ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιδότηση 6 εκ. για αερογραμμές που πετούν προς Κύπρο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε αίτημα της Κυπριακής Κυβέρνησης

Newsroom K

Αίτημα της Κυπριακής Κυβέρνησης για κατ εξαίρεση, επιδότηση ύψους 6,3 εκ. ευρώ προς αερογραμμές που πετούν από και προς την Κύπρο και έχουν μειωμένες πληρότητες ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. 

Την απόφαση υπογράφει η Επίτροπος Βεστάγκερ και ελήφθη μετά από επιστολή του Κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» της έγκρισης της επιδότησης προηγήθηκε μεγάλο παρασκήνιο, με τους χειρισμούς τόσο της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου όσο και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη να παίζουν καταλυτικό ρόλο στην θετική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο στήριξης είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, και είχε λάβει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 10 Ιουνίου.

Το μέτρο παρέχει ενίσχυση με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης με στόχο την στήριξη της συνδεσιμότητας της Κύπρου και του τουρισμού, τομείς που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την επιδημία COVID-19. Το ύψος της επιχορήγησης εξαρτάται από το ποσοστό πληρότητας του αεροσκάφους εφόσον κυμαίνεται από 41% μέχρι 70% και θα καταβάλλεται ανά επιβάτη.
συντελεστής από 41% έως 70%. Για ποσοστά πέραν του 70% θεωρείται ότι ευθυγραμμίζεται με τις κανονικές συνθήκες της αγοράς, έτσι η οικονομική ενίσχυση δεν θεωρείται απαραίτητη.

Οι επιχορηγήσεις θα είναι διαθέσιμες για διανομή σε όλες τις ενδιαφερόμενες αεροπορικές εταιρείες ενώ θα υπάρξει ανοιχτή πρόσκληση για αιτήσεις. Το μέτρο έχει ισχύ από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Θα επωφεληθούν 60 εταιρείες

Η ενίσχυση θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το ποσό δεν θα υπερβαίνει τις 800 χιλιάδες ευρώ ανά εταιρεία. Δικαιούχοι είναι οι αεροπορικές εταιρείες (μικρές, μεσαίες, μεγάλες) ταξιδεύουν από και προς την Κύπρο. Εκτιμάται ότι περίπου 60 αεροπορικές εταιρείες θα επωφεληθούν από το μέτρο.

Δεδομένου ότι το κίνητρο εξαρτάται από τον συντελεστή πληρότητας με βάση το πρόγραμμα πτήσης τους, δεν υπάρχει άλλη προϋπόθεση από την καταγραφή απόδοσης των πτήσεων. Όπως σημειώνεται στην απόφαση, η επαλήθευση των δεδομένων θα γίνει από την Διαχειριστική Αρχή και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πώς θα υπολογίζεται η επιδότηση

Η επιδότηση θα αυξάνεται βάσει του συντελεστή επιβίβασης - όσο υψηλότερος είναι ο συντελεστής τόσο χαμηλότερη θα είναι η επιδότηση. Σημειώνεται επίσης ότι η επιδότηση θα είναι διαφορετική για την περίοδο έως τον Σεπτέμβριο του 2020
και διαφορετική για την περίοδο από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2020. Τα ποσά που θα δίνονται ανά επιβάτη έχουν ως εξής:

- Με συντελεστή 41% - 50% ορίζονται 17 ευρώ ανά επιβάτη μέχρι τον Σεπτέμβριο 2020 και 15 ευρώ κατά την διάρκεια διάρκεια
Οκτωβρίου -Δεκεμβρίου 2020·

- Με συντελεστή 51% - 60% ορίζονται τα 12 ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020/ και 10 ευρώ για την περίοδο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2020.

- Με συντελεστή 61% - 70% ορίζονται 7 ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο και 5 ευρώ για την περίοδο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2020.

Η διαχείριση του σχεδίου θα γίνεται από την Hermes Airports, ενώ υπεύθυνο για την χορήγηση της ενίσχυσης θα είναι το Υπουργείο Μεταφορών. Οι εγγραφές με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα διατηρηθούν για περίοδο δέκα ετών από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης.

Ευχαριστημένος ο Καρούσος

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με ικανοποίηση αναφέρει ότι έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εφαρμογή Σχεδίου Κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19.

Ο σκοπός του Σχεδίου είναι η επαναφορά της συνδεσιμότητας της Κύπρου με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο και η στήριξη της οικονομίας της Κύπρου.

Το κόστος του Σχεδίου υπολογίζεται σε €6.3 εκ για την περίοδο μέχρι τέλος του χρόνου και αναμένεται να επωφεληθούν 1.1 εκ επιβάτες και γύρω στις 60 αεροπορικές εταιρείες. Το ύψος της επιχορήγησης θα παραχωρείται με βάση το ποσοστό πληρότητας του αεροσκάφους.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επιθυμεί να ευχαριστήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση εξέταση και έγκριση του αιτήματος, καθώς και τους λειτουργούς του Υπουργείου Μεταφορών για την τεκμηριωμένη υποβολή του αιτήματος και την άμεση ανταπόκριση τους στα ερωτήματα που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Επιστολή Αναστασιάδη προς πρόεδρο Ένωσης Συντακτών

«Και ο Θιασάρχης του Μεγάλου Μας Τσίρκου παρελαύνει χωρίς καμμία αιδώ κι αποδοχή ευθυνών γιά τι κατά ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:18

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση