ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοίγει με πολλές προσδοκίες η Μακαρίου

Αναμένουν επιστροφή του κόσμου στο κέντρο, έπεται συνέχεια με νέα έργα και τον μεγάλο περίπατο της Λευκωσίας

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μετά από περίπου ενάμιση χρόνο που παρέμεινε κλειστή λόγω εργασιών, η λεωφόρος Μακαρίου παραδόθηκε χθες ανανεωμένη, έτοιμη να υποδεχτεί ξανά το κοινό και να θυμίσει παλιές καλές εποχές, την περίοδο που η λεωφόρος έσφυζε από ζωή και ήταν σημείο κατατεθέν της πρωτεύουσας για κοινωνικές συναντήσεις και εκδηλώσεις αλλά και για αγορές. Με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 11,68 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ, η κεντρική λεωφόρος της Λευκωσίας διαθέτει πλέον νέα πλατιά πεζοδρόμια, νέο οδόστρωμα, δέντρα κατά μήκος του δρόμου, παγκάκια και νέο φωτισμό. Μέχρι το Σάββατο θα έχει και χριστουγεννιάτικο στολισμό σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και πλέον το κοινό της Λευκωσίας θα έχει ξανά την επιλογή να απολαύσει μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στην κεντρική λεωφόρο. Έχουν επίσης δημιουργηθεί μικρές πλατείες μέσα στην λεωφόρο που μπορούν να αποτελέσουν κόμβους συνάθροισης του κοινού. Αυτός είναι τουλάχιστον ο στόχος του δήμου. «Το εμπορικό μας κέντρο αναβαθμίζεται αισθητικά και λειτουργικά και αυτό σημαίνει ότι γίνεται πλέον ανταγωνιστικό και μπορεί να αναζωογονηθεί μόνιμα», σχολίασε ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, αναφέροντας ότι με την ολοκλήρωση και των άλλων έργων στο κέντρο της Λευκωσίας και με την ολοκλήρωση του παλαιού ΓΣΠ τότε θα δημιουργηθεί ένας πολύ όμορφος μεγάλος περίπατος στη Λευκωσία.


Η κεντρική λεωφόρος της Λευκωσίας διαθέτει πλέον νέα πλατιά πεζοδρόμια, νέο οδόστρωμα, δέντρα κατά μήκος του δρόμου, παγκάκια και νέο φωτισμό.

Μόνο πεζοί

Μόνο πεζοί και ποδηλάτες θα εισέρχονται στη νέα λεωφόρο, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, η πρόταση του δήμου ήταν εξ αρχής να υπάρχει ελεγχόμενη και εξουσιοδοτημένη είσοδος για λεωφορεία, ταξί και ιδιωτικά οχήματα εργαζομένων και κατοίκων. Όπως ανέφερε αυτό δεν λειτούργησε, εφόσον θα έπρεπε να υπάρχει αυτόματος έλεγχος με κάμερες, κάτι που απαιτούσε επικαιροποίηση θεσμικού πλαισίου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ως εκ τούτου, ο δήμος αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρία του να προχωρήσει προσωρινά με μονοδρόμηση της λεωφόρου και κυκλοφορία οχημάτων στην μία λωρίδα ενώ η άλλη θα λειτουργούσε ως λωρίδα για λεωφορεία. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν έτυχε έγκρισης από τον κυκλοφοριακό φορέα, οπότε πλέον αναμένεται η απόφαση της αστυνομίας με τον διάλογο να συνεχίζεται μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Και νέα brands

Στόχος του δήμου είναι η νέα Μακαρίου να καταστεί ένα ανοικτό και ανταγωνιστικό εμπορικό κέντρο και να καταφέρει να κερδίσει ποσοστά στην καταναλωτική πίτα. Αυτό το στοίχημα κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον επιχειρηματιών. Ήδη από το καλοκαίρι άρχισαν νέα brands να κατεβαίνουν στην Μακαρίου, όπως για παράδειγμα η ελληνική εταιρεία «Κωτσόβολος». Επρόκειτο για μια κίνηση που ίσως για μερίδα της αγοράς να θεωρήθηκε ριψοκίνδυνη την δεδομένη στιγμή, ωστόσο ίσως με την επιστροφή του κόσμου στην περιοχή, να αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδοφόρα. Οι επισκέπτες θα έχουν και αρκετές επιλογές για τον καφέ τους. Στον χώρο του πρώην Akakiko, πλέον θα δραστηριοποιείται το Coffee Berry του ομίλου Ζορπά, ενώ το καφεστιατόριο Café La Mode, αναμένεται να ανοίξει σε μεταγενέστερο στάδιο μέσα στον επόμενο χρόνο. Επιπλέον, το επόμενο διάστημα αναμένεται η λειτουργία για Haagen Dazs και Bean Bar. Τα δύο τελευταία, βρίσκονται στον εμπορικό χώρο του πολυώροφου κτηρίου 360. Στον ισόγειο χώρο του κτηρίου θα δραστηριοποιηθούν επίσης το Accesorize, το Etam και το Undiz, και το κατάστημα ένδυσης First Boutique. Συνολικά τα τετραγωνικά του εσωτερικού εμπορικού χώρου του κτηρίου 360 ανέρχονται σε 1.492 τμ και έχουν κατανεμηθεί ως εξής: 337 τ.μ. για το Haagen Dazs337, 463 τ.μ. για το First Boutique, 321 τ.μ., το Bean Βar ενώ τα υπόλοιπα αναλογούν στον όμιλο Voici La Mode.Τους επόμενους μήνες αναμένεται ότι θα λειτουργήσει και το εστιατόριο στο 360, του οποίου το όνομα ακόμα αποτελεί ερωτηματικό.

Πότε ανοίγουν

Σύμφωνα με τον CEO της ιδιοκτήτριας Cyfield, Γιώργο Χρυσοχό, πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα μόδας και καταστήματα εσωρούχων, ενώ όσον αφορά το Bean Bar και Haagen Danz το πιθανότερο σενάριο θέλει το άνοιγμά τους μετά τα Χριστούγεννα. Επίσης, όπως πληροφορείται η «Κ», το άνοιγμα των καταστημάτων Etam και Undiz, στον εμπορικό χώρο του 360, αναμένεται γύρω στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ το κατάστημα Accesorize, αναμένεται να λειτουργήσει περί τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου. Ο κ. Χρυσοχός δήλωσε στην «Κ» ότι με το άνοιγμα της αναβαθμισμένης Μακαρίου, αναμένεται να υπάρξει μεγάλη κίνηση και ζωή στους επιχειρηματίες της περιοχής και θα αναβαθμίσει το κέντρο της πρωτεύουσας. Σημειώνεται τέλος ότι εντός του 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες για το μπουτίκ ξενοδοχείο NYX Λευκωσίας, το οποίο αναμένεται να κατασκευαστεί στην θέση του κτηρίου της πρώην Λαϊκής στην λεωφόρο Μακαρίου και να τονώσει και τουριστικά την περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση