ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η xAI του Μασκ συγκέντρωσε 6 δισ. δολάρια

Ψήφος εμπιστοσύνης από μεγάλους επενδυτές στη startup τεχνητής νοημοσύνης που κυκλοφορεί το chatbot Grok

Kathimerini.gr

Η xAI, η νεοσύστατη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του Ελον Μασκ, συγκέντρωσε 6 δισ. δολάρια εγκαινιάζοντας νέο γύρο αντιπαράθεσης με τους άσπονδους εχθρούς του στον κολοσσό OpenAI. Η άντληση κεφαλαίων έρχεται λιγότερο από ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο της xAI και σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Μασκ υπήρξε βασικός υποστηρικτής και χρηματοδότης της OpenAI πολύ πριν παρουσιάσει το πολυσυζητημένο ChatGPT στο τέλος του 2022, διαφώνησε ωστόσο με τους πρώην συνεργάτες του, αποσύρθηκε από το εγχείρημα και έκτοτε υποστηρίζει την προσεκτική ανάπτυξη της τεχνολογίας λόγω των πιθανών κινδύνων που εγκυμονεί. Για τη χρηματοδότηση της xAI βασίστηκε σε αρκετούς από τους επενδυτές που υποστήριξαν άλλα εγχειρήματά του, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της εξαγοράς του κοινωνικού δικτύου Twitter, το οποίο μετονόμασε σε X.

Η συγκέντρωση κεφαλαίων από τον Μασκ σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση στον αγώνα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης

Ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο του εγχείρημα έδωσαν μεταξύ άλλων οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, Valor Equity Partners, Vy Capital και Fidelity Management & Research, όπως επίσης και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ και η Kingdom Holding. Η αποτίμηση της xAI πριν από τη συγκέντρωση κεφαλαίων ήταν 18 δισ. δολάρια, είπε ο Μασκ, πράγμα που σημαίνει ότι η κίνηση θα οδηγήσει την αποτίμηση της startup στα 24 δισ. δολάρια. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη διάθεση «των πρώτων προϊόντων της xAI στην αγορά, τη δημιουργία προηγμένων υποδομών και την επιτάχυνση της έρευνας και ανάπτυξης μελλοντικών τεχνολογιών», διεμήνυσε.

Η συγκέντρωση κεφαλαίων από τον Μασκ σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση στον αγώνα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης. Κορυφαίες νεοσύστατες εταιρείες ΑΙ έχουν συγκεντρώσει δισ. δολάρια τα τελευταία χρόνια προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους υπολογιστικούς πόρους που απαιτούνται για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs), της τεχνολογίας που τροφοδοτεί τα chatbot τεχνητής νοημοσύνης. Η δημιουργός του ChatGPT OpenAI έχει εξασφαλίσει 13 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση από τη Microsoft, ενώ η Anthropic έχει συγκεντρώσει πάνω από 6 δισ. δολάρια.

Με την xAI ο Μασκ μπαίνει δυναμικά στο «παιχνίδι» απέναντι στους πιο καλά χρηματοδοτούμενους αντιπάλους του. Παρουσίασε το xAI τον Ιούλιο του περασμένου έτους, κάνοντας ορισμένους επενδυτές να αμφισβητούν ότι έχει αρκετό χρόνο για να ανταγωνιστεί εδραιωμένες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Η startup του κυκλοφόρησε το chatbot Grok τον Νοέμβριο και το έκανε διαθέσιμο στους συνδρομητές στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Νωρίτερα φέτος παρουσίασε το πιο πρόσφατο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, ονόματι Grok-1.5.

Ο Μασκ ίδρυσε την OpenAI ως μη κερδοσκοπικό ερευνητικό εργαστήριο το 2015 με τον Σαμ Αλτμαν, τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο του κολοσσού, αλλά εγκατέλειψε την εταιρεία μετά από μια διαμάχη για τον έλεγχο. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών βγήκαν πρόσφατα στο φως, όταν ο Μασκ μήνυσε την OpenAI, τον ίδιο τον Αλτμαν, καθώς επίσης και άλλα στελέχη με την κατηγορία ότι «παραβίασαν την ιδρυτική συμφωνία» επιδιώκοντας την ιδιωτική εμπορική επιτυχία αντί να εργάζονται προς όφελος της ανθρωπότητας. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής πολύ ακριβή στην ανάπτυξη, εν μέρει λόγω της ανάγκης για τεράστιες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος και ενέργειας για την εκπαίδευση των LLMs.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση