριξης. Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 1,72%, ενώ οι δείκτες Xetra DAX της Φρανκφούρτης και CAC 40 του Παρισιού έκλεισαν με απώλειες 3,85% και 3,94% αντιστοίχως.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση