ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κομισιόν: Πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. στην Apple

Λόγω παραβίασης της αντι-μονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Kathimerini.gr

Πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. ευρώ επέβαλε σήμερα η Κομισιόν στον τεχνολογικό κολοσσό της Apple για παραβίαση της αντι-μονοπωλιακής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η εταιρεία ευνοούσε «άδικα» τη δική της υπηρεσία ροής μουσικής (streaming) έναντι των αντιπάλων της.

Η Κομισιόν ανακάλυψε ότι η Apple εφάρμοζε περιορισμούς στην εφαρμογή της (app) και επί της ουσίας δεν παρείχε τη σχετική ενημέρωση στους χρήστες iOS για εναλλακτικές και πιο φθηνές εφαρμογές μουσικής, που ήταν διαθέσιμες εκτός του app της. «Αυτό είναι παράνομο σύμφωνα με τους αντι-μονοπωλιακούς κανόνες» τόνισε η αρμόδια επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Apple επιβάλλει ένα τέλος 30% για πωλήσεις που πραγματοποιούνται εντός των εφαρμογών της στο λειτουργικό σύστημα των iOS. Απαγορεύει εξάλλου εφαρμογές (apps) εντός του λειτουργικού της συστήματος από το να παρέχουν συνδέσεις με εξωτερικές σελίδες προκειμένου να μην παρακάμπτεται το τέλος αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ξεκινήσει αντίστοιχες διαδικασίες έναντι και άλλων τεχνολογικών κολοσσών τα τελευταία χρόνια, όπως μια έρευνα για την αποστολή μηνυμάτων της Microsoft μέσω της εφαρμογής Teams. Συνολικά έχει επιβάλει ήδη πρόστιμο ύψους 8 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένου ενός προστίμου στην Google σχετικά με τη χρήση της μηχανής αναζήτησης της στα κινητά Android.

Η επίτροπος Βεστάγκερ ανέφερε ότι η Κομισιόν ζήτησε από την Apple να αφαιρέσει τους εν λόγω περιορισμούς και να αποφύγει παρόμοιες πρακτικές στο μέλλον.

«Από τώρα η Apple θα πρέπει να επιτρέπει σε δημιουργούς streaming να μπορούν να επικοινωνούν ελεύθερα με τους χρήστες τους» τόνισε. Ανέφερε εξάλλου ότι το ποσό είναι σχετικά μικρό –όσο ένα εισιτήριο για πάρκινγκ– αλλά ελπίζει ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, ενώ ανέφερε ότι η διαδικασία της έρευνας ξεκίνησε από σχετικό αίτημα της Spotify, το 2019. Το συνολικό ποσό του 1,84 δισ. ευρώ αναλογεί στο 0,5% του παγκόσμιου τζίρου ετησίως της Apple, διευκρίνισε η επίτροπος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η BBF παραμένει ακλόνητη στη δέσμευσή της να στηρίζει τις τοπικές κοινότητες που εμπνέουν και συγκινούν με τις δράσεις τους ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ