ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανακοινώνονται τις επόμενες μέρες μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Η ΑΗΚ για ακόμα μια φορά είναι διατεθειμένη να κάνει κάποια σημαντικά βήματα για την προστασία των καταναλωτών και τη διευκόλυνση των νοικοκυριών, ανέφερε η κ. Πηλείδου

ΚΥΠΕ

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η έκπτωση στα τιμολόγια της ΑΗΚ, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΑΗΚ, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, η κα. Πηλείδου είπε ότι η ΑΗΚ για ακόμα μια φορά είναι διατεθειμένη να κάνει κάποια σημαντικά βήματα για την προστασία των καταναλωτών και τη διευκόλυνση των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων κατά τη δύσκολη περίοδο που ακόμη διανύουμε λόγω των περιοριστικών μέτρων και του αρνητικού αντίκτυπου του COVID.

«Προχωρούμε με κάποια βήματα τα οποία μας έχουν διαβεβαιώσει τα μέλη του ΔΣ ότι θα γίνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς ούτως ώστε να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν συζητηθεί, αλλά και μπορέσουμε να μελετήσουμε κάποιες πολύ καλές ιδέες για μακροπρόθεσμα μέτρα, επιπρόσθετα αυτών που επεξεργάζεται το Υπουργείο μας ώστε έτσι να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε μια σειρά από μέτρα. Κάποια από τα οποία θα έχουν άμεση ισχύ για ανακούφιση των καταναλωτών ελπίζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ κάποια άλλα θα προσφέρουν πιο μακροπρόθεσμες λύσεις», είπε η κα. Πηλείδου.

Ανέφερε ακόμα ότι επεξεργάζονται κάποιου είδους έκπτωση στα τιμολόγια, η οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη και ελπίζει ότι θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες από όλα τα μέρη για να γίνει η ανακοίνωση όσο το δυνατό πιο σύντομα, αν δεν όχι αυτή την εβδομάδα τότε την επόμενη.

Παράλληλα η κα. Πηλείδου σημείωσε ότι αφενός τους ενδιαφέρει η θέση των καταναλωτών και νοικοκυριών και η διευκόλυνσή τους και αφετέρου τους ενδιαφέρει και η βιωσιμότητα της ΑΗΚ, η οποία είναι ένας πολύ σημαντικός βραχίονας της πολιτείας που αφορά και τον εφοδιασμό αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου.

«Επομένως, σίγουρα αυτό που έχει συζητηθεί με τη ΡΑΕΚ χθες και επεξεργάζεται η ΡΑΕΚ και η ΑΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο, είναι το πώς μπορούν να επηρεαστούν στον λιγότερο δυνατό βαθμό οι επενδύσεις και το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΑΗΚ, έτσι ώστε να μπορέσει να μεταβεί στην πράσινη εποχή. Σίγουρα, περικοπές οι οποίες θα είναι δραστικές και χωρίς μελέτη μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνα αποτελέσματα», είπε η Υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η έκπτωση θα είναι στο τιμολόγιο αλλά μελετάται από πού, διότι έχει και η ΡΑΕΚ κάποιες εισηγήσεις όσον αφορά το κομμάτι, το οποίο θα επηρεάζεται από τις μειώσεις.

Ερωτηθείσα κατά πόσο η μείωση θα είναι κοντά στο 10%, ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει κάποια ανακοίνωση αυτή τη στιγμή, ωστόσο η προσπάθεια είναι να υπάρξει αισθητή η μείωση, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζεται και η θέση της ΑΗΚ όσον αφορά τις επενδύσεις και τη βιωσιμότητα.

Ερωτηθείσα για τον χρόνο κατά τον οποίο θα ισχύει η μείωση, ανέφερε ότι ο χρόνος θα εξαρτηθεί και από την έκδοση των τιμολογίων και όπως είπε είναι κάτι που επεξεργάζεται η ΑΗΚ και ενδεχομένως να γίνει από την επόμενη διμηνία.

Σε ερώτηση για το πού βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με την διείσδυση των ΑΠΕ, ανέφερε ότι είναι πολλά τα μέτρα τα οποία είτε βρίσκονται σε ισχύ είτε θα εφαρμοστούν ώστε να υπάρξει υψηλότερο ποσοστό ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, όπως τα σχέδια για το net metering τα οποία τρέχουν και θα συνεχίσουν να τρέχουν. Όπως είπε, αυτό που έχει συζητηθεί με την ΑΗΚ είναι ότι είναι ανοικτοί σε εισηγήσεις όσον αφορά ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο για αύξηση των ΑΠΕ, νοουμένου ότι θα μειώνεται και η συμβατική παραγωγή που αυτός είναι ο στόχος. Ανέφερε ακόμα ότι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού σίγουρα θα βοηθήσει νέους επενδυτές να εισέλθουν στην αγορά. Ήδη στη μεταβατική αγορά, είπε, οι δύο καινούριοι προμηθευτές αντιπροσωπεύουν το 2% της αγοράς.

Η κ. Πηλείδου εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι δεδομένης της άριστης συνεργασίας που είχε με τη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, θα προχωρήσει πλέον στην τελική ευθεία η έγκρισή του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X