ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διακόπτουν δεσμούς με τη Ρωσία εταιρείες της Δύσης

Η εταιρεία πολυτελών επιβατικών αυτοκινήτων Volvo, με 9.000 πωλήσεις πέρυσι στη Ρωσία, είναι η πρώτη διεθνής εταιρεία που διέκοψε τις εξαγωγές της προς τη χώρα

Kathimerini.gr

Στον απόηχο των κυρώσεων των κυβερνήσεων της Δύσης προς τη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, η μία μετά την άλλη οι αντίστοιχες επιχειρήσεις διακόπτουν τους δεσμούς τους με τις επιχειρήσεις της πρώτης, είτε παύοντας τις δραστηριότητές τους είτε αποσύροντας τις επενδύσεις τους. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, είναι αρκετές οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές πολυεθνικές με παρουσία εκεί, ορισμένες εκ των οποίων ανακοίνωσαν τα δικά τους μέτρα, όπως η βρετανική BP, η οποία αποσύρει μια μεγάλη επένδυσή της στην ενεργειακή Rosneft.

Η εταιρεία πολυτελών επιβατικών αυτοκινήτων Volvo, με 9.000 πωλήσεις πέρυσι στη Ρωσία, είναι η πρώτη διεθνής εταιρεία που διέκοψε τις εξαγωγές της προς τη χώρα.

Η Volkswagen έπαυσε προσωρινά τις παραδόσεις των ήδη υπαρχόντων αυτοκινήτων της στις εκεί αντιπροσωπείες, ενώ το πανίσχυρο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, με κεφάλαια 1 τρισ. δολαρίων υπό διαχείριση, ακύρωσε τις τοποθετήσεις του σε κρατικά ομόλογα και σε σχεδόν 47 ρωσικές εταιρείες και τράπεζες, με μεγαλύτερη όλων τη Sberbank.

Στα τέλη του 2021 οι ρωσικές τοποθετήσεις του ταμείου ανέρχονταν σε 2,83 δισ. δολάρια αθροιστικά, στην τράπεζα Sberbank κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο σε μεμονωμένη εταιρεία και ακολουθούσαν οι ενεργειακές Gazprom και Lukoil. Μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες, η Α.P. Moller-Maersk, ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παύσει τις κρατήσεις για μεταφορά προϊόντων από και προς τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι ο δανικός όμιλος ελέγχει σχεδόν το 17% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Σύμφωνα με το Reuters, δυναμική ανάμειξη στη Ρωσία έχει η γερμανική BASF, που είναι μαζί με τη LetterONe, του Ρώσου μεγιστάνα Μιχαήλ Φρίντμαν, συνιδιοκτήτρια της Wintershall Dea, η οποία χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων τον αγωγό Nord Stream 2.

Το 1% των πωλήσεών της προέρχεται από τη ρωσική αγορά, ενώ η μεγαλύτερη ξένη επενδύτρια εκεί είναι η ΒΡ. Μετά 30 χρόνια τεταμένης δραστηριότητας στη Ρωσία, ως αντίδραση στην εισβολή στην Ουκρανία θα πωλήσει το 19,75% στην κολοσσιαία εταιρεία φυσικού αερίου Rosneft, κάτι που θα της προξενήσει ζημίες έως και 25 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Χθες ειδικότερα, η τιμή της μετοχής της σημείωνε πτώση διότι η αγορά διερωτάτο πώς υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να βρει αγοραστή. Επιπλέον, η ΒΡ διαθέτει και μερίδια σε άλλα ενεργειακά έργα. Στην περίπτωση της αμερικανικής Coca-Cola, αυτή απασχολεί στη Ρωσία 7.000 άτομα, ενώ η γαλλική γαλακτοβιομηχανία Danone αποκομίζει από εκεί το 6% των συνολικών πωλήσεών της. Στο πεδίο της ενέργειας, στη Ρωσία δραστηριοποιούνται η γαλλική Engie, η νορβηγική Equinor, η αυστριακή OMV, η βρετανο-ολλανδική Shell, η γαλλική Total Energies, καθώς και η γερμανική Uniper και τα φινλανδικά διυλιστήρια Νeste. Ειδικότερα, ο νορβηγικός όμιλος της Equinor, με μειοψηφικές συμμετοχές σε τρεις περιοχές με κοιτάσματα πετρελαίου και επίσης 30ετή δραστηριότητα στη Ρωσία, χθες ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης και δεν θα προβεί σε νέες επενδύσεις.

Εν τω μεταξύ, στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Volkswagen, με ευρεία δραστηριότητα στη Ρωσία, δύο εργοστάσια και σχεδόν 4.000 εργαζομένους, κατασκευάζει σχεδόν 170.000 αυτοκίνητα.

Χθες διεμήνυσε ότι προσωρινά διακόπτει τις παραδόσεις οχημάτων που ήδη βρίσκονται στη χώρα με αποδέκτριες τις αντιπροσωπείες.

Βάσει πληροφοριών της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, τέλος, η κατασκευάστρια φορτηγών Daimler Truck σταμάτησε τη συνεργασία της με τη ρωσική Kamaz, ενώ και η σουηδική ομόλογος Volvo Truck διέκοψε και παραγωγή και πωλήσεις στη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση