ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Εφτασε στο 55% το ποσοστό των αποταμιεύσεων σε ξένο νόμισμα

Τρομάζουν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό και μιλούν για εκτόξευση του στο 25% με 30%

Kathimerini.gr

Περαιτέρω δολαριοποίηση της τουρκικής οικονομίας, υπερπληθωρισμό και εκτόξευση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της Τουρκίας συνεπάγεται η δραματική υποτίμηση που έχει γνωρίσει το τουρκικό νόμισμα στη διάρκεια του έτους. Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτά τα δεινά θα συνοδεύσουν αναπόφευκτα την τουρκική οικονομία, ως συνεπακόλουθα της ανορθόδοξης πολιτικής μείωσης των επιτοκίων που επιβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος στην κεντρική τράπεζα και μάλιστα εν μέσω υψηλού πληθωρισμού.

Στην προσπάθειά τους να προστατευθούν από τον επίμονα διψήφιο πληθωρισμό, τουρκικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν τα τελευταία χρόνια καταφύγει στη μετατροπή των καταθέσεών τους σε σκληρό νόμισμα και κατά κύριο λόγο σε δολάρια. Ηδη, με στοιχεία του Οκτωβρίου, το ποσοστό των αποταμιεύσεων που είναι σε ξένο νόμισμα έχει φτάσει στο 55%, σημειώνοντας σταθερή και ανησυχητική αύξηση από το 48% στο οποίο έφτανε το 2018. Και τότε, όμως, η Τουρκία βυθιζόταν στην προηγούμενη νομισματική κρίση με τη λίρα να χάνει το 18,5% της αξίας της μέσα σε μία συνεδρίαση εν μέσω διπλωματικής έντασης με την Ουάσιγκτον. Ενώ ο γενικός πληθωρισμός βρίσκεται με τα επίσημα στοιχεία γύρω στο 20%, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων φτάνει στο 27% και οι προβλέψεις μιλούν για εκτόξευση του γενικού πληθωρισμού στο 25% με 30% το πολύ μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Καλπάζει ο πληθωρισμός, με τις προβλέψεις να μιλούν για εκτόξευσή του στο 25% με 30% το πολύ μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Σε ό,τι αφορά το χρέος της Τουρκίας, οι εταιρείες της χώρας έχουν μειώσει το χρέος τους κατά 74 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Barclays. Επίσης, το συνολικό χρέος της τουρκικής κυβέρνησης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα επίπεδα των άλλων αναδυόμενων αγορών, πολλώ μάλλον με αυτά των ανεπτυγμένων οικονομιών, καθώς δεν υπερβαίνει το 40% του ΑΕΠ της. Το πρόβλημα, όμως, είναι το ποσοστό από το χρέος της κυβέρνησης, που είναι σε ξένο νόμισμα καθώς έχει αυξηθεί στο 60% του συνόλου από το 39% στο οποίο ανερχόταν το 2017. Και βέβαια, η υποτίμηση της λίρας θα δυσχεράνει σε μεγάλο βαθμό την εξυπηρέτησή του. Ηδη οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του τουρκικού δημοσίου έχουν εκτοξευθεί στο 21,1% καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, το ΔΝΤ όπως και οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν πως θα φτάσει σε ρυθμό 9% αύξησης του ΑΕΠ. Ωστόσο η υποτίμηση της λίρας που έχει χάσει πάνω από το 42% της αξίας της συνολικά από την αρχή του έτους, αναμένεται να υπονομεύσει αυτή τη δυναμική.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εμμονή του Ερντογάν με τα επιτόκια εξηγείται εν μέρει από την εμπειρία του ως στελέχους επιχειρήσεων και ιδιαιτέρως στη βιομηχανία των τροφίμων στην οποία απασχολήθηκε προτού απογειωθεί η καριέρα του ως πολιτικού. Οι τουρκικές επιχειρήσεις δανείζονται εκτεταμένα για να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Ετσι, το κόστος του δανεισμού αποτελεί μόνιμη πηγή ανησυχίας και οι αυξήσεις των επιτοκίων συνεπάγονται περισσότερα έξοδα για τις επιχειρήσεις. Από την οπτική γωνία του Ερντογάν, επομένως, η αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις συνεπάγεται ότι αργά ή γρήγορα αυτές θα αναγκαστούν να το μεταφέρουν στις τιμές καταναλωτή και έτσι να ωθήσουν τον πληθωρισμό ανοδικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X