ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα μέτρα στήριξης τόνωσαν τις αγορές

Η Wall Street κινήθηκε ανοδικά αντιδρώντας στις κινήσεις των αμερικανικών αρχών

Kathimerini.gr

Ανέκαμψαν την Τρίτη οι αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς τόσο οι ευρωπαϊκές χώρες όσο και η Ουάσιγκτον σπεύδουν να στηρίξουν τις οικονομίες τους με γενναίες δέσμες μέτρων. Μετά τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειώσει από το κραχ του 1987, η Wall Street κινήθηκε ανοδικά αντιδρώντας στις κινήσεις των αμερικανικών αρχών. Κυρίως επειδή τα μέτρα που ανακοίνωσε η Federal Reserve συνδυάστηκαν με την προσδοκία για τη δέσμη μέτρων, ύψους 850 δισ. δολαρίων, που ετοιμάζει η αμερικανική κυβέρνηση. Αργά το βράδυ, οι βασικοί δείκτες S&P 500 και Dow Jones σημείωναν κέρδη 3,82% και 4,99%% αντιστοίχως. Οι επενδυτές εγκατέλειπαν και πάλι τα ασφαλή καταφύγια, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να σημειώνουν άνοδο 16 μονάδων βάσης στο 0,88% και εκείνες των δεκαετών του γερμανικού δημοσίου να σημειώνουν τέσσερις μ.β. παραμένοντας, βέβαια, σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στο -0,41%.

Ανοδικά κινήθηκαν, άλλωστε, και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές καθώς αντέστρεψαν το κλίμα οι δέσμες μέτρων στήριξης που ανακοίνωσαν η δεύτερη και η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης. Παράλληλα, όμως, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Βέλγιο, απαγόρευσαν τις λεγόμενες πωλήσεις short, όπως αποκαλούνται τα στοιχήματα στην πρώτη μιας μετοχής, προκειμένου να προστατεύσουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τις μαζικές πωλήσεις των μετοχών τους. Ανέκοψαν, έτσι, προσωρινά την πτώση των μετοχών της αεροπορικής εταιρείας Air France-KLM, της ισπανικής τράπεζας Santander, αλλά και της μεγαλύτερης στον κόσμο ζυθοποιίας Anheuser-Bush. Έτσι οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με άνοδο, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με κέρδη 2,79%, τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 2,25% και τον CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 2,84%. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε, όμως, η αγορά της Μαδρίτης, καθώς η επιδημία στην Ισπανία προσλαμβάνει διαστάσεις αντίστοιχες με εκείνες της Ιταλίας. Ετσι ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 έκλεισε με απώλειες 7,88%.

Ανέκαμψε, άλλωστε, ο χρυσός, που κυμαινόταν στα 1.535,61 δολάρια η ουγγιά, ενώ πτωτικά κινούνταν και οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται το βράδυ στα 27,71 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 28,94 δολάρια το βαρέλι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση