ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διακόπτεται για 4 ώρες το delivery λόγω καύσωνα

Η ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Μεταξύ 12:00 και 16:00 απαιτείται να διακοπούν όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες, καθώς θα ισχύει πορτοκαλί προειδοποίηση για εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το ΤΕΕ ενημερώνει συγκεκριμένα τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι απαιτείται να διακοπούν «όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες, και οι εργασίες μεταφοράς προϊόντων ή/και παράδοσης προϊόντων με τη χρήση δίκυκλων οχημάτων (π.χ μοτοσικλέτας, μοτοποδηλάτου, ποδηλάτου) ή συσκευών προσωπικής κινητικότητας (scooters, e-scooters), όπως η μεταφορά ή/και παράδοση προϊόντων/φαγητού/αλληλογραφίας ή/και άλλων δραστηριοτήτων».

Το ΤΕΕ προσθέτει ότι σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας αέρα (υπό σκιά) και σχετικής υγρασίας, πρέπει να ρυθμίζουν ανάλογα τις εργασίες τους και να εφαρμόζουν αλλαγή της κάθε εργασίας ή ανάπαυση ή διακοπή των εργασιών, ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης εργασίας, καθώς και άλλα κατάλληλα και επαρκή μέτρα (οργανωτικά και τεχνικά) για την αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης.

Τέτοια μέτρα είναι η οργάνωση συχνών μικρών διαλειμμάτων για ανάπαυση σε σκιερό και δροσερό μέρος ή κατάλληλα κλιματιζόμενο χώρο ή σε χώρο όπου γίνεται χρήση ανεμιστήρων όπου αυτό είναι εφικτό. Επιπλέον, συστήνεται η διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών όπου τούτο είναι δυνατόν και η εναλλαγή των εργαζομένων στην εργασία ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης δραστηριότητας.

Ακόμα, το ΤΕΕ προτείνει να αποφεύγονται, όπου είναι εφικτό, οι επίπονες εργασίες στο ύπαιθρο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (12:00-16:00). Πρέπει, επίσης, να διατίθεται στους εργαζόμενους πόσιμο δροσερό νερό (θερμοκρασίας 10-15οC), να τους χορηγείται κατάλληλο κάλυμμα κεφαλής, ενώ οι εργαζόμενοι πρέπει να συστήνεται να φορούν ελαφρά, χαλαρά είδη ένδυσης που αναπνέουν, όπως είδη από βαμβάκι και να χρησιμοποιούν γυαλιά ηλίου.

Το ΤΕΕ προτείνει, επίσης, να αποφεύγεται η λήψη μεγάλων γευμάτων ή ζαχαρούχων τροφίμων ή η κατάποση οινοπνευματωδών ή καφεϊνούχων ποτών και συστήνει την κατάρτιση των εργαζομένων.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ΤΕΕ, μέτρια εργασία θεωρείται η τοποθέτηση περίφραξης, σκυροδέτηση, χτίσιμο τούβλων, σοβάτισμα, μπογιάτισμα, τοποθέτηση δαπέδων, τοποθέτηση κεραμιδιών, σκάλισμα, σφυρηλάτηση, μεταφορά ελαφρών αντικειμένων, ξυλουργικές εργασίες, ηλεκτρολογικές εργασίες, υδραυλικές εργασίες, μηχανολογικές εργασίες, τοποθέτηση αλουμινίων, τοποθέτηση καγκέλων, εργασίες ασφαλτόστρωσης που διεξάγονται με μηχανικά μέσα.

Βαριά εργασία θεωρείται η έντονη χειρωνακτική εργασία, επεξεργασία και τοποθέτηση οπλισμού, συναρμολόγηση/αποσυναρμολόγηση καλουπιών, σκάψιμο ή σπάσιμο σκληρών υλικών με μηχανικά εργαλεία / συσκευές / μηχανήματα βάρους πέραν των 15 kg, εργασίες ασφαλτόστρωσης που διεξάγονται με χειρωνακτικά μέσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η BBF παραμένει ακλόνητη στη δέσμευσή της να στηρίζει τις τοπικές κοινότητες που εμπνέουν και συγκινούν με τις δράσεις τους ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ