ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

CNBC: Προσοχή, υπάρχει «φούσκα» στις αγορές

Τους τελευταίους μήνες, και ιδίως μετά το «lockdown», αρκετοί επενδυτές στράφηκαν στις εταιρείες του τεχνολογικού τομέα

Kathimerini.gr

Ολοένα και πιο συχνά «χτυπούν» πλέον τα καμπανάκια για την ύπαρξη «φούσκας» στις αγορές, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για τους ελλοχεύοντες κινδύνους.

«Νομίζω πως είμαστε σίγουρα σε “φούσκα”» τονίζει, χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής του επενδυτικού γραφείου της Stanhope Capital, Τζόναθαν Μπελ, ο οποίος μιλάει στο πρακτορείο CNBC.

Τους τελευταίους μήνες, και ιδίως μετά το «lockdown», αρκετοί επενδυτές στράφηκαν στις εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, με τις Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft και Facebook να έχουν την «τιμητική» τους. Η αξίας της μετοχής τους, μάλιστα, «χτύπησε»… κόκκινο, ρίχνοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

«Όλοι μιλούν γι’ αυτό, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν είναι σπουδαίες επιχειρήσεις. Αλλά υπάρχει μια υπερβολή» σχολιάζει, στο ίδιο πλαίσιο, ο Μπελ.

Είναι ενδεικτικό ότι η μετοχή της Amazon, από την αρχή του έτους, έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 78%, η μετοχή της Apple, από την πλευρά της, έχει σημειώσει κέρδη 65% και η μετοχή της Netflix 59%. Όσον αφορά τις μετοχές των Facebook και Alphabet, η σωρευτική άνοδος κυμαίνεται στο 38% και στο 19%, αντίστοιχα.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή, η χρηματιστηριακή αξίας των πέντε παραπάνω εταιρειών αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής κεφαλαιοποίησης στο αμερικανικό χρηματιστήριο. «Υπάρχει μια υπερβολή σ’ έναν πολύ μικρό αριθμό μετοχών. Αυτό είναι σίγουρα “φούσκα”» επαναλαμβάνει ο Μπελ.

Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με σημαντικές απώλειες για τον τεχνολογικό κλάδο της Wall Street, με τις εταιρείες να χάνουν ένα σημαντικό μέρος της αξίας τους. Παρ’ όλα αυτά, η τιμή τους παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Το sell-off της προηγούμενης εβδομάδας, ωστόσο, ήταν ένα καλό καμπανάκι και μια υπενθύμιση ότι υπάρχουν κίνδυνοι, όπως επισημαίνει ο Λέο Γκροβόφσκι, επικεφαλής επενδυτής στην BNY Mellon Wealth Management.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση