ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημητριάδης: Η Κύπρος αξιόπιστος συνεργάτης της ρωσικής επιχειρηματικής

Οι δυο χώρες μοιράζονται μια μακρά συνεργασία σε όλα τα επίπεδα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κύριος στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα από τα καλύτερα επιχειρηματικά κέντρα του κόσμου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, διαβεβαιώνοντας τη ρωσική επιχειρηματική κοινότητα πως η Κύπρος παραμένει ένας αξιόπιστος συνεργάτης.

Χαιρετίζοντας την έναρξη του Κυπρο-ρωσικού Επιχειρηματικού και Επενδυτικού Φόρουμ (Russian – Cyprus Business & Investment Forum), στη Λεμεσό, ο κ. Δημητριάδης είπε πως οι δυο χώρες μοιράζονται μια μακρά συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, βασισμένη σε βαθιά εδραιωμένους ιστορικούς, πολιτικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς.

Αυτή η σχέση, συνέχισε, εκτιμάται ιδιαίτερα από την κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου και στόχος είναι η περαιτέρω αναβάθμισή της.

Απόδειξη αυτού, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, είναι η πρόσφατη υπογραφή πρωτοκόλλου διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας Κύπρου – Ρωσίας από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Alexey Gruzdev.
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κύπρος και η Ρωσία είναι στρατηγικοί εταίροι," τόνισε.

Είμαι βέβαιος, πρόσθεσε ο Υπουργός Μεταφορών, πως η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία θα επαναβεβαιώσει το γεγονός πως οι δυο χώρες είναι και παραμένουν πολύ σημαντικοί εταίροι, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τη ρωσική κυβέρνηση για τη διαχρονική στήριξη προς την Κύπρο, αλλά και την εκτίμησή του προς την εμπιστοσύνη που ο ρωσικός λαός επιδεικνύει προς το οικονομικό σύστημα της Κύπρου και ιδιαίτερα προς την ενεργή ρωσική επιχειρηματική κοινότητα που διαμένει στο νησί.

Στην ομιλία του, ο Μάριος Δημητριάδης είπε πως, τέσσερα χρόνια μετά την οικονομική κρίση, μπορούμε με αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα να δηλώνουμε πως η Κύπρος έχει γυρίσει σελίδα και ότι η οικονομία βρίσκεται στο δρόμο της ανάπτυξης, ενώ τόνισε πως η Κυβέρνηση, όχι μόνο θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε η Κύπρος να παραμείνει σταθερά στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά θα τις ενισχύσει.

"Αναγνωρίζουμε τη σημασία της διατήρησης υγιών δημόσιων οικονομικών και δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε ένα σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς", ανέφερε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της, στην έρευνα και μάθηση και θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στην επιχειρηματική κοινότητα, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα φιλικό προς αυτές οικονομικό περιβάλλον.

Διαμήνυσε ακόμη πως η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να είναι βέβαιη πως η Κύπρος παραμένει ένας αξιόπιστος εταίρος και θα διατηρήσει τη θέση της ως ένα σημαντικό διεθνές κέντρο για ρωσικές και κυπριακές επιχειρήσεις και επενδύσεις.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, τόνισε στο χαιρετισμό του πως, λαμβάνοντας υπόψη τους παραδοσιακά μακροχρόνιους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την υποστήριξή μεταξύ των δυο χωρών,"είμαστε βέβαιοι ότι παρά τις δυσκολίες που έχουμε μερικές φορές, έχουμε λαμπρές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου".

Η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μας, συνέχισε, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών πεδίων όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι τραπεζικές εργασίες, τα αναπτυξιακά έργα, οι νέες τεχνολογίες, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλά άλλα, σημειώνοντας ότι "τέτοιες θετικές εξελίξεις δεν θα ήταν εφικτές χωρίς την αποτελεσματική συνεργασία των Κυβερνήσεων μας".

Εξέφρασε δε την άποψη πως η πρόσφατη υπογραφή πρωτοκόλλου μεταξύ του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών και του Ρώσου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης σημαντικά ενισχύει την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία, όπου αναμένονται "εποικοδομητικές συναντήσεις που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω εμβάθυνση των υφιστάμενων σχέσεων και της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, ιδίως στον οικονομικό τομέα".

Ο κ. Οσάτσι είπε επίσης πως το Κυπρο-ρωσικό Επιχειρηματικού και Επενδυτικού Φόρουμ έχει γίνει πλέον θεσμός και αποδεικνύει περίτρανα πως Ρωσία και Κύπρος έχουν ουσιαστικές οικονομικές σχέσεις, ενώ επιτρέπει την ανταλλαγή απόψεων με επίκεντρο τις κοινές επενδύσεις και τους κοινούς δεσμούς μεταξύ των δύο μερών.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Φειδίας Πηλείδης, λέγοντας πως η παρουσία στο Συνέδριο δυο Υπουργών της Κυβέρνησης, του Υπουργού Μεταφορών και του Υπουργού Υγείας, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη βούληση και αποφασιστικότητα για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων της χώρας μας με τη Ρωσία.

"Η παρουσία και του Ρώσου Πρέσβη επαναβεβαιώνει τη μακρόχρονη στήριξη της Ρωσίας προς την Κύπρο, κάτι που το Επιμελητήριο και η επιχειρηματική κοινότητα εκτιμούν ιδιαίτερα", συμπλήρωσε.

Μετά τις δύσκολες ώρες που η κυπριακή οικονομία βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια, είπε, σήμερα ανακάμπτει με τουλάχιστον 3% ρυθμό ανάπτυξης για το 2017, ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Τομείς όπως ο τουρισμός, οι υπηρεσίες, οι επενδύσεις σε ακίνητα και η ενέργεια, αναδύονται ξανά, είπε ο κ. Πηλείδης, ως αποτέλεσμα μιας σειράς βαθιών μεταρρυθμίσεων του δημόσιου και του χρηματοοικονομικού τομέα.

Η Κύπρος εξακολουθεί να διατηρεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που είναι απαραίτητα για τη σχέση με χώρες όπως η Ρωσία, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, προσθέτοντας ότι η γεωστρατηγική μας θέση, το γεγονός ότι είμαστε μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, οι άριστες σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες και το σύγχρονο φορολογικό μας σύστημα, αποδεικνύουν πως η Κύπρος μπορεί να είναι ένας χρήσιμος οικονομικά και όχι μόνο εταίρος.

"Στο Επιμελητήριο είμαστε βέβαιοι ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν το κοινό τους ταξίδι στο μέλλον με αμοιβαία οφέλη", δήλωσε και τόνισε πως "η ειλικρίνεια, ο υψηλός επαγγελματισμός και οι στοχευμένες κινήσεις, θα επιτρέψουν και στις δύο χώρες να κερδίσουν πολλά περισσότερα στο μέλλον".

Το Κυπρο-ρωσικό Επιχειρηματικού και Επενδυτικού Φόρουμ ασχολείται με ζητήματα του χρηματοπιστωτικού κλάδου και τους τομείς της εκπαίδευσης, της πληροφόρησης, της επικοινωνίας, της τεχνολογίας και των επενδύσεων και συνδιοργανώνεται από το ΚΕΒΕ, τον Κυπρο-Ρωσικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο και το Ρωσικό Ομοσπονδιακό Επιμελητήριο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση