ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Blue Limassol Forum 2024: Στο επίκεντρο η αποστολή της ΕΕ για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις

Το Blue Limassol Forum συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λεμεσού και το Πανεπιστήμιο Frederick

Δελτίο Τύπου

Ο Δήμος Λεμεσού και το Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick ανακοινώνουν τη συνδιοργάνωση του Blue Limassol Forum 2024, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, από τις 17:00 μέχρι τις 19:30 στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λεμεσό. Η θεματολογία του φετινού Blue Limassol Forum, με τίτλο “Limassol, an EU Mission City 2030: Actions on Coast & Sea to improve quality of life”, επικεντρώνεται στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030. Στόχος είναι να αναδειχθεί η ανάγκη ευθυγράμμισης της Ευρωπαϊκής Αποστολής με τη βιώσιμη ανάπτυξη της παράκτιας πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Λεμεσού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το φετινό συνέδριο θα λάβει χώρα τρεις μόλις εβδομάδες μετά την εξασφάλιση της πιστοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στρατηγική και το πλάνο του Δήμου Λεμεσού για τη μετάβαση της πόλης σε κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030, που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια του Δήμου να καταστήσει τη Λεμεσό «πράσινη» και «έξυπνη» 20 χρόνια πριν τη μεγάλη πλειοψηφία των πόλεων της Ευρώπης.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας, κα Μαρίνα Χατζημανώλη, θα ανοίξει τις εργασίες του φετινού Blue Limassol Forum. Xαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης, και η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου.

Το Blue Limassol Forum αποτελεί ετήσιο θεσμό ο οποίος ξεκίνησε το 2020 με πρωτοβουλία του κ. Νικολαΐδη. Ως το κατεξοχήν Συνέδριο που εστιάζει στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης της Λεμεσού, λειτουργεί ως πλατφόρμα ενημέρωσης και προώθησης βασικών θεμάτων που σχετίζονται με τη Γαλάζια Οικονομία και την παράκτια αειφορία. Αξιοποιώντας τη θέση της Λεμεσού ως κεντρικού εμπορικού και ναυτιλιακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το Blue Limassol Forum στοχεύει να εμπλέξει τους πολίτες στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων σε σχέση με τη βιωσιμότητα των αστικών παράκτιων περιοχών.

Η φετινή διοργάνωση θα αναδείξει τις δυνατότητες και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τη Λεμεσό ως μία από τις 100 πόλεις που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για την κλιματική τους ουδετερότητα μέχρι το 2030. Ως στρατηγικός εταίρος και επιστημονικός σύμβουλος του Δήμου Λεμεσού, το Πανεπιστήμιο Frederick ηγείται της θεματικής «Λιμάνια και Παράκτια Ζώνη», μίας από τις έξι θεματικές που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης της Λεμεσού για να καταστεί κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη, με τρόπο βιώσιμο και ορθολογικό. Παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες και ο ανθρώπινος παράγοντας, επιβαρύνουν σημαντικά το θαλάσσιο οικοσύστημα παράκτιων πόλεων όπως η Λεμεσός. Το Πανεπιστήμιο Frederick προτείνει μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, με στόχο να επιτευχθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των οικοσυστημάτων και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, και στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης.

Οι παρουσιάσεις στο Blue Limassol Forum θα εμβαθύνουν στη θεματική: ο Δρ Μιχάλης Μακρομηνάς, Επίκουρος Καθηγητής στο Tμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου, θα αναφερθεί στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, εστιάζοντας στη θεματική «Λιμάνια και Παράκτια Ζώνη» και στην ολιστική προσέγγιση που προτείνεται για τη λήψη μέτρων που θα προστατεύουν το θαλάσσιο και δομημένο περιβάλλον της Λεμεσού. Ο Δρ Sergey Popravko, Λέκτορας στο Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου, θα αναφερθεί στην πρόταση του Πανεπιστημίου Frederick για την προοπτική ηλεκτροδότησης των πλοίων (με τη μέθοδο cold ironing) στο Λιμάνι Λεμεσού, με στόχο την προσαρμογή του στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα και την εναρμόνιση με τις σχετικές ευρωπαϊκές και διεθνείς οδηγίες. Ο Δρ Popravko θα τονίσει τα οφέλη αυτής της πρωτοβουλίας ως προς τη μείωση των εκπομπών αερίων και την ενίσχυση της βιωσιμότητας στις θαλάσσιες δραστηριότητες. Ο προσκεκλημένος ομιλητής Δρ Corrado Sciutto, Project & Commercial Manager στο Τμήμα Μεταφορών της DBA Pro, θα μοιραστεί με το κοινό την εμπειρία από την εφαρμογή του cold ironing στα ιταλικά λιμάνια. Ο Δρ Δημήτρης Κλείτου, Λέκτορας στο Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου, θα παρουσιάσει το ερευνητικό πρόγραμμα IRSAI, στόχος του οποίου είναι η χρήση αισθητήρων και Τεχνητής Νοημοσύνης στην παρακολούθηση θαλάσσιων δραστηριοτήτων στον κόλπο της Λεμεσού. Για την υλοποίηση του ερευνητικού έργου συνεργάζονται το Frederick Research Centre, το Marine & Environmental Research (MER) Lab Ltd και το Κέντρο Αριστείας CYENS.

Όπως κάθε χρόνο, το Blue Limassol Forum συντονίζει ο Captain Eugen-Henning Adami, Πρόεδρος του Cyprus Foundation of the Sea (CyFoS), ο οποίος θα συντονίσει και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει μετά τις παρουσιάσεις. Στο πάνελ συζήτησης θα συμμετέχουν οι: Δρ Άγγελος Μενελάου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick και Group Business Controller της Marlow Navigation, ο κ. Prabhat Kumar Jha, Διευθύνων Σύμβουλος της MSC Shipmanagement Ltd Κύπρου, ο Rear Admiral (Ret.) Καθηγητής Shaul Chorev, Επικεφαλής του Ινστιτούτου Ναυτιλιακής Πολιτικής & Στρατηγικής στο Εθνικό Κέντρο Γαλάζιας Οικονομίας του Ισραήλ, η κα Hila Ehrenreich, Διευθύντρια του Ισραηλινού Εθνικού Κέντρου Γαλάζιας Οικονομίας και Καινοτομίας και ο Δρ Corrado Sciutto, Project & Commercial Manager, στο Τμήμα Μεταφορών της DBA Pro.

Το Blue Limassol Forum θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για εγγραφή, ακολουθήστε τον σύνδεσμο εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες, www.frederick.ac.cy και τηλ. 25730975.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση